ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ – Αλέξανδρος Κεφαλάς, Εκδόσεις Λέμβος, 2014

2017-11-01 19:42

Νοέμβριος κι επιστροφή στο διήγημα. Αυτή τη φορά με τη συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Κεφαλά “Νυχτερινός διαβάτης”, που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Λέμβος.

Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς έκανε την εμφάνισή του στη λογοτεχνία το 2007 με το βιβλίο “Η Αγγλίδα Κυρία” από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Εγώ ήρθα σε επαφή με το έργο του μέσα από το διήγημα “Hermes Baby” το οποίο ήταν μια από τις “9 ώρες στα Εξάρχεια”, το συλλογικό έργο που κυκλοφόρησε το 2016 από τις ίδιες Εκδόσεις.

Με αφορμή το διήγημα αυτό, άρχισα να ψάχνω το έργο του. Πρώτη στάση ήταν τα “Μικρά Βιογραφικά”, μια σειρά υπέροχων μικρών βιογραφιών (Τζέιν Όστεν, Ελίζαμπεθ Γκάσκελ κ.ά.). Και ένα μεσημέρι του Αυγούστου κι ενώ βρισκόμουν στις Εκδόσεις Λέμβος αναζητώντας βιβλία για τον Αύγουστο, ήρθε στα χέρια μου και η συλλογή διηγημάτων “Νυχτερινός Διαβάτης”. Πρόκειται για μια συλλογή δέκα ιστοριών,  “…δέκα αστικές αφηγήσεις” όπως διαβάζουμε και στο εξώφυλλο του βιβλίου. Δέκα ιστορίες ανθρώπων που με κράτησαν μαζί τους από την αρχή (Η μαρμαρένια κόρη) μέχρι την τελευταία (Νυχτερινός διαβάτης).

Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς επιλέγει προσεκτικά τα θέματά του και στήνει με εξαιρετικό τρόπο το σκηνικό των ιστοριών του. Με γλώσσα που ρέει και λέει αλήθειες, μας παρασέρνει στο φόβο, τη μοναξιά, τα αδιέξοδα των σχέσεων, των επιλογών, στην απώλεια, στην υποκρισία… Μας βάζει δηλαδή στον κόσμο των ηρώων του και μας κάνει κομμάτι όσων καλούνται να αντιμετωπίσουν. Κι όλα αυτά με φόντο το σύγχρονο αστικό τοπίο.

Μέσα από τα δέκα διηγήματα ο συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και δίνει τη δική του εκδοχή. Προσωπικά θεωρώ πως η συλλογή διηγημάτων “Νυχτερινός Διαβάτης” θα σας κρατήσει όμορφη παρέα και θα σας κάνει να προβληματιστείτε ή να δείτε και μια άλλη πλευρά της ζωής που περνάει δίπλα μας. Εύχομαι σύντομα να το συγκεκριμένο βιβλίο να βρίσκεται και στη δική σας βιβλιοθήκη.

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 
 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr