«Μπαμπάδες σε δράση»

2018-09-11 17:17

«Τι θα γίνει αυτό το παιδί αν κάτι μου συμβεί;», «Πώς θα τα καταφέρω;», «Δεν έχω ιδέα τι να απαντήσω στην κόρη μου»…

Θα μπορούσαν, αγαπημένοι μου, τα παραπάνω να αποτελούν ερωτήματα οποιουδήποτε γονέα, αλλά το άρθρο σήμερα είναι αφιερωμένο στους μπαμπάδες και μόνο σε αυτούς! Γιατί υπάρχουν και αυτοί οι μπαμπάδες, που δεν γύρισαν την πλάτη σε αυτό το μεγαλείο που λέγεται ανατροφή ενός παιδιού! Αυτοί που για όποιον λόγο βρέθηκαν σε κατάσταση όπου έπρεπε να μεγαλώσουν μόνοι τα αγγελούδια τους όχι μόνο δεν δυσανασχέτησαν, αλλά σα να μεγάλωσε κι άλλο από το συνηθισμένο η αγκαλιά τους, για να χωρέσει σίγουρα όποια απώλεια των παιδιών τους, όποιο άγχος τους, όποια απογοήτευση, όσα γιατί κι αν έκρυβαν τα αθώα τους ματάκια.

Δυστυχώς, αγαπημένοι μου, στη σύγχρονη κοινωνία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διαζυγίων. Έτσι, λοιπόν, αν και δεν είναι το σύνηθες ,ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ανδρών που αναλαμβάνουν την αποκλειστική φροντίδα και ανατροφή των παιδιών τους, μιας και γι’ αυτούς η εύρεση άλλης οικογένειας για το μεγάλωμά τους φαντάζει αδιανόητο και κακόγουστο αστείο.

Επιπλέον ο θάνατος και μοιραία η απώλεια της μητέρας αποτελεί ακόμη έναν λόγο όπου κάποιοι πατεράδες καλούνται να μεγαλώσουν μόνοι τους τα βλαστάρια τους.

Αναρωτηθήκατε ποτέ άραγε με πόσες απορίες  και αδιέξοδα πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι αυτοί οι άνθρωποι; Πάντα πίστευα πως σε οποιαδήποτε μονογονεϊκή οικογένεια όλα τα συναισθήματα μοιάζουν όλο και μεγαλύτερα και τα δύσκολα και τα όμορφα! Πολλά τα άγχη, πολλά τα κοινωνικοοικονομικά εμπόδια που συναντούν συχνά πυκνά, αλλά πολλή και η αγάπη, για να μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην καινούρια πραγματικότητα που βιώνουν!

Θεωρούμε πολύ συχνά πως οι άντρες είναι οι σκληροί, οι άθραυστοι, που δεν κλαίνε… κι όμως, αγαπημένοι μου, είναι πάνω από όλα γονείς, και εννοώ φυσικά τους συνειδητοποιημένους  γονείς, που παλεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή για τα αγγελούδια τους. Προσπαθούν, ακόμη κι αν η φύση δεν τους έχει χαρίσει το προνόμιο να κυοφορούν και να γεννούν τα παιδιά, να αναθρέψουν όσο το δυνατό καλύτερα τα βλαστάρια τους.

Ακούω συχνά να λένε πως στάθηκε και μάνα και πατέρας. Δε θα συμφωνήσω με αυτή τη φράση. Κανένας γονιός δεν προσπαθεί ή ακόμη καλύτερα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άλλο, απλώς κάνει τα αδύνατα δυνατά να απαλύνει τον πόνο που φέρει οποιαδήποτε μορφή απώλειας στα παιδιά.

Ας τρυπώσουμε, λοιπόν, για λίγο στην καθημερινότητά τους!

Και ναι… είναι αυτοί που δεν τους φτάνει ο πόνος ή και ο θυμός που νιώθουν για την απουσία ή απώλεια της μαμάς έχουν και τον κοινωνικό περίγυρο να τους βομβαρδίζει με ένα σωρό αδιάκριτες ερωτήσεις που λειτουργούν σαν αλάτι στην πληγή τους.

Είναι αυτοί που όταν τα παιδιά αναρωτιούνται που είναι η μαμά πλάθουν με το μυαλό τους ευφάνταστες ιστορίες με σούπερ ηρωίδες εκείνες που δεν είναι πια εκεί.

Είναι οι άντρες που έχουν ξεχάσει τι θα πει προσωπικός χρόνος και κοινωνική ζωή. Η αφοσίωση που δείχνουν στα παιδιά τους δεν τους επιτρέπει να σκεφτούν που θα περάσουν το σαββατοκύριακό τους παρά ποιο μέρος θα έκανε τα αγγελούδια τους να χαρούν περισσότερο.

Είναι οι «δυνατοί», που κρυφοκλαίνε για να μην πληγώσουν περισσότερο τα παιδιά, αλλά κάθε βράδυ ακουμπάνε πολλά «γιατί» στο μαξιλάρι τους.

Είναι οι μπαμπάδες που πρέπει να μιλήσουν για όλα με τις κόρες τους κι ας μην έχουν ιδέα γιατί πράγμα τους μιλάνε και είναι σε συνεχή αναζήτηση πληροφοριών παντώς τύπου!

Είναι αυτοί που μπλέκουν τα δάχτυλά τους αδέξια στα μαλλιά της κορούλας τους κι ας μην ξέρουν πώς γίνεται η κοτσίδα και η πλεξούδα που «η μαμά θα την έκανε καλύτερα!»

Είναι αυτοί που παριστάνουν διάφορους ρόλους προκειμένου να συμμετέχουν στα φανταστικά σενάρια των παιδιών ακόμη κι όταν δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι ακόμη κι όταν δεν έχουν χρόνο γιατί μέσα σε όλα τα άλλα πρέπει να δουλεύουν σκληρά, ώστε τίποτα να μην τους λείψει.

Τέλος, αγαπημένοι μου, είναι οι μπαμπάδες που σίγουρα νιώθουν μόνοι, γιατί η μαμά λείπει και ίσως να μην επιστρέψει ποτέ και εκείνοι δεν μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες και τους φόβους τους με κανέναν ούτε τι ς υποχρεώσεις αλλά και τις χαρές μα η παρηγοριά τους είναι το χαμόγελο και εκείνες οι σφιχτές αγκαλιές των παιδιών τους!

Και μην ξεχνάτε πως για να μπορεί κανείς να αποτελεί μέρος των αναμνήσεών μας πρέπει να είναι παρόν στο τώρα μας και αυτοί οι μπαμπάδες σίγουρα έχουν εξασφαλίσει σπουδαία θέση στις θύμισες των παιδιών τους…

Καλή αντάμωση!

 

«Απλά… σ’αγαπώ»

 

Αν σου πω πως προσπαθώ

 Θα ‘ναι λίγο και μικρό.

Αν σου πω όλα τα μπορώ,

είναι ψέμα…  δεν μπορώ!

Ψάχνω κάτι να σου πω

 να ναι απλά αληθινό.

Ένα μόνο μπλέκεται στο στόμα μου

και θέλω να σου πω:

«είμαι εδώ μόνο για να σε αγαπώ»

                                                      Γ.Μ.

 

Για το BOOK TOUR, Γαβρή Μελίνα.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

 

 

Ζητήστε τα σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 
  • Βραχεία λίστα κρατικών βραβείων Κύπρου / Κατηγορία: Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Από τη μια στιγμή στην άλλη,
απρόσμενη χαρά μεγάλη!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου.

εκδόσεις Άλλωστε

"Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική.
Ένα μέρος όπου έχουν κυρίαρχη θέση τα λουλούδια και τ’ αξιολάτρευτα έντομα. 

Σας περιμένουν τόποι μαγικοί, αντικείμενα αξίας και ζωάκια που κολυμπούν, φτερουγίζουν και τρέχουν ώσπου να ενωθούν με τον άνεμο και να βρουν το ξέφωτο…"

alloste.gr/Alloste/147-Haiku-Stigmi-Theofanous.html

 

Να το, να το, να το,

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

"Ποιήματα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ποιήματα φλουριά, ποιήματα πολύτιμα, από απλές λεξούλες που τραγουδούν, που παίζουν κρυφτό, που χορεύουν, που γελούν και δακρύζουν από χαρά. Ποιήματα φτιαγμένα με περίσσια στοργή και φροντίδα, ποιήματα από ατόφιο χρυσάφι.

50 και 1 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας"

https://alloste.gr/…/148-flouri-konstantinato-theofanous.ht…

 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr