ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ κ. ΧΙΤΣΚΟΚ

2015-09-18 15:55

Δεκάδες βιβλία, χιλιάδες κείμενα κι εκατομμύρια λέξεις έχουν γραφτεί για τον δημιουργό Άλφρεντ Χίτσκοκ. Με 56 ταινίες στο ενεργητικό του, οι περισσότερες λατρεμένες, έχει δικαίως δημιουργήσει έναν αξεπέραστο μύθο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Λάτρης και πρωτοπόρος της οπτικής έκφρασης, λατρεύτηκε για το οπτικό στυλ του στις ταινίες και αποτελεί ξεχωριστό μάθημα στις σχολές κινηματογράφου. Οι γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στις ταινίες, όσο και στην ζωή του. Χαρακτηριστικός μαμάκιας…  σχεδόν  όλες οι μητέρες των ταινιών του ήταν κακές και καταπιεστικές! Με τις υπόλοιπες απίστευτα ντροπαλός, χαρακτηριστικό που τον ώθησε στα όρια του μισογυνισμού…  προσωπικά, φετιχιστής μου κάνει! Τρελή αδυναμία στις ξανθιές πρωταγωνίστριές του, που ο άκαμπτος χαρακτήρας τους γινόταν κρέμα καραμελέ απ’ τον κατάλληλο άντρα! «Αυτό που επιζητάμε όλοι είναι γυναίκες που θα ‘ναι αληθινές κυρίες στο σαλόνι, αλλά θα μετατρέπονται σε πόρνες μόλις περάσουν την πόρτα της κρεβατοκάμαρας». Τις λάτρεψε όλες με τον τρόπο του… κάποιες λίγο παραπάνω:

Ινγκριντ Μπέργκμαν, Κιμ Νόβακ,Τίπι Χέντρεν, Τζάνετ ΛιΓκρέις Κέλι… και την σύζυγό του!

 

ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ

My-magazine

Η Ινγκριντ Μπέργκμαν συνεργάστηκε μαζί του σε δύο από τις καλύτερες ταινίες του, το «Νοτόριους» και τη «Νύχτα αγωνίας». Δυστυχώς η τρίτη ταινία τους, το «Στον αστερισμό του Αιγόκερω», απεδείχθη παταγώδης εισπρακτικά αποτυχία και ήταν μία από τις αφορμές για την επιστροφή της σουηδής καλλονής στην Ευρώπη για μια νέα καριέρα πλάι στον Ρ. Ροσελίνι. Ο Χίτσκοκ δεν το κατάπιε ποτέ το χουνέρι της…

 

ΚΙΜ ΝΟΒΑΚ

kim-novak001

Mattsko

Τι τράβηξε η έρμη στον «Δεσμώτη του ιλίγγου»… την έβαλε επανειλημμένα  να πηδάει στα νερά της Golden Βridge του Σαν Φρανσίσκο, απλά για να την εξουθενώσει… σαδιστάκος! Συνεργάστηκε με την ενδυματολόγο για να φοράει γκρι ταγιέρ και μαύρο μαντίλι με άσπρο παλτό, συνδυασμούς δηλαδή εντελώς αταίριαστους για μια ξανθιά!! Ναι, ο Χίτσκοκ σιχαινόταν την τέλεια χιτσκοκική πρωταγωνίστρια…  καμία έκπληξη!!!

 

ΤΙΠΠΙ ΧΕΝΤΡΕΝ

Dailymail

Ο Χίτσκοκ την διάλεξε διότι καμιά άλλη γνωστή πρωταγωνίστρια δεν θα δεχόταν τον  επώδυνο ρόλο στα «Πουλιά»! Σε μια σκηνή λίγο πριν από το τέλος ο Χίτσκοκ χρησιμοποίησε αληθινά πουλιά στη θέση των μηχανικών. Έδεσαν τα πουλιά με λάστιχα στα χέρια της Χέντρεν κι ένα από αυτά παραλίγο να της βγάλει το μάτι!! Εκείνος ήταν ωστόσο ενθουσιασμένος… μετά το τέλος κάθε σκηνής, άνοιγε σαμπάνια!!! Άντεξε και τα γυρίσματα στο «Μάρνι» και ζήτησε να σπάσει το συμβόλαιό της. Ο Χίτσκοκ δεν της το συγχώρεσε και φρόντισε να μπει στην μαύρη λίστα του στούντιο…

 

ΖΑΝΕΤ ΛΙ

Flix

Χρειάστηκε μόλις μια σκηνή που διαρκεί σχεδόν 3 λεπτά και γυρίστηκε από 77 διαφορετικές γωνίες, για να περάσει στην αιωνιότητα… κι ας είχε ήδη παίξει δίπλα στον Ρ. Μίτσαμ, τον Τ. Γουέιν και κυρίως στο αριστούργημα του Ό. Γουέλς «Ο άρχων του κακού»! Ωστόσο η συγκεκριμένη σκηνή σημάδεψε άσχημα την καριέρα της και παρόλο την υποψηφιότητα που της χάρισε στα όσκαρ, δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ τον συγκεκριμένο ρόλο. Της έμεινε τουλάχιστον η παρηγοριά ότι το νερό στο ντους ήταν ζεστό, όπως εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα…

 

ΓΚΡΕΙΣ ΚΕΛΛΙ

Ohmymag

Η λατρεμένη μούσα του Χίτσκοκ σκοτώθηκε το 1982 σε τροχαίο στον ίδιο δρόμο του περίφημου κυνηγητού αυτοκινήτων της 3ης της ταινίας μαζί του, «Το κυνήγι του κλέφτη»... είχαν προηγηθεί  2 ακόμα ταινίες: «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως» και «Σιωπηλός μάρτυρας». Δεν  εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειές του να την προσεγγίζει για μια νέα συνεργασία, παρόλο που ο Ρενιέ του Μονακό ήταν ανένδοτος.

 

ΑΛΜΑ ΡΕΒΙΛ

Thehitchcok.zone

Η γυναίκα της ζωής του, Αλμα Ρεβίλ, με την οποία παρέμεινε παντρεμένος από το 1926 ως το τέλος. Την γνώρισε στα στούντιο της Παραμάουντ, όταν ήταν ακόμα το παιδί για τους καφέδες κι εκείνη ήδη γνωστή μοντέρ και βοηθός παραγωγής. Η επιμονή του την έπεισε να τον ακολουθήσει στην εκκλησία και να στολίσει με το ταλέντο της όλες του τις ταινίες… κορίτσι μάλαμα δηλαδή!

Υ.Γ.: Είτε στις σκοτεινές αίθουσες, είτε στο σκοτεινό σας σαλόνι με home cinema, εύχομαι καλή σεζόν φίλοι μου!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη