Stephen King: Ο μετρ των αγαπημένων μας εφιαλτών, στο σινεμά!

2014-12-10 08:13

Stephen King: Ο μετρ των αγαπημένων μας εφιαλτών, στο σινεμά!

 

 

Ο κορυφαίος όλων των εποχών στην λογοτεχνία τρόμου για τον 20ο αιώνα, κατά γενική ομολογία, είναι  ο Stephen King. Με περισσότερα από 40 μυθιστορήματα και 200 διηγήματα, έδωσε αφορμή σε πολλούς παραγωγούς και σκηνοθέτες να πάρουν το ρίσκο μεταφοράς έργων του στο σινεμά. Κάποιοι θριάμβευσαν, κάποιοι έφαγαν τα μούτρα τους. Όταν μπλέκεις σε ξένους εφιάλτες, καλό είναι να ξέρεις ότι πρέπει να ξυπνήσεις εγκαίρως, πριν σε ρουφήξουν και σε καταστρέψουν!

Με 40 τουλάχιστον ταινίες και 25 τηλεοπτικές παραγωγές, ν’ αποτελούν  υλικό άγριων ονείρων για τους φανατικούς και μη του είδους, τολμάμε να ξεχωρίζουμε τις 5 πιο πετυχημένες απ’ αυτές, με τρεμάμενο χέρι…

 

«The Shining» (1980)

impawards

Την χρονιά που κυκλοφόρησε η «Λάμψη», είχε 2 υποψηφιότητες στα «Χρυσά Βατόμουρα». Σήμερα θεωρείται η 2η καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών, μετά το «Ψυχώ» του A.Hitchcock.

Ο  S.Kubrick δημιουργεί ένα αξεπέραστο αριστούργημα στο ξενοδοχείο των φαντασμάτων, πιάνοντας τον θεατή απ’ τον λαιμό απ’ το πρώτο πλάνο και οδηγώντας τον σε μονοπάτια ψυχολογικού τρόμου που δεν έχει ποτέ ξαναζήσει. Κάθε δωμάτιο, διάδρομος, αποθήκη, ασανσέρ, κήπος, αποπνέουν την παρουσία του Κακού και κόβουν την ανάσα, μέχρι το λυτρωτικό τελευταίο παγωμένο πλάνο.  Ο πρωταγωνιστής J. Nicholson αλλάζει το επίπεδο και τα δεδομένα στην υποκριτική τέχνη και απογειώνει την καριέρα του.

Υ.Γ.: "Heeeere's Johnny!"..Η ατάκα του Jack καθώς τσακίζει την πόρτα!!

 

«The Shawshank Redemption» (1994)

impawards

Ο ελληνικός τίτλος του βιβλίου, αλλά και της ταινίας είναι «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουρθ». Έλαβε διθυραμβικές κριτικές  και ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ, δυστυχώς όμως πάτωσε τόσο στα Όσκαρ, όσο και στα εισιτήρια. Η ταινία αποτελεί ύμνο στην φιλία και στον ανθρώπινο αγώνα για δικαίωση και λύτρωση και παρουσιάζει μάλλον την πιο πρωτότυπη κι απρόσμενη κινηματογραφική απόδραση από φυλακή…

Υ.Γ.: 72η στις καλύτερες ταινίες των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου.     

 

«Misery» (1990)

 wikipedia

Το κλειστοφοβικό «Misery» αποτελεί μία άνιση μονομαχία στην μέση του πουθενά, δημιουργώντας κρίσεις απελπισίας για τον αποκλεισμένο στα χιονισμένα βουνά συγγραφέα (J. Caan),  από  μια ψυχωτική νοσοκόμα (K. Bates). Οι ανατροπές στη σχέση θύτη – θύμα είναι συνεχόμενες και η κλιμάκωση της έντασης κρατάει τον θεατή αιχμάλωτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η Kathy Bates για το ρεσιτάλ της στο ρόλο της διαταραγμένης ψυχιατρικά δεσμοφύλακα, δικαίως πήρε Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ.

Υ.Γ.: Αν ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είχε  ερωτευτεί ένα κορίτσι, αυτό θα ήταν…

 

«Green Mile» (1999)

impawards

Δραματική ταινία φαντασίας, που κινείται γύρω απ’ την φύση του Καλού και του Κακού, μ’ έντονες πινελιές μαγείας και υπερφυσικών γεγονότων, που σαγηνεύουν τον θεατή, παρόλο το πνιγηρό σκηνικό της φυλακής.

Η ταινία είναι η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες που είναι βασισμένες σε βιβλία του S. King, με συνολικές εισπράξεις 287 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!

Εξαιρετική ερμηνεία από  τον  M.C. Duncan στο ρόλο του χαρισματικού κατάδικου και υποψηφιότητα β’ αντρικού ρόλου στα Όσκαρ.

Υ.Γ.: «Κουράστηκα αφεντικό. Κουράστηκα να είμαι στο δρόμο, μόνος όπως το σπουργίτι στη βροχή»… Το λες και τρίωρο μελό!

 

«Carrie» (1976)

Flickr

Ο B. De Palma σε τρομερή σκηνοθετική φόρμα διαλύει το box-office, ενώ  το ντροπαλό κορίτσι με τις παραψυχολογικές – κινητικές δυνάμεις σε μία τρομερή έκρηξη οργής διαλύει μια κωμόπολη!

Θρίλερ γύρω απ’ τη ζωή μιας έφηβης, τη σχέση με την θρησκόληπτη μητέρα της και τις συνέπειες του bulling, όταν τα βάζουν με το λάθος κορίτσι!!

Εξαιρετική η S. Spacek στον ρόλο της ανασφαλούς κι αδέξιας 18χρονης (27 ετών, όταν γύρισε την ταινία) που ζει τον εφιάλτη της εφηβείας και σκορπά τον όλεθρο,  πήρε υποψηφιότητα για Όσκαρ, όπως και η P. Laurie για τον ρόλο της μητέρας της.

Υ.Γ.: Αν έλουζαν τη Σταχτοπούτα οι αδερφές της μ’ ένα κουβά αίμα, πώς θα κατέληγε άραγε ο χορός στο παλάτι;…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη