Ο ΙΟΥΔΑΣ ΦΙΛΟΥΣΕ ΥΠΕΡΟΧΑ - Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Εκδόσεις Πατάκη, 1998

2016-07-01 16:10

Για αρκετά χρόνια υπήρχε στα αφτιά μου το όνομα Μάιρα Παπαθανασοπούλου και ο τίτλος του μυθιστορήματος της "Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα" από συζητήσεις με φίλους - και κυρίως με φίλες, μα δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να το αναζητήσω.

Δύο χρόνια πριν σε μια βόλτα στα παλαιοβιβλιοπωλεία του κέντρου της πόλης, ο "Ιούδας" έπεσε στα χέρια μου. Για μερικά λεπτά έμεινα να κοιτάζω το εξώφυλλο καθώς στο μυαλό μου άρχισαν να έρχονται οι συζητήσεις που ανέφερα παραπάνω. Γύρισα κι άρχισα να διαβάζω το οπισθόφυλλο.

Αν και η ιστορία μου φαινόταν πολυειπωμένη, το στυλ γραφής της συγγραφέως κέντρισε το ενδιαφέρον μου και λίγα λεπτά μετά άφηνα πίσω μου το παλαιοβιβλιοπωλείο και τα αμέτρητα βιβλία του κουβαλώντας στην τσάντα μου τον "Ιούδα", ένα μυθιστόρημα για το οποίο τόσα πολλά είχα ακούσεις και τα οποία μου κράτησαν συντροφιά σε όλη τη διαδρομή μέχρι το σπίτι.

Το βιβλίο έμεινε αρκετές μέρες και νύχτες στο κομοδίνο. Ένα βράδυ άρχισα να το ξεφυλλίζω και να διαβάζω τις πρώτες σελίδες. Από την εισαγωγή κατάλαβα πως ναι η ιστορία ήταν πολυειπωμένη: Η Ελένη στα 35 της βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν γάμο. Ο σύζυγός της ο Αλέξης, την απατάει με την καλύτερη της φίλη, τη Χριστίνα. Η Ελένη παραμένει στο γάμο για χάρη του γιού της, του Τάκη, για χάρη της κοινωνίας ή από φόβο. Ώσπου στη ζωή της μπαίνει ο Νικήτας.

Μέσα σε λίγες ώρες είχαν περάσει μπροστά από τα μάτια μου και οι 307 σελίδες του μυθιστορήματος. Η συγγραφέας Μάιρα Παπαθανασοπούλου κάνει τη διάφορα καθώς επιλέγει να παρουσιάσει τη δραματική ιστορία της Ελένης από την κωμική της πλευρά. Με χιούμορ, έξυπνες ατάκες, λόγο καθημερινό αλλά και η σοφή επιλογή της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, καταφέρνει να αποτυπώσει με επιτυχία την ψυχολογία μιας γυναίκας που βιώνει την προδοσία αλλά και να σε κάνει κομμάτι της ιστορίας.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το Μάρτιο του 1998 και τόσο το ίδιο όσο και η συγγραφέας του έγιναν αποδέκτες σκληρής κριτικής από ειδικούς και μη. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για ένα ακόμη ροζ μυθιστόρημα, άρλεκιν κ.ά. Τίποτα όμως δε στάθηκε ικανό να εμποδίσει την επιτυχημένη πορεία του "Ιούδα" καθώς μέχρι σήμερα το βιβλίο έχει πουλήσει περισσότερα από 300.000 αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες ενώ ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη.

Η Μάιρα Παπαθανοσοπούλου με την πρώτη της συγγραφική απόπειρα γνώρισε τεράστια επιτυχία, διασημότητα, χρήματα, το βιβλίο της μπήκε στις λίστες με τα ελληνικά best sellers αλλά το πιο σημαντικό για εμένα ήταν ότι κατάφερε να δώσει μια διαφορετική οπτική στη λεγόμενη γυναικεία λογοτεχνία.

Κατά τη γνώμη μου, το μυθιστόρημα "Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα" της Μάιρας Παπαθανασοπούλου είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα αυτού του είδους και η συγγραφέας μέσα από την αφηγηματική τεχνική της καταφέρνει να εκπληρώσει το στόχο του βιβλίου που δεν είναι άλλος από το να σε χαλαρώσει, να ξεκουράσει το μυαλό σου μετά από μια δύσκολη μέρα, να σου κρατήσει συντροφιά μια όμορφη βραδιά στο μπαλκόνι του σπιτιού σου ή στις διακοπές δίπλα στη θάλασσα.

 

Από το οπισθόφυλλο...

«... H αντίθεση χαρακτήρισε τη σχέση μας απ’ την αρχή. Τον ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Εκείνος δε μου έριξε ούτε δεύτερη. Στην επόμενή μας συνάντηση στάθηκα πιο τυχερή. Αρχίσαμε να βγαίνουμε. Για την ακρίβεια, τα φτιάξαμε. Επέμενα στο ασφαλές σεξ. Αντιδρούσε στη θέα του προφυλακτικού. Για κείνον ήταν σαν να έτρωγε το σοκολατάκι με το περιτύλιγμα. Έμεινα έγκυος στα δεκαοχτώ. Έμεινε σύξυλος στα είκοσι τρία. Ενωθήκαμε πριν από δεκαεφτά χρόνια με τα ιερά δεσμά του γάμου. Για μένα ήταν πράγματι ιερά. Για κείνον ήταν πράγματι δεσμά». 

 

Καλή Ανάγνωση

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Η σελίδα του συγγραφέα-αρθρογράφου στο facebook: 

www.facebook.com/charisgantzoudis

 

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη