«The Ballad of Buster Scruggs»: Οι αδερφοί Κοέν σε μεγάλη φόρμα!

2018-11-23 18:04

Αν κάποιοι μπορούσαν να αποδομήσουν με τόσο απολαυστικό τρόπο τους μύθους του Φαρ – Ουέστ και να στραπατσάρουν όλα τα στερεότυπα και τους κανόνες του αμερικάνικου γουέστερν δεν θα ήταν άλλοι απ’ τους απολαυστικούς αδερφούς Κοέν. Τεμάχισαν άπαντες σε 6 ιστορίες και μας τους σέρβιραν σ’ ένα υψηλού επιπέδου σπονδυλωτό φιλμ, όπως οι μεγάλοι σεφ τις σπεσιαλιτέ που τους χαρίζουν τους χρυσούς σκούφους. Οι κοέν έφυγαν αντίστοιχα από το φεστιβάλ της Βενετίας με το βραβείο σεναρίου… θα μπορούσαν εύκολα και μ’ εκείνο της φωτογραφίας ή ακόμα και μ’ εκείνο της ταινίας. Όταν σου προσφέρουν όμως τέτοια σπουδαία ταινία ασχολείσαι με τα βραβεία της ή με την ακαταμάχητη γοητεία της;

IMDB

Ας επαναλάβω για πολλοστή φορά σε κείμενό μου… τα λεφτά για μεγάλες παραγωγές μεγάλων δημιουργών, σκηνοθετών και σεναριογράφων, όπως και τα πακέτα δολαρίων που θα δελεάσουν σπουδαίους ηθοποιούς βρίσκονται στις τσέπες των ανθρώπων της τηλεόρασης. Όσο κι αν ξενίζει το γεγονός  αυτή είναι η πραγματικότητα της νέας εποχής και της κοινωνικής πραγματικότητας που οδηγεί τις μεγάλες σκοτεινές αίθουσες σε μαρασμό. Οπότε απ’ το ολότελα, καλό και το home cinema στο σαλόνι!

Δυσκολεύομαι να διαλέξω κάποια απ’ τις 6 ιστορίες και να την προβάλω λίγο παραπάνω… είναι όλες μπουκιά και συχώριο! Κυριαρχεί φυσικά ο σουρεαλισμός που σε παρασύρει και ο κυνισμός τους που σε σοκάρει με το απροσδόκητο, αλλά αυτοί είναι οι Κοέν κι ευτυχώς δεν θ’ αλλάξουν. Το στοιχείο που δίνει έξτρα κανονάκια στην ταινία είναι ο πλουραλισμός… δεν αφήνουν τίποτα όρθιο κυριολεκτικά! Από το μιούζικαλ και τον μεγάλο έρωτα μέχρι τα μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα όπως η αξία της ανθρώπινης ζωής ή ο θάνατος, η μοναδική βεβαιότητα σ’ αυτή την ζωή.

Οι απίστευτες εικόνες και τα πλάνα της ατάραχης φύσης προσδίδουν πινελιές μαγείας πριν το αιματοκύλισμα ή την δραματική εξέλιξη κάποιας ιστορίας που ακόμα κι αυτή, όσο σκοτεινή κι αν είναι θα σου αφήσει μία αίσθηση μοιρολατρίας ή σαρκασμού, αυτονόητα στοιχεία στο σινεμά των Κοέν. Οι στιγμές που σε αφήνουν άφωνο στα 130 λεπτά διάρκειας είναι ουκ ολίγες και σε ακολουθούν μετά το τέλος της για μέρες. Παράδειγμα: ο ηθοποιός δίχως χέρια και πόδια απαγγέλει σε μέθυσους και γέροντες στην ύπαιθρο Σαίξπηρ και Σέλεύ!

Θα δείτε μία υψηλού επιπέδου ταινία απ’ αυτές που σε σημαδεύουν με το εξάσφαιρο και σε πετυχαίνουν στο δόξα πατρί και σου αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι… χαλάλι τους!

 

Υ.Γ.: Οι Κοέν δεν ξεπουλήσανε το έργο τους, είναι ολοφάνερο ότι λατρεύουν το σινεμά. Κινούνται απλά ρεαλιστικά και με τον κανόνα: «Εδώ που βρισκόμαστε, έτσι προχωράμε»… κι εμείς ακολουθούμε!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη