Συγγραφείς που ξεχωρίζουν: Βασίλης Κουτσιαρής

2017-07-27 18:41

Ουκ ολίγες φορές, απορίες, σκέψεις, πράξεις των παιδιών φέρνουν τους μεγάλους σε αμηχανία. Ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βασίλης Κουτσιαρής δίνει απαντήσεις μέσα από το έργο του. Τα παραμύθια του είναι μικρά λογοτεχνικά διαμάντια τα οποία οδηγούν τον αναγνώστη σε ασφαλή συμπεράσματα. Γλώσσα στρωτή. Θέματα καθημερινά, δοσμένα με μαγικό ρεαλισμό. Ήρωες με ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με τους οποίους ταυτίζεσαι αμέσως. Τα κείμενά του προκαλούν πνευματική εγρήγορση. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι εικονογραφήσεις των ιστοριών του έχουν ένα οριοθετημένο περιβάλλον -  αυτό οφείλεται στον στεγανό του λόγο. Η αφηγηματική του προσέγγιση και οι προσεγμένοι διάλογοι είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων λογοτεχνών. Οι προβληματισμοί του είναι προβληματισμοί των παιδιών. Η εμπειρία και η σφαιρική καλλιέργειά του τού επιτρέπουν να ελίσσεται και να έχει την οπτική των μαθητών. Η διεισδυτική ματιά, η κατασκευή του τέλειου "οικοδομήματος", δεν τον απέτρεψαν από το να μας χαρίζει απολαυστικές αναγνώσεις. Γινόμαστε μαζί του: περιστέρια και οδηγούμαστε στην προσωπική μας ελευθερία, δέντρα που απλώνουμε βαθιά τις ρίζες μας, γόμες ποθητές, μα πάνω απ΄ όλα γινόμαστε παιδιά -  το πιο δύσκολο και το πιο τρυφερό πράγμα σε αυτόν τον κόσμο. Σχεδόν σε όλους τους "κακούς'" ήρωες που επινόησε, έμμεσα μας υπενθυμίζει πως η έλλειψη στοργής είναι εκείνη η οποία οδηγεί στις άσχημες συμπεριφορές και στις παραβατικές καταστάσεις. 

Είναι πρόκληση να διαβάζεις παιδική λογοτεχνία ανάλογου βεληνεκούς. 

 

Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα-Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

Από το οπισθόφυλλο:

"Δεν ήθελα να πάω στο δάσος. Προσπάθησα πολλές φορές να το πω, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαζα γνώμη. Οι εντολές της μαμάς ξεκάθαρες. «Μη λοξοδρομήσεις, μη χασομερήσεις, μη μιλήσεις σε αγνώστους». Μη, μη, μη! Και μετά από λίγο... βγήκα έξω.
Το κάθε παιδί χρειάζεται την εμπειρία του για να υπερνικήσει και να επιβληθεί σε αυτά που το φοβίζουν, ώστε να μπορέσει με επιτυχία να ωριμάσει ως ένας λειτουργικός ενήλικας. Το κορίτσι της ιστορίας μας μίλησε ανοιχτά για τον φόβο του, ζήτησε βοήθεια και έτσι τον νίκησε μια για πάντα!"

kokkiniklostibooks.gr/person.php?id=5163f58a30615

 

M΄ αγαπάς, μπαμπά;-Ελληνοεκδοτική

Από το οπισθόφυλλο:

"Γεννηθήκαμε σε έναν πανέμορφο δρόμο. Σε μια πεδιάδα μακριά από σπίτια και φασαρία. Στο τέρμα αυτού του δρόμου βρισκόταν το σπίτι του κυρ Σταύρου, του «μπαμπά» μας. Άνθρωπος αυτός, δέντρα εμείς.
Εγώ δεν έμοιαζα με τα υπόλοιπα δέντρα. Εκείνα είχαν ρίξει περισσότερο μπόι από μένα και καμάρωναν με τον ψιλόλιγνο κορμό τους, ενώ ο δικός μου κορμός παρέμενε κοντός με τα κλαδιά μου να καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου.
Μια μέρα ο μπαμπάς με πλησίασε και μου είπε: - Πώς μπερδεύτηκε σπόρος από άλλη ποικιλία στο σακούλι μου; Δηλαδή, είχα φυτρώσει κατά λάθος εδώ; Ο μπαμπάς μου, άραγε, μ’ αγαπούσε;

Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του άλλου!"

 www.ellinoekdotiki.gr

 

Το θέλω τώρα! -Εκδόσεις Μίνωας

Από το οπισθόφυλλο:

"Το θέλω τώρα! φώναξε η Μαρία από το δωμάτιό της. 
Η μαμά της, η κυρία Ευγενία, για άλλη μια φορά δεν της απάντησε. Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που της ζητούσε κάτι η κόρη της. Παλιότερα, της έκανε όλα τα χατίρια. Αυτό όμως δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει τακτική..."

www.minoas.gr/author-710.minoas

 

Οι ιστορίες του διαβάζονται απνευστί όλες τις εποχές. Τα βιβλία του είναι το ιδανικό δώρο για όλες τις ηλικίες. Είμαι σίγουρος πως, όταν αφήσετε πίσω την τελευταία σελίδα από οποιοδήποτε λογοτέχνημά του, θα κατοικεί πια μέσα σας. Θα λειτουργεί ως αόρατος σύμβουλος σε ό,τι κάνετε. Θα αποκτήσετε έναν πιστό φίλο - και οι πραγματικοί φίλοι, δεν σε προδίδουν ποτέ. 

 

"Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. 
Είναι συντονιστής της "Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω" (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην εφημερίδα "Θεσσαλία". Έχει την επιμέλεια της σελίδας "Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου" στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) και διατηρεί τη στήλη "Βιβλίο... στο μικροσκόπιο". 
Το 2011 και το 2012 τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Το 2013 το βιβλίο του "Ένα αστέρι για μένα" βρέθηκε στη βραχεία λίστα βραβείων Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2014 με την εικονογράφο Κατερίνα Βερούτσου τιμήθηκαν για το βιβλίο τους "Είναι κάτι που μένει" με το Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2015 το βιβλίο του "Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα" βρέθηκε στη βραχεία λίστα Κρατικών βραβείων. Το 2016 το βιβλίο του "Η αποθήκη" βρέθηκε στη βραχεία λίστα βραβείων Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ενώ το βιβλίο του "Μάγισσες Γόμες" στη βραχεία λίστα βραβείων Public. Την ίδια χρονιά, το κείμενό του "Τα φανταστικά μου ταξίδια" τιμήθηκε με Έπαινο από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά."

 

(2017) Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική
(2016) Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική
(2016) Το θέλω τώρα, Μίνωας
(2015) Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική
(2015) Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2015) Μάγισσες γόμες, Μίνωας
(2014) Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2013) Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2013) Είναι κάτι που μένει, Παρρησία
(2011) Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα
 
  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2016) Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική
(2014) Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2013) Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2012) Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία
(2012) Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2010) Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης

 

Θα σας αποχαιρετήσω μ΄ ένα αγαπημένο του τραγούδι:

George Michael - Cowboys and Angels (Audio)

 

Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη