THE DANISH GIRL: Επέτρεψέ μου να είμαι ευτυχισμένος…

2016-01-28 07:00

Μπορείς να δεχτείς το δικαίωμα των άλλων στην ευτυχία; Μπορείς να στηρίξεις τον σύντροφό σου ή τον φίλο σου στις επιλογές του; Μπορείς να αποδεχτείς την διαφορετικότητα, δίχως να ενοχλείσαι; Μπορείς  ν’ αγαπήσεις; Διότι στο φινάλε φίλε μου, αυτό μένει στους ανθρώπους… η αγάπη που τους χαρίσαμε. Όταν με την καλοσύνη  και την υποστήριξή σου, τους έδωσες κουράγιο να υποστηρίξουν τις επιλογές τους, όσο δύσκολες κι αν φαίνονταν.

 Ο Αϊναρ Βένεγκερ ήταν Δανός καλλιτέχνης και ο πρώτος άνθρωπος που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου για να γίνει η Λίλι Έλμπε. Πότε συνέβησαν όλα αυτά;..Το 1926 στην Κοπεγχάγη! 90 χρόνια αργότερα στην «Δανία του Νότου», ρασοφόροι χτυπούν πένθιμα τις καμπάνες για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών!! Όχι, δεν ζούμε απλά σε άλλη ήπειρο… σε άλλο πλανήτη ζούμε!!!

Λ. Κόξον βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο (2000) του Ντ. Έμπερσχοφ και το μεταφέρει στην οθόνη ο Τ. Χούπερ με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με το περσινό όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου Ε. Ρεντμάιν και την εξαιρετική Α. Βικάντερ που θαυμάσαμε στο Ex-Machina. Απέσπασε 4 υποψηφιότητες για τα φετινά όσκαρ: Α’ αντρικού, Β’ γυνακείου, Σκηνικών, Κουστουμιών.

Theedgesudu

O Ρεντμάιν παίρνει αγόγγυστα το βαρύ φορτίο πάνω του κι αναδεικνύει το πρόβλημα των ανθρώπων με διαταραχή ταυτότητας φύλου, ξεκινώντας ως παρενδυσίας και τον αυτοθαυμασμό ντυμένος ως γυναίκα, για να ταυτίσει στο τέλος την εξωτερική εμφάνιση του με αυτό που πραγματικά ποθεί η ψυχή του. Ο πρωταγωνιστής ξεγυμνώνει κυριολεκτικά την δική του ψυχή μπροστά στην κάμερα. Δεν φτάνει μόνο το ταλέντο γι αυτό… θέλει κι ανείπωτο θάρρος!

Η Βικάντερ συγκινητική, στέκεται υπέροχα δίπλα στον πρωταγωνιστή, προσωποποιώντας το μεγαλείο της ψυχής και της αγάπης με την ερμηνεία της.

Θέλει σκληρό αγώνα με τους δαίμονες σου και με τις προκαταλήψεις του κόσμου για να ζήσεις μια αυθεντική ζωή. Αν εμφανιζόταν πιο έντονα το δεύτερο στοιχείο θα μιλούσαμε για μια πραγματικά σπουδαία ταινία.

Όταν η διαφορετικότητα βρει τον δρόμο προς τις καρδιές μας, όταν καταλάβουμε ότι ο κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο με την στοργή, την αγάπη και την αποδοχή, τότε και μόνο τότε υπάρχει αληθινή ελπίδα να σωθούμε όλοι…  ναι, η ασυμβίβαστη και ειλικρινής αγάπη θα σώσει τον κόσμο!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη