Τετράδια ονείρων

2018-05-24 09:33

 

Ζυράννα Ζατέλη
Καστανιώτης 2017

 

«Δεν μας είναι ξένα τα πρωινά δάκρυα»

  Όλοι γνωρίζουμε το ρητό «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος». Η Ζυράννα Ζατέλη, στο τελευταίο της έργο «Τετράδια ονείρων», υποστηρίζει πως «Το όνειρο ήταν η αρχή του κόσμου». Αν μου ζητούσαν να το κατατάξω σε μία κατηγορία, θα επέλεγα αυτήν της αυτοβιογραφίας. Μια αυτοβιογραφία ονείρων λοιπόν, εκεί που το πραγματικό συναντάται με το μεταφυσικό και το τυχαίο, που όπως υποστηρίζει ο Πασκάλ «ευνοεί τα προετοιμασμένα πνεύματα». «Ή αλλιώς ειπωμένο», από την Ζυράννα Ζατέλη, «δεν υπάρχει αθωότητα στο τυχαίο».

  Η συγγραφέας μας παρουσιάζει μια επιλογή των ονείρων της από τον Μάρτιο του 1997 έως τον Μάιο του 2001, έτσι όπως τα έχει σημειώσει στο τετράδιό της, το «Μπλε της νύχτας» και σε χαρτάκια από το πλακέ πακέτο άφιλτρων Santé. Πρόκειται για μια βουτιά στο ασυνείδητο, στις μύχιες εικόνες της συγγραφέως, που παρόλη την «ελλειπτικότητα -ακόμα και την έλλειψη νοήματος» σε μερικά από αυτά, «η ουσία τους…διαφυλάχθηκε στο ακέραιο». Η σκόπιμα ανεπεξέργαστη μεταφορά των ονείρων της, δίνεται με έντονα ποιητική γλώσσα, γραμμένη στο πολυτονικό σύστημα.  

   Μέσα από το βιβλίο αυτό, διαπιστώνουμε το συγγραφικό «δαιμόνιο» της Ζυράννα Ζατέλη, η οποία προτρέπει την νυχτερινή της μνήμη να μένει άγρυπνη κατά τη διάρκεια του δικού της ύπνου. Η ίδια ξυπνάει στις 2.00 με 3.00 η ώρα τη νύχτα, την ώρα που κάνουν την επίσκεψή τους τα σημαντικότερα όνειρα, τα οποία και σημειώνει -πολλές φορές- το ένα πάνω στο άλλο. Το υλικό των ονείρων της αποκτά υπόσταση στα βιβλία της συγγραφέως. Για όσους αγαπούν το έργο της, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για ανάγνωση, λόγω της πληθώρας αναφορών και εξηγήσεων των ηρώων της σε προηγούμενα βιβλία της.    

  Στα όνειρα της Ζυράννας Ζατέλη πρωταγωνιστούν οι κοντινοί της, οι δικοί της άνθρωποι.  Συγγενείς, φίλοι, έρωτες. Κύριο πρόσωπο η μητέρα της, που μέσα από την παρουσία της στα όνειρα αυτά, μεταδίδει στον αναγνώστη συγκινήσεις και συμβουλές, μέσω των αποφθευγματικών φράσεών της. «Μυστήριο πράγμα ο ύπνος. Ό,τι δε βλέπουμε με ανοιχτά τα μάτια το βλέπουμε με κλειστά».

  Εκτός από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος της συγγραφέως, την επισκέπτονται στα όνειρά της ηθοποιοί και τραγουδιστές (π.χ. Nick Cave, Marlon Brando, Woody Allen). Τα περισσότερα από αυτά τα όνειρα έχουν προφητική χροιά, όπως για παράδειγμα η προαναγγελία του θανάτου ορισμένων από αυτούς. Το αξιοπερίεργο είναι η επαλήθευση αυτών των ονείρων, η οποία αναφέρεται με την μορφή υποσημειώσεων στο τέλος του βιβλίου.

  Προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά και ονειρικά τεχνάσματα της Ζυράννα Ζατέλη, όπου καταφέρνει να ονειρεύεται τον εαυτό της να κοιμάται και να ονειρεύεται. Ένα όνειρο μέσα στο όνειρο! Επιπλέον,  στην πληθώρα φράσεων που αποκομίζει από τα όνειρά της, ακόμα και στην δημιουργία άγνωστων λέξεων. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να υπερνικούν σε σημασία το ίδιο το όνειρο. «…στην ερημιά με χάρι, την ονειρεύτηκα πριν από δύο δεκαετίες σχεδόν. Για την ακρίβεια, ξύπνησα ένα χάραμα προφέροντάς την με απόλυτη ευκρίνεια – «ουρά», υποθέτω, κάποιου ονείρου που παραδόθηκε αμαχητί στη λήθη. Ήτα τόση η χαρά μου βέβαια για την ίδια την φράση, που χαλάλι να ξεχαστούν τα προηγηθέντα. Άλλωστε και η λησμονιά έχει τον βιότοπό της εντός μας, είμαι σίγουρη γι’ αυτό».     

  Το «Τετράδια ονείρων» λόγω και της ίδιας της φύσης του είναι ένα έντονα εικονοπλαστικό βιβλίο που οδηγεί τον αναγνώστη σε διάφορους κόσμους, συναισθήματα και σκέψεις. Απλά- Ονειρικό!

 

Για το BOOK TOUR, Μαρία Μπουρμά.

bookadream.blog/

 

Ζητήστε τα σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 
  • Βραχεία λίστα κρατικών βραβείων Κύπρου / Κατηγορία: Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Από τη μια στιγμή στην άλλη,
απρόσμενη χαρά μεγάλη!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου.

εκδόσεις Άλλωστε

"Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική.
Ένα μέρος όπου έχουν κυρίαρχη θέση τα λουλούδια και τ’ αξιολάτρευτα έντομα. 

Σας περιμένουν τόποι μαγικοί, αντικείμενα αξίας και ζωάκια που κολυμπούν, φτερουγίζουν και τρέχουν ώσπου να ενωθούν με τον άνεμο και να βρουν το ξέφωτο…"

alloste.gr/Alloste/147-Haiku-Stigmi-Theofanous.html

 

Να το, να το, να το,

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

"Ποιήματα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ποιήματα φλουριά, ποιήματα πολύτιμα, από απλές λεξούλες που τραγουδούν, που παίζουν κρυφτό, που χορεύουν, που γελούν και δακρύζουν από χαρά. Ποιήματα φτιαγμένα με περίσσια στοργή και φροντίδα, ποιήματα από ατόφιο χρυσάφι.

50 και 1 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας"

https://alloste.gr/…/148-flouri-konstantinato-theofanous.ht…

 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr