ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΛΕΒΑΙΑΣ (Απολογισμός Νοεμβρίου)

2016-12-13 19:49

Με γνώμονα πάντοτε την ποιοτική λογοτεχνία συνεχίσαμε τα αναγνωστικά μας ταξίδια! 

Η ομάδα μας "Οι βιβλιοστρατιώτες της μεγάλης περιπέτειας", με συντονιστή τον συγγραφέα και δημιουργό του λογοτεχνικού περιοδικού Book Tour, Θεοφάνη Θεοφάνους, τρύπωσε στις σελίδες των εξής βιβλίων και λογοτεχνικών κειμένων:

 

ΦΕΝΙΑ, Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΗΧΩΝ 

Γιώτα Αλεξάνδρου

εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Εκδόσεις Πατάκη, 2015
32 σελ.
ISBN 978-960-16-5621-2 
Τιμή
 € 9,20

 Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2012

 

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν είχε μόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαμε τα λουλούδια από το άρωμά τους και μόνο; Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα;
Η Φένια, ένα πλάσμα με φωτεινό χαμόγελο και ιδιαίτερες ικανότητες, μας παίρνει από το χέρι για να μας δείξει τον δρόμο...

Η γνώμη του συντονιστή της Λέσχης και των παιδιών:

Η Γιώτα Αλεξάνδρου έχει κατακτήσει την τέχνη της γραφής. Στέκεται στις μικρές λεπτομέρειες. Δεν σου αφήνει αμφιβολία γι’ αυτό που θέλει να μεταδώσει. Κείμενο ευαίσθητο όσον αφορά τη θεματολογία του. Η επιλογή να μας διηγείται την ιστορία ένα μικρό παιδί ήταν τόσο, μα τόσο, καλοδουλεμένη από πλευράς λεξιλογίου που νιώσαμε από την αρχή της απολαυστικής ανάγνωσης τη μαγεία του παραμυθιού. Ευρηματικό το σημείο με τη δασκάλα η οποία δεν εξέφρασε το θυμό της. Δεν έχασε την ψυχραιμία της. Δεν έλυσε το πρόβλημα που προέκυψε επιπλήττοντας τους μαθητές της. Αντιθέτως τους παρέσυρε σε ένα παιχνίδι, σε ένα μάθημα ενσυναίσθησης. Πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί από όλους τους εκπαιδευτικούς και να υπάρχει σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη. Ένα βιβλίο γραμμένο αρχικά για την αποδοχή των ατόμων με προβλήματα όρασης που, όμως, αγγίζει και άλλα κοινωνικά θέματα. Ένα λογοτέχνημα για την αδελφική αγάπη, για τους εξυπνάκηδες στα σχολεία και πώς να τους κατευνάσετε, ένας ύμνος για τη διαφορετικότητα. Μια έκρηξη συναισθημάτων.

Το παραμύθι έχει φιλοτεχνήσει η πολυαγαπημένη Έφη Λαδά. Πώς κρίνει κάποιος ένα έργο τέχνης; Το κοιτά αποστασιοποιημένος, προσπαθεί να ανασύρει τις σχολές και τα ρεύματα ζωγραφικής. Παρατηρεί εκστασιασμένος, μιλά αργά, σχεδόν χωρίς φωνή. Ακόμα και η δυνατή ένταση αισθάνεσαι πως θα πληγώσει το κομψοτέχνημα που έχεις αντίκρυ σου. Κάπως έτσι, και με περισσότερο δέος –μιας και ανάλογα βιβλία τοποθετούνται ως αγαλματίδιο σε ακλόνητο βάθρο- ανυπομονείς να δεις τι κρύβεται στην επόμενη σελίδα και στην επόμενη…

Τι να επισημαίνει κανείς για τον άνθρωπο που έδωσε μια ιδιαίτερη ταυτότητα στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία στην Ελλάδα; Τι εγκώμια να πλέξει που δεν θα ακουστούν κοινότυπα; Ακόμα και όταν οι λέξεις επιβάλλουν η εικόνα που τις συνοδεύει να είναι στατική, ακόμα και τότε το βλέμμα των ηρώων σε διαπερνά. Διεισδύει μέσα σου. Υπάρχει κίνηση. Τα χρώματα της ίριδας παρελαύουν, αναμιγνύονται, δημιουργούνται νέα, μοναδικά, που γεννήθηκαν μόνο για εκείνην… από εκείνην.

Συμπλήρωσε, επεξήγησε, αποτύπωσε πιστά όπου κρινόταν απαραίτητο τις σκέψεις της συγγραφέως, μα, κυρίως, τοποθέτησε τα γεγονότα, τους ήρωες, τον χρόνο σε μια άλλη διάσταση. Ολότελα δική της.

Μας  χάρισε -για ακόμη μια φορά- ένα οπτικό αριστούργημα!

 

Μετά την ανάγνωση και την κουβέντα την οποία είχαμε με τα παιδιά, μπήκαμε για λίγο στη θέση της ηρωίδας παίζοντας ένα παιχνίδι αφής.
Τα αυτιά και τα δάκτυλά μας ήταν τα μάτια μας.

 

ΧΡΥΣΗΙΔΑ, ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ

Λίγο πριν ξεκινήσει η βουτιά στην αληθινή λογοτεχνία ο Βασίλης Παππάς και η Τζέφυ Παπαδοπούλου

 (μέλη του Πολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου Λεβαίας) μάς εφοδίασαν με τα κατάλληλα υλικά ώστε η ανάγνωση να γίνει απολαυστική!

 

Διαβάσαμε την ανέκδοτη ιστορία "Χρυσηίδα, μια διαφορετική πυγολαμπίδα" της συγγραφέως Έλενας Γλωσσιώτηη οποία μας έκανε τη μεγάλη τιμή να στείλει ένα πολύ τρυφερό μήνυμα σε όλους τους μαθητές.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το παραμύθι εδώ: enakeimenomiaeikona.blogspot.gr/2015/06/blog-post_14.html

 

“Οι ιστορίες ανέκαθεν γράφονταν για να ξεπεράσουν οι άνθρωποι τους φόβους τους. Τα παραμύθια μάλιστα είχαν ακριβώς αυτό το σκοπό. Το παραμύθι αυτό γράφτηκε για ένα κορίτσι που γεννήθηκε με μισή καρδιά που όμως προσπαθούσε να ξεπεράσει το πρόβλημά της με την αγάπη και τα κατάφερε. Γιατί ήταν ένα αξιαγάπητο παιδί. Σε μένα έδωσε το κίνητρο να γράψω αυτή την ιστορία. Tριγύρω μας υπάρχουν πολλά και διαφορετικά παιδιά και στην ουσία ο καθένας μας μπορεί κατά κάποιο τρόπο να είναι διαφορετικός αλλά όλοι χωράνε σε μια παρέα ή σε ένα παιχνίδι.” 

 

ΤΑ 33 ΡΟΖ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ

Λίγο πριν γίνουμε συνοδοιπόροι του Ροδόλφου Ρουλεμάν...

με τους Τζέφυ ΠαπαδοπούλουΗλία Γεωργιάδη και Γιώργο Παπαδόπουλο-

Πρόεδρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαίας.

 

Ευγένιος Τριβιζάς

εεικονογράφηση: Ράνια βαρβάκη

Καλέντης, 2003
240 σελ.
ISBN 960-219-130-9, ISBN-13 978-960-219-130-9 
Τιμή
 € 25,32

Ένα μαγικό βιβλίο με χίλια παραμύθια κρυμμένα στο ίδιο παραμύθι: Ένα παράξενο και σπάνιο βιβλίο που το διαβάζεις ξανά και ξανά και κάθε φορά σου λέει μια άλλη ιστορία.

 

Η γνώμη του συντονιστή της λέσχης και των παιδιών:

Αρκετές φορές ένα απόσπασμα ή μια φράση από ένα παραμύθι είναι καλύτερο από όλα τα εγκώμια τα οποία μπορεί να πλέξει μια κριτική. 

Σας παραθέτουμε, λοιπόν, έναν από τους δεκάδες ημιπολύτιμους λίθους του βιβλίου. 

 

"Ο ιππότης ακολούθησε το ξωτικό, ώσπου φτάσανε σ' έναν απέραντο κάμπο με χιλιάδες μαργαρίτες.

-Ποια απ' όλες είναι η μαργαρίτα που λέει πάντα "σ' αγαπώ", ρώτησε ο ιππότης.

-Να τη! Είπε το ξωτικό και του την έδειξε. Φαινόταν ίδια κι απαράλλαχτη όπως όλες οι άλλες.

-Είσαι σίγουρος ότι είναι αυτή; απόρησε ο ιππότης.

-Γιατί ρωτάς;

-Γιατί μοιάζει μ' όλες τις άλλες!

-Μπορεί να μοιάζει, αλλά δεν είναι σαν όλες τα άλλες. Η μαργαρίτα αυτή δεν μαραίνεται ποτέ! Ποτέ δεν χάνει τη δροσιά, τη φρεσκάδα της ποτέ δεν χάνει! Κι όσες φορές κι αν τη μαδάς, τα πέταλά της φυτρώνουν πάλι και λένε πάντα «σ' αγαπώ!". Αν, όμως, έστω και για μια στιγμή και μόνο, πάψεις ν' αγαπάς, τότε μαραίνεται, γίνεται σκόνη και χάνεται για πάντα!

-Τότε θα την πάω στην καλή μου! είπε ο ιππότης κι έσκυψε να την κόψει. Το ξωτικό τον σταμάτησε.

-Προτού την κόψεις, πρέπει να ξέρεις κάτι του είπε.

-Τι πρέπει να ξέρω; ρώτησε ο ιππότης.

-Πως μόλις την κόψεις, θα γεράσεις μέσα σε μια στιγμή εβδομήντα ολόκληρα χρόνια!

-Μα αν γεράσω εβδομήντα χρόνια, μπορεί να μην καταφέρω να γυρίσω ποτέ στο κάστρο με τα καναρίνια, κι αν ακόμα καταφέρω να γυρίσω, μπορεί να μη με θέλει η Ελσιβίρα, κι αν ακόμα με θέλει, για πόσο θα μπορέσω να χαρώ τη ζωή μαζί της;

-Αν την αγαπάς πραγματικά, αν πραγματικά θέλεις να εκπληρώσεις την επιθυμία της, πρέπει να κάνεις αυτή τη θυσία! Πρέπει να δεχτείς όλα αυτά που φοβάσαι ότι μπορεί να σου συμβούν, ψιθύρισε το ξωτικό με τα μενεξεδένια μάτια." 

 

Διαβάσαμε τα δικαιώματα του παιδιού. 

 

Καλλιεργήσαμε τη φαντασία μας στη ζωγραφική!

Μια μαύρη γραμμή ήταν το έναυσμα και η τέχνη των παιδιών το χρώμα.

 

Διαβάσαμε μερικά από τα ποιήματα της μοναδικής συλλογής ποίησης για παιδιά η οποία εκδόθηκε φέτος από την Άνεμος εκδοτική και εκπαιδευτήκαμε στις ποιητικές ανάσες: 

Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα

Η φωτογραφία του βιβλίου είναιι από το βιβλιοπωλείο το "Δόντι" στην Πάτρα.

 

Συνεχίσαμε τη δανειστική βιβλιοθήκη με τα βιβλία της πολυαγαπημένης Λήδας Βαρβαρούση.

Ένας ποντικός... κάπως βιαστικός! Ένα γουρούνι... με ταλέντο! Μια αράχνη μόνη... ψάχνει! Ένα πουλί... στην πρίζα Τι ρόλο παίζει η αγελάδα; Μια μέλισσα με... λύση! Ένας πολύ γλυκός... λύκος! Ένας καλόκαρδος... καρχαρίας! Ένα φίδι... τρομερό! Προσοχή! Το πρόβατο... δαγκώνει! Ένα σκουλήκι... με φτερά!

 

Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη μάς έστειλαν δεκάδες σελιδοδείκτες δώρο για τη συλλογή των παιδιών και τους ευχαριστούμε πολύ!

Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

 

Είπαμε πολλά όσον αφορά τη δημιουργική γραφή, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αλλά σταθήκαμε στο κυριότερο... όπως είπε κάποτε σ΄ έναν στίχο του ο αείμνηστος Αλέκος Σακελλάριος:

Στη ζωή... "να περνάς σιγανά, σιγανά".

 

Για το Book Tour, Θεοφάνης Θεοφάνους.

 

Το όλο project υλοποιείται υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαίας.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη