Θέατρο

2016-02-19 13:42

Το θέατρο είναι η πιο λαϊκή τέχνη, η πιο πρόστυχη. Ο ηθοποιός ταυτίζεται από πολλούς πολιτισμούς και θρησκεύματα με την πόρνη. Κι όχι τυχαίας. Δέχεται την χλεύη και τα ..υγρά των θεατών ανυπερθέτως. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άμεσο. Γιαούρτια, πορτοκάλια, χειρονομίες, …εφαψίες, μαξιλαρώματα, μπουγελώματα, πυροβολισμοί και μαχαιρώματα… όλ’ αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Στο αρχαίο θέατρο οι παραγωγοί μοίραζαν σταφίδες, σύκα και κουκιά στους θεατές για να εξασφαλίσουν την ψήφο και το πολυπόθητο βραβείο. Στην όπερα οι κλίκες του εξώστη ανεβάζουν και κατεβάζουν πριμαντόνες. Στα φεστιβάλ κινηματογράφου αυτός που θα εξασφαλίσει τα πλουσιότερα …μπουφέ, ο πλέον κωλοπετσωμένος στις δημόσιες σχέσεις, κερδίζει τις επευφημίες της αίθουσας, βραβεία, διακρίσεις, επιχορηγήσεις, κρατικές θέσεις και οφίτσια (αν δεν έχει ήδη).

            Αυτά είδαν και οι …καθηγητές Πανεπιστημίου και ζήλωσαν (στα χρόνια της παρακμής, της πολιτισμικής κρίσεως), την δόξαν Ευριπίδου, Αριστοφάνης και Αλίκης Βουγιουκλάκη κι ανέβηκαν στο σανίδι (σακάτηδες ξεσακάτηδες, βραδύγλωσσοι και δυσλεκτικοί, αμόρφωτοι ξε-αμόρφωτοι – τι σημασία έχει; μισή ντροπή δική τους και μισή δική μας). Αφού προηγουμένως είχαν αλώσει τη Λογοτεχνία με τα λεγόμενα «πανεπιστημιακά μυθιστορήματα» ή με σοφολογιωτατισμούς του αισχίστου είδους, αποφάσισαν να δρέψουν και δραματικές δάφνες, «τον έπαινον του δήμου και των σοφιστών» επιζητώντας, απέχοντας όμως παρασάγγας από τον Καβάφη, τόσον ως προς το ήθος όσο και ως προς τη σοβαρότητα και εμβρίθεια του εγχειρήματος. Προχειρότητες και μειοδοσίες παντός είδους, το σαθρόν και χάριν έχει. Δουλειές του ποδαριού, όπως και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ακριβώς όπως έκαναν τα μαθήματά τους, χωρίς σημειώσεις, εκ του φυσικού, ζωντανά αλλά συνειρμικά, του στυλ ό,τι θυμάται χαίρεται και πάλι …η μισή ντροπή δική τους κι η μισή των φοιτητών. Όλα αναξιοπρεπή κι αναξιόπιστα. Διδακτορικά αγορασμένα, πλαστά, αντιγεγραμμένα… Κληρονομημένες θεσούλες. Ο νεποτισμός σε όλο του το μεγαλείο. Θέσεις φεουδαρχικές, παιδιά κι εγγόνια τσιφλικάδων, νόθα «γαλαζοαίματων», γκόμενες και γκόμενοι από το χαρέμι του ισχυρού, βαποράκια, παπαγάλοι και μαστροποί αδιακρίτως. Όλοι οι ανενδοίαστοι προσέλθετε. Η αναξιοκρατία σε όλο της μεγαλείο. Και μετά μας φταίνε οι ξένοι. Μα αυτοί έχουν θεσμούς, έχουν κανόνες, δεν αυτοσχεδιάζουν, δεν πυροβολούν τον μπερντέ του Καραγκιόζη όταν εμφανίζεται ο Τούρκος Πασάς. Αντιστασιακοί του …πρωκτού. Και λίγα λέω. Ο πρωκτός έχει τουλάχιστον μία χρησιμότητα, ένα έργο να επιτελέσεις. Ενίοτε και …δύο έργα. Αριστοφανίζω πάλι κι εκτρέπομαι. Αλλά βγαίνω από τα ρούχα μου καθημερινώς από αυτό που λέμε ελληνική πνευματική πραγματικότητα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι άθλιοι. Πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς (επί κι εκτός σκηνής) ανενδοίαστες, καιροσκόπες, βραβεύονται αφειδώς αλλά δεν πωλούν, δεν κόβουν εισιτήρια, δεν κάνουν πόρτα, αδυνατούν να πείσουν το πόπολο, παρά τα εκατομμύρια που διατίθενται για τη διαφήμισή τους, αμέσως ή εμμέσως. Γιατί ο λαός έχει αναπτύξει ένα αισθητήριο μέσα στους αιώνες κι ό,τι δεν καταλαβαίνει, ό,τι δεν αντηχεί στην καρδιά του, ως αληθινό, ως γνήσιο βίωμα, του φαίνεται αρλούμπες κι αλαμπουρνέζικα. Κουλτουριάρηδες μην σπρώχνεστε. Όλοι θα …πάρετε και κανένας. Μετά την απομάκρυνσιν από το νεκροταφείον ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Είναι τόσο κακεντρεχής η φάρα σας, τόσο χολιασμένη, που μην βασίζεστε στις λυκοφιλίες που αναπτύσσετε. Θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι, σαν κάστρα στην άμμο. Θα σας προδώσουν, όπως προδώσατε εσείς ό,τι ιερό και όσιο είχατε (λέμε τώρα!) Κι η πτώση σας είναι βεβαία. Πάνω στα τείχη, όλοι γελάνε, λησμονώντας ότι αυτοί θα είναι οι επόμενοι που θα γκεμοτσακιστούν στα απόκρημνα της Λήθης. Μεγάλη θεά. Απαραίτητη. Για την ανακύκλωση. «Όμοιος ομοίω κι η κοπριά στο λάχανο» (σοφή λαϊκή παροιμία). Θα τα ξαναπούμε. Ανυπερθέτως.

 

Για το BOOK TOUR, Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

"Αυτό το βιβλίο δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις, δεν χαρίζει απαντήσεις. Θέτει ερωτήματα. Προς εαυτόν κι αλλήλους. Τίμια κι απλά. Με την ευθύτητα του ανθρώπου που δεν έχει τίποτα να κρύψει κι ο Φόβος είναι ανενεργή συνιστώσα του βίου του." Εξήντα τέσσερα δοκίμια ζητούν αναγνώστες.

goo.gl/sMqfVN

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο 

του δημιουργού του BOOK TOUR!

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr