ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ - Νίκος Καζαντζάκης, Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ ΑΕ, 2014

2016-04-01 19:42

"Έτσι κάποια κοντάρια όμορφα και ντελικάτα σπουν,

όταν η σημαία είναι μεγάλη και φυσήξει βοριάς"

 

Απρίλιος κι ο ήλιος ψηλά στον ουρανό κάνει τη μέρα όμορφη, ζέστη. Ευκαιρία για βόλτα.

     Περπατώ κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κι η ψυχή παίρνει δύναμη και κουράγιο από τα απομεινάρια του αρχαίου μας πολιτισμού τα οποία στέκουν αιώνες στη θέση τους κι αντέχουν, όπως κι οι ψυχές των ανθρώπων που υπομένουν τόσα δεινά. Μόνο που καμία φορά αυτές λυγίζουν, σπάνε. Όπως η ψυχή του Ορέστη, της Χρυσούλας και του Γοργία ήρωες του Νίκου Καζαντζάκη στο μυθιστόρημά του "Σπασμένες ψυχές" το οποίο επέλεξα για συντροφιά σε αυτή τη μικρή βόλτα.

      Ανέβηκα στον βράχο του Αρείου Πάγου. Η θέα μαγική! Στο μυαλό μου έρχονται εικόνες από το βιβλίο του Καζαντζάκη. Το έβγαλα από την τσάντα μου και ξεκίνησα να διαβάζω κάποιες υπογραμμισμένες λέξεις. Το μυθιστόρημα το διάβασα πρώτη φορά σχεδόν πριν δυο χρόνια. Μέχρι τότε, αν και είχα διαβάσει αρκετά για τον Καζαντζάκη, αγνοούσα την ύπαρξη του συγκεκριμένου μυθιστορήματος.

      Το μυθιστόρημα "Σπασμένες Ψυχές" είναι από τα πρώτα έργα του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα. Ο Νίκος Καζαντζάκης πλέκει την ιστορία του Ορέστη, της Χρυσούλας και του Γοργία την περίοδο που βρισκόταν στο Παρίσι το 1908 και έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Αύγουστο του 1909, η ιστορία άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες στο λογοτεχνικό περιοδικό Νουμάς. Η ιστορία ολοκληρώθηκε σε είκοσι τέσσερις συνέχειες το Φεβρουάριο του 1910. Ο συγγραφέας υπογράφει το έργο του ως Πέτρος Ψηλορείτης και το αφιερώνει στην αγαπημένη του Πετρούλα Ψηλορείτη, δηλαδή στην αγαπημένη του κατά την περίοδο εκείνη Γαλάτεια Αλεξίου.

"Στα χέρια

 της ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

τα φιλντισένια και τα θαυματουργά

που ξέρουνε κι ανοίγουν όλες τις πόρτες

 της Καλοσύνης

 βάζω - σπουργιτάκια νιογέννητα και λιγόχρονα -

 τις ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ

 να χαρούνε λίγο τον ήλιο

 πρι να πεθάνουν"

     Η ιστορία ξεκινάει στις 25 Μαρτίου στο Παρίσι, όπου ο υποψήφιος διδάκτορας Ορέστης Αστεριάδης είναι έτοιμος να εκφωνήσει την εργασία του μέσα από την οποία θα παρουσιάσει μια νέα θρησκεία. Όλοι συγκεντρώνονται στον τάφο του Κοραή. Μα τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το ακροατήριο κοροϊδεύει τον Ορέστη Αστεριάδη και του γυρίζει την πλάτη. Το περιστατικό αυτό κλονίζει τις ψυχές όλων. Δίπλα στον Ορέστη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι η Χρυσούλα μια νέα γυναίκα που τον αγαπά περισσότερο κι από τη ζωή της. Στέκεται δίπλα του και του συγχωρεί τα πάντα ως τη στιγμή που η αρρώστια κόβει το νήμα της ζωής. Άλλος ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό του Ορέστη είναι ο ηλικιωμένος καθηγητής Γοργίας ο οποίος κρυφά αγαπά την Χρυσούλα μα και εκείνος χάνει την ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο Ορέστης χάνει τον εαυτό του. Σιγά σιγά η ψυχή του σπάει. Σε αυτό βοηθά και η παρουσία της Νόρας, μια νεαρή γυναίκα που βάζει τον Ορέστη στα μονοπάτια της ηδονής και του έρωτα μα στο τέλος τον εγκαταλείπει. Στο τέλος της ιστορίας ο Ορέστης Αστεριάδης έχει ξεφύγει από τον πνευματικό του κόσμο, το δρόμο της αποστολής του και περιπλανιέται εξαθλιωμένος στους δρόμους του Παρισιού.

     Ο Νίκος Καζαντζάκης στο ρομαντικό μυθιστόρημα του "Σπασμένες Ψυχές" καταφέρνει με επιτυχία να αποτυπώσει τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της ανθρώπινης ψυχής. Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από το 2007 από τις εκδόσεις της Ελένης Καζαντζάκη.

 

Καλή Ανάγνωση

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Η σελίδα του συγγραφέα-αρθρογράφου στο facebook: 

www.facebook.com/charisgantzoudis

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη