ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΛΕΒΑΙΑΣ (Απολογισμός Οκτωβρίου)

2016-10-30 14:43

Μετά την πρόταση του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΒΑΙΑΣ στον δημιουργό και διαχειριστή του online λογοτεχνικού περιοδικού BOOK TOUR (www.booktourmagazine.com)- Θεοφάνη Θεοφάνους να κάνουν μία από κοινού δράση για τα παιδιά, προέκυψε η «Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης και Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Λεβαίας».

Μαθητές απ΄ όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου Λεβαίας ενώθηκαν με μία κοινή αγάπη: τη γραφή και την ανάγνωση.

Ο πρώτος μήνας έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Τα τέσσερα πρώτα βιβλία που διαβάσαμε σαν ομάδα και που προτείνουμε οπωσδήποτε να αποκτήσετε για τη βιβλιοθήκη σας είναι:

 

ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Steve Smallman

μετάφραση: Ελένη Ρώσση - Πέτσιου

εικονογράφηση: Joëlle Dreidemy

 

Ρώσση Ε., 2006

28 σελ.

ISBN 960-225-224-3, ISBN-13 978-960-225-224-6,

Τιμή € 13,18

 

Όταν ένας πεινασμένος λύκος, δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από ένα αρνάκι αρχίζει να κάνει σχέδια για μια υπέροχη κρεατόσουπα. Όμως το αρνάκι δεν ήθελε να γίνει το φαγητό του λύκου, ήθελε να γίνει φίλος του...

Μια ανατρεπτική ιστορία γραμμένη και εικονογραφημένη με χιούμορ και ευαισθησία.

Η γνώμη του συντονιστή της Λέσχης και των παιδιών:

Ένα τρυφερό παραμύθι που καταρρίπτει τα βασικά στερεότυπα και τις κοινωνικές προκαταλήψεις, που μιλά για τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, τη  στοργή και τη φιλία.

Ένα μεγάλο συγχαρητήρια στην μεταφράστρια Ελένη Ρώσση – Πέτσιου, η οποία αφουγκράστηκε τον παλμό του συγγραφέα και κατόρθωσε ν΄ αποδώσει ένα κείμενο για όλες τις ηλικίες. Αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δεν ακούστηκε… κιχ!

Θαυμάσια εικονογράφηση η οποία με τον μινιμαλιστικό χαρακτήρα της στέκεται στην αποτύπωση και έκφραση των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών της ιστορίας.

Πολυτελής έκδοση. Από εκείνες με σκληρό εξώφυλλο, μεγάλες σε μέγεθος που χωρούν στο άνοιγμα της αγκαλιάς τους γονείς και παιδιά.

 

Η ΜΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΚΑΡΔΙΑ

Ελένη Σβορώνου

εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

 

Μεταίχμιο, 2014

32 σελ.

ISBN 978-960-566-450-3,

Τιμή € 3,70

 

Ποια λέξη σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη "μητριά"; Κακιά, θα πείτε και μην το αρνηθείτε! Και θα έχετε δίκιο, γιατί παραμύθι με καλή μητριά δε θα βρείτε. Εκτός από ένα. Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας. Μια καληνύχτα λοιπόν, από μια μητριά με χρυσή καρδιά.

 

Η γνώμη του συντονιστή της Λέσχης και των παιδιών:

Ένα βιβλίο που έχει τη δύναμη να λυτρώσει και να γαληνέψει τις παιδικές ψυχές. Μέσα από το εύστοχο λεξιλόγιο η μετρ της γραφής Ελένη Σβορώνου μπόρεσε να περάσει στους αναγνώστες του ολιγοσέλιδου αυτού αριστουργήματος το μεγαλειώδες μήνυμα:

“-Θα σου πω ένα μυστικό… Το «άρωμα μαμά» δεν το έχουν μόνο οι μαμάδες. Το έχουν όλες οι γυναίκες που ξέρουν να αγαπάνε τα παιδιά.»

Η πολυαγαπημένη συγγραφέας Ελένη Σβορώνου, έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το πιο σημαντικό όμως βραβείο της είναι η ψυχική ανακούφιση/ανάταση και η ελπίδα που σχηματίζεται στα χαμόγελα των παιδιών σαν βυθίζονται στους μαγευτικούς κόσμους των σελίδων της. Σχεδόν όλες οι ιστορίες της έχουν αφορμή ένα αληθινό γεγονός. Η ίδια δεν φοβήθηκε ποτέ να τσαλακωθεί, να μοιραστεί όμορφες στιγμές και δυσκολίες από την καθημερινότητά της με δεκάδες μαθητές ανά την Ελλάδα. Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια-ακόμα και για τη διακριτική στάση ζωής της.

Η εικονογράφηση μάς ταξίδεψε κυριολεκτικά… κάπου εκεί στο τελευταίο πλάνο αισθανθήκαμε τη δροσιά της θάλασσας. Το αύριο είναι μια καινούρια μέρα και η εικαστικός Κατερίνα Χαδουλού ξέρει πως να το καλωσορίζει!

 

ΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΔΑ

 

Διονύσης Βαλεριανός

εικονογράφηση: Μαιρήλια Φωτιάδου

 

Ελληνοεκδοτική, 2016

40 σελ.

ISBN 978-960-5631-17-8,

Τιμή € 9,45

 

“Στα χρόνια τα πολύ παλιά,

τότε που τα κατορθώματα θεών και ανθρώπων

γίνονταν μύθοι ξακουστοί,

ζούσαν ο Κέφαλος και η Πρόκριδα.

Αγαπούσαν πολύ ο ένας τον άλλον

και θα ζούσαν ευτυχισμένοι

αν οι θεοί, που ορίζουν τις τύχες των ανθρώπων,

δεν είχαν άλλα σχέδια.

 

Ελάτε να γνωρίσουμε τη συναρπαστική ιστορία του Μυθικού Βασιλιά που έδωσε το όνομά του στο νησί της Κεφαλονιάς...”

 

Η γνώμη του συντονιστή της Λέσχης και των παιδιών:

Έπος! Με φόντο την ελληνική μυθολογία ξετυλίγεται μια συναρπαστική περιπέτεια! Μια ιστορία αιώνιων όρκων, αληθινής αγάπης και αφοσίωσης. Μια ιστορία για την εμπιστοσύνη την οποία πρέπει να δείχνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ένα μάθημα πως όλα στη ζωή είναι feedback-οφείλουμε να ανταποδίδουμε τους ανθρώπους που μας ευεργέτησαν, να ξεπληρώνουμε με τον δικό μας τρόπο το καλό που μας έκαναν.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις μοναδικές ιδιότητες των αντικειμένων και μυθικών πλασμάτων του βιβλίου.

Η εικονογράφηση ήταν λυρική, ποιητική, με σεβασμό στα χρώματα. Σε κάθε πινελιά διέκρινες την έρευνα που είχε προηγηθεί. Είναι πολύ όμορφο μία ζωγραφιά να μπορεί να ενεργοποιεί όλες σου τις αισθήσεις.

Ένα λογοτεχνικό εγχείρημα με πολλαπλές αναγνώσεις.

Ιδανικό δώρο για μεγάλα και πολύ μεγάλα παιδιά.

Πολυτελής έκδοση. (Πώς να υπάρχει έστω και ένα πλην σε ένα βιβλίο στο οποίο ο εκδότης επένδυσε σε αυτό;)

 

Φυσικά γίναμε για λίγο κυνηγοί! Τόξα, βέλη, ακόντια και σπαθιά… ξεσήκωσαν την ομάδα!

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΕΦΙΑ;

Charlotte Zolotow

μετάφραση: Χριστίνα Δρούζα

εικονογράφηση: Genevieve Godbout

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016

32 σελ.

ISBN 978-960-569-560-6,

Τιμή € 9,99

 

"Είναι μια μέρα βροχερή,
μια γκρίζα μέρα με βροχή
και το κέφι έχει χαθεί
για ένα φιλί που δεν έχει δοθεί!
Κανείς δε μιλάει ευγενικά:
ούτε η μαμά στον Φίλιππο,
ούτε ο Φίλιππος στην αδελφή του,
ούτε η αδελφή του στη φίλη της..."

Η γνώμη του συντονιστή της Λέσχης και των παιδιών:

Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Ένα βιβλίο που αγγίζει ως το κόκκαλο τις ρίζες του θυμού. Υπάρχει τρόπος για να σταματήσει ο κύκλος του θυμού;

Τα παιδιά είπαν πως παρατηρούν θυμωμένους ανθρώπους σχεδόν παντού καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας: στο σχολείο, στον περίπατο, στο σπίτι… Πώς αλήθεια κατευνάζεις την ένταση ενός άλλου ανθρώπου; Πώς αντικρούεις και πώς διαχειρίζεσαι τον θυμό του συνομιλητή σου αν είσαι θύμα της αλυσίδας αυτού του θυμού;  Είναι καλό να θυμώνουμε; Με το να θυμώνουμε κάνουμε κακό στους άλλους, στον εαυτό μας ή και στους δυο;

Αυτές ήταν μερικές από τις απορίες των παιδιών. Πολλά τα συμπεράσματα μα ένα ήταν το πιο αφοπλιστικό και το «γιατρικό» όπως είπε πολύ σωστά ένα αγοράκι της ομάδας:

Η αγάπη. Αυτή που φτεροκοπά στο πρώτο δυνατό καλημέρα όταν ανοίξουμε το πρωί τα βλέφαρά μας. Η αγάπη όταν αγκαλιάζουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους. Η αγάπη όταν παίρνει τη μορφή του φιλιού. Η αγάπη όταν χαμογελάμε στους γύρω μας.

Όσο γραφικό πια κι αν ακούγεται∙ η αγάπη είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής. Η αγάπη όταν μοιράζεται μπορεί να σκορπίσει ευλογημένες στιγμές σε αυτούς που απλόχερα τη δίνουν και να πλημμυρίσει χαρά και ευτυχία στις καρδιές αυτών που τη δέχονται.

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος δεν σταματούν να παράγουν ποιοτικά βιβλία με θεματολογία η οποία στέκεται αρωγός σε όλους τους προβληματισμούς τού σύγχρονου πνευματικού ανθρώπου.

 

Στο δεύτερο κομμάτι των συναντήσεών μας προσεγγίσαμε τη δημιουργική γραφή μέσα από πειράματα, παιχνίδια και παραμυθοτράπουλες!

Όλα όμως ξεκίνησαν κάπως έτσι!

Μελετήσαμε πολύ καλά τις αισθήσεις. Αυτό μας οδήγησε στον Γάλλο ποιητή και κριτικό Στεφάν Μαλαρμέ: ο οποίος στην πλούσια παρακαταθήκη την οποία μας άφησε είπε πως ένας από τους πιο σημαντικούς ήχους στον κόσμο είναι εκείνος που ακούγεται σαν καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι!

Μερικά από τα μαγικά που ακολούθησαν ήταν η εξουδετέρωση των λέξεων που μας πληγώνουν, 

ένα τρικ για τη σημαντικότητα της χαλάρωσης του συγγραφέα και την τριβή με τους εκκολαπτόμενους αναγνώστες του.

Συζητήσαμε για τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και την υπεράσπισή της ακόμα και όταν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που είχαμε φανταστεί και περάσαμε στο χτίσιμο της προσωπικότητας του κεντρικού ήρωα της ιστορίας (α΄, β΄και γ΄ μέρος).

 

Ξεκινήσαμε επίσης να μαζεύουμε λέξεις για λύκους και να μελετάμε τις υφές στην εικονογράφηση. Πειραματιστήκαμε με τα ξύσματα της ξυλομπογιάς.

 Σκαρώσαμε τα παραμύθια της σελίδας και πολλά πολλά άλλα που κυλούν πια μέσα μας. 

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και συζητήσεις η ομάδα απέκτησε το δικό της όνομα (σε μια από τις επόμενες βιβλιοσυναντήσεις θα έχουμε και το δικό μας λογότυπο!).

 

Βιβλιοστρατιώτες

                                   της μεγάλης περιπέτειας!

                                                                                                             

Τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ευγενική χορηγία και συμπαράσταση του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΒΑΙΑΣ.

Από τις πρώτες συναντήσεις ο σύλλογος χάρισε στους μικρούς συγγραφείς τα πρώτα τους υλικά γραφής και υποσχέθηκε πως θα είναι εκεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει.

Ο ταμίας του συλλόγου κύριος Γεωργιάδης Ηλίας.

 

Η γραμματέας του συλλόγου κυρία Παπαδοπούλου Τζέφυ

-το Α και το Ω του όλου εγχειρήματος.

 

Ξεκινήσαμε δανειστική βιβλιοθήκη με σκοπό να μελετήσουμε τη γραφή εκ των έσω.

Η σειρά “Μικρές καληνύχτες” των εκδόσεων Μεταίχμιο κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον μας.

Συνεχίσαμε με τη σειρά «Μικροί κύριοι, μικρές κυρίες» των εκδόσεων Χάρτινη πόλη.

Το πάθος μας για τα υλικά της γραφής μάς οδήγησε στη συλλογή σελιδοδεικτών. Οι πρώτοι που έφτασαν στα γραφεία του Book Tour ήταν αυτοί των εκδόσεων Τσιπούπολη!

Μεγάλες ευχαριστίες!

 

 

Για το ΒΟΟΚ ΤΟUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.  

Ζητήστε τα σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 
  • Βραχεία λίστα κρατικών βραβείων Κύπρου / Κατηγορία: Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Από τη μια στιγμή στην άλλη,
απρόσμενη χαρά μεγάλη!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου.

εκδόσεις Άλλωστε

"Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική.
Ένα μέρος όπου έχουν κυρίαρχη θέση τα λουλούδια και τ’ αξιολάτρευτα έντομα. 

Σας περιμένουν τόποι μαγικοί, αντικείμενα αξίας και ζωάκια που κολυμπούν, φτερουγίζουν και τρέχουν ώσπου να ενωθούν με τον άνεμο και να βρουν το ξέφωτο…"

alloste.gr/Alloste/147-Haiku-Stigmi-Theofanous.html

 

Να το, να το, να το,

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

"Ποιήματα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ποιήματα φλουριά, ποιήματα πολύτιμα, από απλές λεξούλες που τραγουδούν, που παίζουν κρυφτό, που χορεύουν, που γελούν και δακρύζουν από χαρά. Ποιήματα φτιαγμένα με περίσσια στοργή και φροντίδα, ποιήματα από ατόφιο χρυσάφι.

50 και 1 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας"

https://alloste.gr/…/148-flouri-konstantinato-theofanous.ht…

 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr