Συνομιλώντας... με την Εύα Σιμάτου

2015-11-27 20:08

Λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα.  Στα δεκαοχτώ μου, μετακόμισα στο Λονδίνο, όπου και σπούδασα στο City University of London. Τα πτυχία μου: BSc Sociology & Media Studies και MA Arts Management & Criticism.  Δεν άσκησα ποτέ σχετικό επάγγελμα. Αριστούχος απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, έχω παίξει σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ιδρύματος Μ Κακογιάννης, του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας  κ.α.  Με σκηνοθέτες τους: Μ Μαρμαρινό, Γ Καλαβριανό, Λ Μελεμέ, Αθ Καραγιαννοπούλου, Αλ Σωτηρίου. Στο εξωτερικό έχω παίξει στο Southbank Centre και στο Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας Sinasi Sahnesi. Μια στιγμή της πορείας μου που ξεχωρίζω είναι η επιλογή μου από την Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (RADA) για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα Contemporary Drama. Διδάσκω υποκριτική στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College.


Ένας ρόλος που σας συγκλόνισε.

Ο ρόλος της «Βαβυλώνας» στην «Αυτοκρατορία» του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.  Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τη συνολική εμπειρία αυτής της παράστασης που συνέβαινε στο γυάλινο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης λίγο πριν τη δύση του ηλίου με φυσικό «σκηνικό» τον κόλπο του Θερμαϊκού και τον ουρανό της δύσης. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τη συνεργασία μου με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό  που συνέβαινε σε ένα ψυχοσωματικό και διανοητικό πεδίο που ελάχιστες φορές συναντάμε στη δουλειά μας.

 

Το έργο που παίζετε τώρα, η υψηλή λογοτεχνική του αξία και η άμεση σχέση του με την πραγματικότητα.

Πολύς κόσμος δε γνωρίζει τον αυστριακό συγγραφέα Χερμαν Μπροχ. Πρόκειται για έναν κορυφαίο συγγραφέα, εκπρόσωπο του μοντερνισμού, που μαζί με τους Μουζιλ, Σνίτσλερ, Τόμας Μαν κ.α. αποτελούν τη σπουδαία γενιά των αυστριακών συγγραφέων του μεσοπολέμου. Οι συγγραφείς αυτοί προχώρησαν πέρα από την καθαρή αφήγηση του 19ου αιώνα σε ένα ύφος πιο εσωστρεφές, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο «κάτω κείμενο» και αποφεύγοντας κάθε περιγραφή συναισθήματος. Αυτού του είδους η γραφή στοχεύει και ερεθίζει το υποσυνείδητο του αναγνώστη πιο βαθειά και πιο προσωπικά, αφού μέσω δικών του συνάψεων -που δεν του προσφέρονται άμεσα από τον συγγραφέα- συμμετέχει και ολοκληρώνει την αφήγηση, ως κοινωνός της.

Η «πραγματικότητα» δεν είναι μόνο τα γεγονότα. Η «πραγματικότητα» δεν είναι μόνο η ιστορική ή η χρονική συγκυρία. Είναι και η προσωπική ερμηνεία, αλλά και το προσωπικό βίωμά της από τον καθέναν μας. Αυτό το λογοτεχνικό έργο λοιπόν δεν είναι απλά μια  καταγραφή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, μίας συνθήκης που μοιράζεται πολλά κοινά με την Ελλάδα  της κρίσης, αλλά και με άλλες κοινωνίες σε κρίση που δεν γνωρίζουν και που αναζητούν τη χαμένη τους ταυτότητα. Το έργο αυτό μιλάει για την ανθρώπινη φύση που αδιαφορεί για το τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον πολιτισμό και επιλέγει να δημιουργεί ένα κλειστό σύστημα δικό της ,αποκομμένη από την ουσία και τον παλμό της ζωής, συγκεντρώνεται μόνο στο πώς να επιβιώνει και να επιβάλλεται στον κλειστό κύκλο των δύο, τριών, τεσσάρων, πέντε ατόμων που την περιβάλλουν.


Πιστεύετε ότι το θέατρο ζωντανεύει τη λογοτεχνία;

Το θέατρο είναι η μοναδική τέχνη κατά την οποία το φιλότεχνο κοινό, μπορεί να παρακολουθήσει έναν ζωντανό οργανισμό μπροστά του, χωρίς να μεσολαβεί κανένα άλλο μέσο πρόσληψης. Αυτός ο ζωντανός οργανισμός μπορεί να παράγει τέχνη ακαριαία και επί τόπου. Δεν υπάρχει χαρτί, δεν υπάρχει πανί, δεν υπάρχει αποτύπωση.  Αυτή είναι η ομορφιά του. Ο θεατής θα δει ένα άλλο ον, το οποίο θα προβεί σε ζωντανό χρόνο σε πράξεις, τις οποίες ο ίδιος δεν έχει τολμήσει, θα εισχωρήσει και θα αντιδράσει υπό συνθήκες που ο ίδιος δεν έχει ίσως βιώσει.

Προσωπικά έχω  διδαχθεί πολλά σε σχέση με την υποκριτική μέσα από τη λογοτεχνία. Δε γίνεται να διαβάσεις ας πούμε το Έγκλημα και Τιμωρία και να μην εισπράξεις την ουσία του χαρακτήρα του Ρασκόλνικοφ και πώς αυτή αποτυπώνεται σε κάθε δράση του, σε κάθε κίνησή του, σε κάθε του σκέψη.  Είναι τόσο βαθιά και λεπτομερής η κατανόηση και η αποτύπωση αυτού του χαρακτήρα, που σου υπαγορεύεται από τον ίδιο τον συγγραφέα μια πιθανή θεατρική του ερμηνεία. Αυτός ο χαρακτήρας λοιπόν ανήκει σε μια οικογένεια τύπων που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και συγγενεύουν. Είναι υπέροχα και πάμπολλα τα δάνεια που μπορεί να πάρει κανείς ως ηθοποιός από τη λογοτεχνία.

Το θέατρο έχει τη δύναμη να ζωντανέψει  τη λογοτεχνία όταν οι δημιουργοί του λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο λόγος είναι το αποτέλεσμα της ψυχοδυναμικής διαδικασίας μέσα στην οποία θα πρέπει να είναι βουτηγμένος ο ηθοποιός ανά πάσα στιγμή.  Ότι δε φτάνει απλώς να αρθρώσεις τον λόγο ως ηθοποιός, αλλά θα πρέπει να διεισδύσεις  σε όλα αυτά τα ενδότερα του ανθρώπου που τον αναγκάζουν να παράγει λόγο.

 

Για το BOOK TOUR, Αρχοντούλα Παναγιωτακοπούλου.
 
 

Ζητήστε τα σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 
  • Βραχεία λίστα κρατικών βραβείων Κύπρου / Κατηγορία: Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Από τη μια στιγμή στην άλλη,
απρόσμενη χαρά μεγάλη!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου.

εκδόσεις Άλλωστε

"Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική.
Ένα μέρος όπου έχουν κυρίαρχη θέση τα λουλούδια και τ’ αξιολάτρευτα έντομα. 

Σας περιμένουν τόποι μαγικοί, αντικείμενα αξίας και ζωάκια που κολυμπούν, φτερουγίζουν και τρέχουν ώσπου να ενωθούν με τον άνεμο και να βρουν το ξέφωτο…"

alloste.gr/Alloste/147-Haiku-Stigmi-Theofanous.html

 

Να το, να το, να το,

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

"Ποιήματα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ποιήματα φλουριά, ποιήματα πολύτιμα, από απλές λεξούλες που τραγουδούν, που παίζουν κρυφτό, που χορεύουν, που γελούν και δακρύζουν από χαρά. Ποιήματα φτιαγμένα με περίσσια στοργή και φροντίδα, ποιήματα από ατόφιο χρυσάφι.

50 και 1 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας"

https://alloste.gr/…/148-flouri-konstantinato-theofanous.ht…

 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr