«Υπάρχει!...ή μήπως πάλι όχι;»

2017-12-17 13:30

ΧΟ ΧΟ ΧΟ!!!Και η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα είναι πραγματικότητα! Εσείς γράψατε το γραμματάκι στον Άγιο Βασίλη ή ακόμη να αποφασίσετε το δώρο που επιθυμείτε; Όχι ακόμη; Α! Τώρα κατάλαβα! Μάλλον δεν ήσασταν και το πιο ήσυχο παιδάκι του κόσμου! Μα μη στενοχωριέστε, γιατί  κάτι μου λέει πως και φέτος θα σας συγχωρήσει αυτός ο γλυκός κυριούλης με την πλούσια, αφράτη και λευκή γενειάδα και την παχουλή κοιλίτσα του, που έχει ήδη πιάσει δουλειά με τους βοηθούς του! Δεν καταλαβαίνω γιατί αρχίσατε να κρυφογελάτε μερικοί μερικοί, αγαπημένοι μου; Μήπως αρχίσατε να μοιάζετε κάπως τον άλλον τον γεράκο που είχε ξεχάσει τη χαρά των Χριστουγέννων και ακούει στο όνομα Σκρουτζ, μήπως;

Μα υπάρχει άνθρωπος που δεν πίστεψε κάποτε πως υπάρχει Άγιος Βασίλης; Πόσες υποσχέσεις δε δόθηκαν σε γονείς ανά τον κόσμο από τους μικρούς μπόμπιρες πως θα είναι τα καλύτερα παιδάκια του κόσμου, προκειμένου να αποκτήσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι;  Είναι βλέπετε και αυτοί οι μαρτυριάρηδες οι γονείς που όλο σε περιμένουν στη γωνία να προδώσουν τις σκανταλιές σου στον Άγιο Βασίλη!!!

Μη μπαίνετε σε δίλημμα, αγαπημένοι μου, αν πρέπει να πείτε ένα ψεματάκι στα βλαστάρια σας για το αν υπάρχει ή όχι αυτός ο γλυκός παππούλης που καλπάζει με τα ταρανδάκια του στους ουρανούς και ραίνει με ευτυχία τόσα σπιτικά! Εξάλλου σκεφτείτε πως ο κόσμος των παιδιών βρίσκεται κάπου μεταξύ του φανταστικού και του πραγματικού. Δράκοι, γίγαντες και πριγκίπισσες μαγεμένες και άλλα μυθικά πλάσματα είναι μόνο μερικά από όσα συντροφεύουν τις κουβεντούλες τους.  Η φαντασία, αγαπημένοι μου, είναι αναπόσπαστο και άκρως απαραίτητο κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών . Ας τα αφήσουμε, λοιπόν, να πιστεύουν πως μία και μοναδική νύχτα της χρονιάς και μόνο όταν κλείσουν τα ματάκια τους θα ακουστούν οι ήχοι του έλκηθρου και θα βρουν το πολυπόθητο δώρο τους την επομένη κάτω από το δέντρο.

Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να πείτε τίποτα ούτε πως υπάρχει ούτε ότι δεν υπάρχει. Αν πάλι κάποιος επίμονος μπόμπιρας ζητήσει εξηγήσεις για τους τόσους πολλούς Άγιους που βλέπει στα εμπορικά καταστήματα και στους δρόμους πείτε του πως αυτοί απλώς ντύθηκαν με τις ανάλογες στολές και πως μόνο ένας είναι αυτός που θα τους επισκεφτεί τα Χριστούγεννα!

Φυσικά δε θα λείψουν και τα ζιζάνια της καχυποψίας που σε κάποια φάση θα αρχίσουν να προβληματίζουν τα αγγελούδια μας. Σε αυτή την περίπτωση μην απαντήσετε αμέσως παρά κάντε του την ερώτηση αν αυτό πιστεύει ακόμη στην ύπαρξη του; Αν απαντήσει καταφατικά σας πάει η καρδιά να του χαλάσετε αυτό το κομμάτι της φαντασίας του; Αν πάλι σας απαντήσει αρνητικά ήρθε η ώρα για τις αποκαλύψεις.

 Πείτε του την πραγματική ιστορία του Αγίου Νικολάου και τονίστε του πως δε θα χαθεί τίποτα από τη μαγεία των Χριστουγέννων όσο εκείνα πιστεύουν σε αυτή.

Και φυσικά, αγαπημένοι μου, αν έχετε αποφασίσει να πείτε από μικρή ηλικία στα παιδάκια σας την αλήθεια μην ξεχνάτε πως ίσως κάποιοι έχουν αποφασίσει κάτι διαφορετικό για τα αγγελούδια τους, οπότε δε χρειάζεται να προβείτε σε ανακοινώσεις μπροστά σε άλλα παιδάκια! 

Δεν υπάρχουν ψέματα αγαπημένοι μου όταν πρόκειται να λάμψουν τα ματάκια των παιδιών ή τουλάχιστον είναι αθώα ψεματάκια σαν τα αθώα μάτια του Άι Βασίλη και άκακα που το μόνο που θα κάνουν είναι να πλημμυρίσουν με χαρά την καρδούλα τους!

Καλή αντάμωση και μη διστάσετε να πασπαλίσετε τις καρδιές των γύρω σας με λίγη αστερόσκονη παραπάνω φέτος! Βλέπετε λίγη μαγεία δε βλάπτει και… «για να τη ζήσεις πρέπει να πιστεύεις σ’ αυτή…»

 

Καλή αντάμωση!

 

 

«Ταξίδι με τον Άι Βασίλη»

 

Χο χο χο και γκλιν γκλιν γκλιν

τον άκουσα σας λέω

τον άκουσα και πριν.

Ήρθε σαν  άνεμος γλυκός

την ώρα που κοιμόμουν

και όμορφα ταξίδια

στον κόσμο ονειρευόμουν.

Στο έλκηθρο ανέβηκα

όπως και κάθε χρόνο

και στα παιδιά μοιράζαμε χαρά

και κλέβαμε τον πόνο.

Αυτή είναι η δουλειά που κάθε χρόνο κάνει

 φέρνει κουράγιο στα παιδιά,

 σε κάθε σπίτι φτάνει.

Κι αν ήσασταν άτακτοι πολύ

 και σκανδαλιές θυμάστε

 ο Άγιος ξέρει να ξεχνά,

θα έρθει μη φοβάστε.

Μονάχα έναν κουραμπιέ

έχετε στο τραπέζι

να τον γευτεί και να χαρεί,

τόσα δωράκια φέρνει!

Κι εσύ που όλο λες

πως τάχα δεν υπάρχει

για κοίτα ολόγυρα μικρέ

 σου κλείνει και το μάτι.

Όποιος βάλει τη φαντασία του

παιδάκια να δουλεύει,

 ο  Άι Βασίλης την καρδιά

για πάντα θα γιατρεύει!

                                          Γ.Μ.

 

 

Για το BOOK TOUR, Μελίνα Γαβρή.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη