ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – Ανδρέας Τσονιώτης, Εκδόσεις ΛΕΜΒΟΣ, 2017

2017-07-01 21:11

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα ξανά στις εκδόσεις Λέμβος. Με τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων είπαμε πολλά ώσπου η συζήτηση ήρθε στο διήγημα. Τότε μου πρότεινε τη συλλογή διηγημάτων «Ποιοι άνθρωποι» του Ανδρέα Τσονιώτη αλλά με προειδοποίησε: «Πρόκειται για σκληρές ιστορίες…».

Δυο μέρες μετά άρχισα να διαβάζω το βιβλίο. Πρώτη η ιστορία του Rashid Mohamadi που έφυγε από την πατρίδα του το Αφγανιστάν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στόχος του να φτάσει στη Σουηδία όπου ήλπιζε να συναντήσει την οικογένεια του. Η γνωριμία του όμως με τον Musab θα αλλάξει κάποια από τα δεδομένα.

Διάβασα την ιστορία με κομμένη την ανάσα. Όπως και την επόμενη όπου ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Ορέστης και η Ζωή, αποφασίζουν να “δραπετεύσουν” από τη ζωή τους κι έφτασα ως την τρίτη ιστορία όπου η Εύα δεν κατάφερε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο όπου θα την οδηγούσε στην ευτυχία.

Άφησα το βιβλίο στην άκρη. Δεν άντεχα να συνεχίσω. Πράγματι σκληρές ιστορίες. Γροθιά στο στομάχι. Ο συγγραφέας σε αυτή την πρώτη του συγγραφική απόπειρα κατάφερε να αποτυπώσει όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης, όσα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας. Ίσως για αυτό οι ιστορίες του να είναι τόσο σκληρές. Γιατί κρύβουν μέσα τις αλήθειες της δικής μας ζωής, της ζωής των δικών μας ανθρώπων αλλά και όσων τυχαία συναντάμε στο δρόμο…

Την επόμενη μέρα συνέχισα να διαβάζω το βιβλίο. Και στις επόμενες ιστορίες ήρθα αντιμέτωπος με σκληρές εικόνες και καταστάσεις. Μέχρι που στην τελευταία ιστορία ο συγγραφέας μας κάνει να ελπίζουμε σε μια “ανάσταση”.

Δέκα διηγήματα λοιπόν. Δέκα γρήγορες, αληθινές ιστορίες που προκαλούν δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη καθώς τον φέρνουν αντιμέτωπο με όσα συμβαίνουν στη δική του ζωή ή σε αυτή που περνάει δίπλα του.

Αναζητήστε τη συλλογή διηγημάτων «Ποιοι άνθρωποι». Διαβάστε αυτές τις ιστορίες κι ίσως όταν φτάσετε στην τελευταία σελίδα να έχετε αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε κάποια πράγματα.

 

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Από το οπισθόφυλλο:

«Δέκα ιστορίες στη σύγχρονη Ελλάδα. Στην Αθήνα της κρίσης, της απομόνωσης, της μοναξιάς, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Δέκα ιστορίες για τις χαμένες ελπίδες και τις τυραννισμένες ψυχές. Ιστορίες για την αλήθεια, για τη θυσία, για την τιμωρία αλλά πάνω απ’ όλα για την αγάπη. Ιστορίες για κάποιους. Γεμάτες στοιχεία του εαυτού μας αλλά και του ανθρώπου που κάθεται δίπλα μας στο τρένο».

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη