«ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»: Ο άγριος κόσμος των παιδιών…

2023-06-24 15:40

Η Βελγίδα Λορά Γουαντέλ χρειάστηκε μόλις 72 λεπτά της ώρας για να αναδείξει μέσα απ’ τα μάτια της συγκλονιστικής μικρής πρωταγωνίστριάς της, Μάγια Βάντερμπεκ, την σκληρή, πικρή και ανατριχιαστική πραγματικότητα της μικροκοινωνίας του σχολείου. Ναι, για τον σχολικό εκφοβισμό ο λόγος, ωστόσο εδώ οι εικόνες καταγράφουν βήμα βήμα τον ακρωτηριασμό της παιδικής αθωότητας, της χαράς και της ίδιας της ψυχής του παιδιού. Αυτή είναι η αλήθεια που μπορεί αύριο ν’ αφορά το δικό σου παιδί ή να 'ναι η αλήθεια που έχει βιώσει και σου κρύβει. Έτσι ή αλλιώς το κινηματογραφικό διαμαντάκι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν ουσιαστικό προσωπικό προβληματισμό. Αυτή άλλωστε είναι η πεμπτουσία κάθε ταινίας που σέβεται τον εαυτό της.

imDb

Είναι πολύ μεγάλος ο πειρασμός ν’ αρχίσω αναλύσεις κι ευχολόγια περί bulling, αλλά θ' αδικούσα κατάφωρα την ταινία, μια πραγματικά σπουδαία ταινία που βρίσκει τον τρόπο να μιλήσει για το θέμα με ρεαλιστικό και δίχως διδακτισμούς, που ξυπνά κάθε μόριο ενσυναίσθησης του θεατή βάζοντας τον σε θέση προσομοίωσης μέσα απ’ τα μάτια της μικρής Μάγια.

Η αυλή του σχολείου γίνεται πεδίο μάχης με θύματα τους μικρούς κι αδύναμους, όπως σε κάθε πόλεμο. Οι δάσκαλοι φαντάζουν μικρή μονάδα κυανόκρανων που αδυνατούν να βρίσκονται σε κάθε κρυφή γωνιά των σωματικών βασανιστηρίων και της λεκτικής φρίκης. Η ένταση και η απελπισία μεγαλώνουν μέρα με την μέρα και η λύση του δράματος φαντάζει ανέφικτη. Δεν υπάρχει από μηχανής θεός, δεν υπάρχει διέξοδος όταν κλείνει η πόρτα της αυλής του σχολείου.  

Μπορεί η λύση να 'ναι μια δυνατή αγκαλιά, μπορεί να 'ναι η προβολή της ταινίας στα σχολεία και το άνοιγμα δράσεων απ’ τους πολλούς, σαν μια ομπρέλα απ’ τις τοξική βροχή που κοντεύει να πλημμυρίσει κάθε τάξη του σχολείου κι όχι μόνο την αυλή.

Η Γουαντέλ σχεδόν στο ουρλιάζει στο πρόσωπο ότι η αγριότητα έχει ξεφύγει από κάθε όριο και δεν υπάρχει χρόνος για αδιαφορία. Το φαινόμενο δεν είναι βέλγικο, είναι παγκόσμιο… είναι ώρα για να δούμε το πρόβλημα κατάματα ΠΑΝΤΟΥ!

Υ.Γ.:  Βραβείο Fipresci στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2021 και επίσημη πρόταση του Βελγίου για τα βραβεία Όσκαρ 2022.

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη