"Ντύνοντας την πραγματικότητα αλλιώς...”

2016-01-11 16:55

“φαντασία: η [fandasía] Ο25 : I. η ικανότητα του ανθρώπινου πνεύματος να αναπαριστάνει, να ανακαλεί, να σχηματίζει και να συνδυάζει ελεύθερα εικόνες και παραστάσεις, χρησιμοποιώντας αλλά και ξεπερνώντας τα δεδομένα της εμπειρίας και τους κανόνες της νόησης.” ΛΚΝ

 

“Δεν διαβάζω φάνταζι...”, “Κάτι εφηβικά είναι με λυκάνθρωπους και αφελή ρομάντζα”, “Προτιμώ κανένα σοβαρό, δεν αντέχω τα σπαθιά και τους μάγους” και πάει λέγοντας...

Πόσο συχνά δεν έχουμε ακούσει ή δεν έχουμε πει αυτές τις φράσεις; Πόσες φορές δεν έχουμε κοιτάξει το εξώφυλλο ενός βιβλίου φαντασίας με ανασηκωμένο φρύδι; Και κυρίως, πόσες μα πόσες, φορές δεν έχουμε σκεφτεί ότι “σιγά μη διαβάσω Έλληνα συγγραφέα του φανταστικού, τι να μας πουν τώρα και αυτοί;”

Εμείς, λοιπόν, μέσα από αυτή την στήλη που θα φιλοξενείται στο Book Tour θα περιηγηθούμε στον κόσμο της φαντασίας δίχως όρια και κανόνες. Θα ταξιδέψουμε στον χώρο, στον χρόνο, θα έρθουμε σε επαφή με διάφορους συγγραφείς με μια άλλη ματιά, θα συναντηθούμε με παραμύθια, μύθους, ταινίες, τραγούδια, βιβλία, κόμικς, θα προσπαθήσουμε να τα συσχετίσουμε και κυρίως να φέρουμε μικρούς και μεγάλους πιο κοντά όχι μόνο σε ένα είδος, αλλά και στις ζωές των συγγραφέων, που έντυσαν την πραγματικότητά τους για να φέρουν τα βιώματα και τις σκέψεις τους στο κοινό. Γιατί φαντασία δεν είναι μόνο όνειρα, ούτε απλώς μιαπροσπάθεια να εντυπωσιαστεί ο αναγνώστης, αλλά και οι ζωές μας μεταμφιεσμένες. Ποιος ξέρει... μπορεί κάποια στιγμή να γίνετε και εσείς κομμάτι μιας ιστορίας, χωρίς να το καταλάβετε...

Στη διαδρομή μας δεν θα υπάρχουν όρια. Θα αναφέρομαι στον κόσμο της φαντασίας, όπως με άγγιξε εμένα την ίδια ως αναγνώστρια από μικρή ηλικία και συνέχισε να με συντροφεύει ακόμα και τώρα, χωρίς να περιορίζομαι σε “στενές” κατηγορίες,...

J.K. Rowling

Ας ξεκινήσουμε με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μια συγγραφέα, ιδιαιτέρως γνωστή σε όλους μας λόγω της μεγάλης επιτυχίας της με τη σειρά “Χάρι Πότερ”. Ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από ορισμένα γεγονότα της ζωής της που σφράγισαν το έργο της.

Πώς ονομάζεται, όμως, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ;

“Μα “Τζ. Κ. Ρόουλινγκ”, το είπαμε πριν, είναι πασίγνωστο” θα σκεφτούν κάποιοι.

Το όνομά της ωστόσο (πριν από τον δεύτερο της γάμο), ήταν “Joanne Rowling”.

“Και το “Κ” που υπάρχει στο ενδιάμεσο;” θα αναρωτηθείτε.

Αν αναρωτηθείτε, βέβαια, γιατί μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν έχει καμία σημασία. Και όμως... για να δούμε πώς λειτουργεί το αναγνωστικό κοινό αλλά και το μάρκετινγκ. Οι εκδότες της Ρόουλινγκ φοβούμενοι ότι ελάχιστα αγόρια θα αγόραζαν ένα βιβλίο που είχε γραφτεί από μια ...γυναίκα, αποφάσισαν να βάλει τα αρχικά της, έτσι ώστε να μην είναι σαφές το φύλλο του συγγραφέα. Η ίδια μην έχοντας δεύτερο όνομα επέλεξε το “Kathleen”, όνομα της γιαγιάς της, και έτσι προέκυψε το “J.K. Rowling”.

Ας προχωρήσουμε και λίγο βαθύτερα... πόσο εύκολη ήταν η επιτυχία; Λίγο πολύ είναι γνωστό ότι η καριέρα της δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Όσοι, βέβαια, ασχολούνται με το γράψιμο θα ξέρουν ήδη ότι το να εκδώσεις ένα βιβλίο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνήθως, από πίσω κρύβονται χρόνια συγγραφής, προσπάθειας, απογοήτευσης αλλά και τύχης.

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ γεννήθηκε το 1965 στην Αγγλία και από μικρή έγραφε ιστορίες φαντασίας. Μια θεία της της χάρισε αργότερα ένα βιβλίο της Jessica Mittford (συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτική ακτιβίστρια),που έγινε η αγαπημένη της συγγραφέας και την επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον. Μάλιστα, τη θαύμαζε τόσο, ώστε ονόμασε την κόρη της Jennifer.

Η ζωή της ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Η μητέρα της υπέφερε από μια ασθένεια, ενώ η σχέση με τον πατέρα της ήταν δύσκολη. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, από όπου πήρε το πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας και Κλασικών Σπουδών. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως γραμματέας στη Διεθνή Αμνηστία, περίοδος καθοριστική για την ίδια, κάτι που αντανακλάται στην ομιλία που έδωσε στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Harvard, την οποία αξίζει να παρακολουθήσετε (https://www.youtube.com/watch?v=wHGqp8lz36c).

Εκεί, περιγράφει με γλαφυρότητα πόσο αποτυχημένη ένιωσε κάποτε όντας άνεργη, χωρίς χρήματα και με ένα παιδί, το οποίο έπρεπε να μεγαλώσει μόνη μετά από το διαζύγιό της. Η “αποτυχία” (το βάζω σε εισαγωγικά γιατί δεν θεωρώ ότι ένας άνθρωπος σε τέτοια κατάσταση είναι αποτυχημένος) της έδωσε το κίνητρο να προχωρήσει στη ζωή της και να επιμείνει στη συγγραφή των βιβλίων της.

Όπως η ίδια αναφέρει, η εμπειρία της μέσα από τη Διεθνή Αμνηστία και η ικανότητά της να φαντάζεται, να συμπάσχει, να μπαίνει δηλαδή στη θέση του άλλου που υποφέρει και να κατανοεί τα βάσανά του, της έδωσε δύναμη να προχωρήσει.

Όλα αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματά έχουν διαποτίσει τα βιβλία της. Πέρα από τη δράση, την ανεξάντλητη φαντασία και τον υπέροχο μαγικό κόσμο που δημιούργησε, διακρίνουμε σε δεύτερο επίπεδο στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει. Η φιλία, η αγάπη, το θάρρος, η τόλμη, η ελπίδα, η ζήλια, ο ανταγωνισμός, οι αντιπαραθέσεις σε μια φιλία, η ανασφάλεια, το αίσθημα της αποτυχίας και της μοναξιάς περιγράφονται τόσο φυσικά και εύστοχα. Είναι λες και η συγγραφέας γνωρίζει σε βάθος την παιδική ψυχή και μας οδηγεί με ακρίβεια στην εξέλιξή της στη διάρκεια της εφηβείας. Ακόμα και οι φοβεροί Παράφρονες συμβολίζουν την περίοδο που η Ρόουλινγκ είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη. Η όλη περιγραφή των φριχτών όντων που σου ρουφάνε κάθε αίσθημα ευτυχίας και ο Προστάτης (μια τρυφερή και αγαπημένη σκέψη) που μπορεί να τους διώξει είναι χαρακτηριστική. Ίσως, είναι το πιο βασικό στα βιβλία της, πώς, δηλαδή, μέσα στο σκοτάδι, μπορούμε να βρούμε μια αχτίδα φωτός και να πιαστούμε από αυτή για να προχωρήσουμε.Όπως, επίσης, και ότι καταφέρνει να περνάει πολυάριθμα μηνύματα με μαεστρία, δίχως να γίνεται διδακτική(πόσο μα πόσο δύσκολο είναι αυτό), μέσα από πολυάριθμους υπέροχους χαρακτήρες... που κάποιοι έχουνβασιστεί σε ανθρώπους που συνάντησε στη ζωή της. Οι περισσότεροι χαρακτήρες της σειράς έχουν βάθος και ο καθένας τη δική του ιστορία και πεδίο συναισθημάτων, που όλοι μαζί συντροφεύουν τον Χάρι στα καλά και τα άσχημα. Αξιοπρόσεχτη καμπή στα βιβλία της είναι η όλη ανατροπή με τον Σέβερους Σνέιπ και ο ρόλος του Ντάμπλντορ που έβαλε τον αναγνώστη, αλλά και τον ίδιο τον Χάρι, σε σκέψεις... Πέρα από όλα αυτά, ξεχωρίζει η γραφή της, που μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους, σίγουρα όμως είναι σαφής, με ευθύτητα και αρκετά πυκνή. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να διαβάσεις 300 σελίδες από τα βιβλία της και να νομίζεις ότι έχεις διαβάσει το διπλάσιο. Άλλο στοιχείο που προσθέτει πολλά είναι το χιούμορ, οι μαγικοί χαρακτήρες και όλες αυτές οι λεπτομέρειες για τα φαγητά, τα ποτά, τα φίλτρα. Φαντάσματα που κατοικούν σε πίνακες, ένα καπέλο που λέει στίχους, τρολ, γίγαντες, κένταυροι, δράκοι, μαγικά ραβδιά, καλικάντζαροικαι άλλα πολλά ανακατεμένα προσθέτουν ιδιαίτερο χρώμα στον κόσμο της, χωρίς να γίνονται κλισέ.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι με τόσα θετικά στοιχεία το βιβλίο της πρέπει να έγινε ανάρπαστο από την πρώτη στιγμή στους εκδότες. Και όμως... αν και βρήκε γρήγορα ατζέντη (στο εξωτερικό τα βιβλία φτάνουν στους εκδοτικούς μέσω ατζέντηδων), δώδεκα εκδοτικοί απέρριψαν το έργο της. Τελικά, το δέχτηκε ο Bloomsbury, ένας μικρός εκδοτικός οίκος στο Λονδίνο. Για την ακρίβεια, όλα οφείλονται στην 8χρονη κόρη του προέδρου, η οποία αφού διάβασε το πρώτο κεφάλαιο, ζήτησε το επόμενο το γρηγορότερο... Τοαστείο είναι ότι ο επιμελητής του Bloomsbury συμβούλεψε τη Ρόουλινγκ να βρει μια άλλη δουλειά, επειδήδύσκολα θα έβγαζε χρήματα από τα βιβλία.

Από εκεί και πέρα, όλα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η καριέρα της απογειώθηκε, τα βραβεία έπεσαν βροχή, ενώ ακολούθησαν οι γνωστές ταινίες. Προσωπικά, τα βιβλία της τα αγάπησα πολύ περισσότερο από τις ταινίες. Τα θεωρώ ξεχωριστά για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, αλλά και γιατί πολύ απλά ένιωσα ότι έγινα φίλη με τους χαρακτήρες και ότι μπήκα σε έναν μαγικό κόσμο, έστω και για λίγο.

Στα σχόλια αναγνωστών βλέπω να επαναλαμβάνονται τα εξής: “αυτά τα βιβλία μου άλλαξαν τη ζωή!”, “άρχιζα να διαβάζω βιβλία λόγω του Χάρι Πότερ”, “μακάρι να είχε βγει όταν ήμουν μικρός! (ναι, το διαβάζουν και μεγάλοι)”...

Νομίζω ότι αυτές οι φράσεις τα λένε όλα.

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έχει γράψει και άλλα βιβλία. Ορισμένα σχετίζονται με τον κόσμο του Χάρι Πότερ, όπως “Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου”, μια σειρά από παραμύθια γραμμένα για τον κόσμο των Μάγων με τον απολαυστικό σχολιασμό του Άλμπους Ντάμπλντορ, “Το Κουίντις ανά τους Αιώνες”, “Fantastic Beasts and Where to Find Them”, αλλά και βιβλία για ενήλικες που δεν είναι φαντασίας.

Επίσης, μια σχετικά πρόσφατη είδηση: Τον Σεπτέμβριο θα ανέβει ένα θεατρικό στο Λονδίνο με πρωταγωνιστές τον Χάρι, την Ερμιόνη και τον Ρον, με τον τίτλο: “Harry Potter and the Cursed Child”. Ο Χάρι δουλεύει πλέον στο Υπουργείο Μαγείας και έχει τρία παιδιά. Ο μικρότερος γιος του, ο Άλμπους, δείχνει να αμφιταλαντεύεται από το βάρος της οικογενειακής παράδοσης και, σύντομα, πατέρας και γιος θα συνειδητοποιήσουν ότι το σκοτάδι έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε...

Αναμένουμε με αγωνία...

 

Όσοι, λοιπόν, αγαπάτε τον Χάρι Πότερ, ή απλώς θέλετε να χαζέψετε σε ένα υπέροχο και φ α ν τ α σ τ ι κ ό σάιτ, απλώς πατήστε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.pottermore.com/

 

Και μια μικρή πληροφορία... την επόμενη φορά που θα καθυστερήσει ο συρμός του τρένου, σκεφτείτε ότι κατά τη διάρκεια μιας καθυστέρησης, προέκυψε και η ιδέα του Χάρι Πότερ...

 

Θα τα ξαναπούμε!

Κωνσταντίνα

 

Γνωρίστε τους εικονογράφους:

goo.gl/1KFxZsgoo.gl/9HVn2i

 

Πηγές:

goo.gl/6KCwbEgoo.gl/dXCvX6goo.gl/9z7hR9

 

Για το ΒΟΟΚ TOUR, Κωνσταντίνα Κοράκη. 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη