ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΜΑΚΡΙΑ, Μαρία Κωνσταντούρου

2015-11-15 21:49

Είδος: Αισθηματικό
Βαθμολογία: 9/10(κάθε βιβλίο βαθμολογείται στην κατηγορία του)
 

Το φετινό καλοκαίρι η Μαίρη Κωνσταντούρου μάς πρόσεφερε ένα δροσερό αισθηματικό μυθιστόρημα, που μας κατακλύζει με χρώματα λουλουδιών και με την ευωδία της αγάπης, σεργιανόντας μας σε Κέρκυρα και Σύρο!
Μια Ανάσα Μακριά από τις εκδόσεις Λιβάνη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1970...  Η 11χρονη Πιερίνα μεγαλώνει σε ένα φτωχικό καντούνι της Κέρκυρας με τον μέθυσο πατέρα της.
Αποζητώντας μια διαφυγή, περιπλανιέται άσκοπα στους δρόμους του νησιού, ώσπου φτάνει μπροστά στην ανθόσπαρτη πύλη της βίλας των Ελληνοιταλών Σαντρίνι.
             Εκεί συναντά ένα γελαστό αγόρι που την υποδέχεται στον παραδεισένιο κήπο του.
Είναι o Πάολο, ο 16χρονος γιος της ισχυρής οικογένειας,που παίρνει υπό την προστασία του την ορφανή Πιερίνα, ανοίγοντάς της έναν νέο, φωτεινό κόσμο.
             Στο πλάι της και η παιδική της φίλη, η ανασφαλής Λουίζα με την πλούσια καταγωγή και τη χρυσή καρδιά,που κάπου-κάπου πληγώνεται όταν η λάμψη της Πιερίνας την επισκιάζει...
         
Στα 2015, η Μαρία πασχίζει να κρατήσει όρθιο τον ξενώνα που με πολύ μεράκι έστησε στη Σύρο.
               Παράλληλα,παλεύει με καρτερικότητα να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις της με την πρόγονή της,Στεφανία, που εξακολουθεί -20 χρόνια μετά -να τη βλέπει ως την "τρίτη" γυναίκα,που γκρέμισε -την οικογένειά -της, -"κλέβοντας"- τον- πατέρα- της.
           Διατηρώντας μυστικό από όλους τον ανομολόγητο καημό της καρδιάς της, η Μαρία σκορπά παντού την καλοσύνη της και προσπαθεί να οδηγήσει τη Στεφανία στην αυτογνωσία, όταν ένας μυστηριώδης ξένος καταφθάνει απειλώντας να σκορπίσει τα πάντα στο πέρασμά του.
Ποιος είναι;
Για πόσο οι ήρωες θα μένουν "Μια Ανάσα Μακρυά"...από την τρομερή, την ασύλληπτη Αλήθεια;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Μαίρη Κωνσταντούρου, που τόσο έχει αγαπηθεί για την τρυφερή γραφή της, μάς επεφύλαξε και φέτος ένα υπέροχο, αυθεντικά ρομαντικό μυθιστόρημα, με στοιχεία που θα κάνουν την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά και να ταξιδέψει μακρυά από τον κυνισμό των ημερών μας.
H γλώσσα λυρική, ρέει "σα νερό,διατηρώντας την ομορφιά της..
Με διαδοχικά πισωγυρίσματα στον χρόνο που ξεδιπλώνουν την ιστορία χωρίς να κουράσουν, το "Μια Ανάσα Μακρυά" είναι το ιδανικό μυθιστόρημα για να χαλαρώσετε και να συγκινηθείτε! 
        Kαταγγέλλοντας την ελλειψη αγάπης, το έργο της Κωνσταντούρου ανατέμνει το τραύμα της ορφάνιας- γεμάτο κατανόηση στον άνθρωπο και τις αδυναμίες, που τον οδηγούν σε μοιραία λάθη.
          Ένα βιβλίο που διασχίζει ανθισμένα μονοπάτια ενός ρομαντισμού αλλοτινού, θυμίζοντας αμυδρά Ξενόπουλο ή και Μπελ Επόκ ακόμα, για να φτάσει στις λεωφόρους των σύγχρονων προβληματισμών.
          Ένα βιβλίο που τα έχει όλα-από ονειρική εικονοπλασία και ξέγνοιαστες στιγμές,μέχρι ψυχογραφήματα και στοχασμούς, περιπέτεια και γαλήνη... 

Η κεντρική ιδέα στηρίζεται στο κοσμαγάπητο μοτίβο που συναντάμε στο κλασσικό έργο"Ο Μυστικός Κήπος" κι αναπτύχθηκε σε αρκετά έργα με πιο δημοφιλές, το νεανικό anime της δεκαετίας του 70, Candy Candy:
         Μια ορφανή ατίθαση κοπελίτσα,λοιπόν, παραβιάζει μια απαγορευμένη πόρτα κι ανακαλύπτει τυχαία τα θαύματα ενός ανθισμένου περιβολιού, που συμβολίζει τον χαμένο παράδεισο μιας λεηλατημένης παιδικής ηλικίας. Εκεί βρίσκει ένα αγόρι...
        Η Μαρία Κωνσταντούρου εντάσσει  αυτήν την ιδέα στο πλαίσιο ενός άδολου,πρόοιμου ερωτισμού,φέρνοντας κοντά δυο αταίριαστα παιδιά, που ενηλικιώνονται μέσα από μια δυνατή αγάπη.
Αυτό το σκηνικό κάνει την ψυχή να αγάλλεται, πλημμυρίζοντας τον αναγνώστη πολύχρωμες εικόνες και ποικιλία συναισθημάτων.
             Πλάι στο ζευγάρι, η γλυκιά Λουίζα, η παιδική φίλη της Πιερίνας,με την ευγενική καταγωγή.
             Προσωπικότητα καλοσυνάτη,αλλά αδύναμη,κι όχι λαμπερή σαν την αξιολάτρευτη Πιερίνα, η Λουίζα ακροβατεί ανάμεσα στην αίσθηση δικαίου και σε τσιμπήματα φθόνου, υπακούοντας σε ένα ακόμη στερεότυπο, που θέλει τους δευτεραγωνιστές να επισκιάζονται από τους ομόφυλούς τους κεντρικούς ήρωες.
        Ωστόσο η Μαρία Κωνσταντούρου, καταφέρνει επιδέξια να δώσει απροσδόκητο βάθος στον χαρακτήρα αυτόν και έναν ρόλο απρόσμενα καταλυτικό.
          Τοποθετώντας εύστοχα στην Κέρκυρα την ιστορία αυτή η συγγραφέας τονίζει αυτο το κοινωνικό χάσμα,που εντείνεται από την ιδιομορφία της κερκυραικής κοινωνίας, όπου σαν όλα τα Επτάνησα, αναπτύχθηκαν αριστοκρατικοί τίτλοι (κόντηδες, Libro D'Oro), διαχωρίζοντας και στα χαρτιά popolo και μπουρζουαζία.
Αυτή είναι η αρχή των δεινών...

Ο άλλος πυλώνας του βιβλίου, είναι μια περισσότερο προσγειωμένη και ρεαλιστική, σύγχρονη οικογενειακή ιστορία.
Σε αυτήν φωτίζονται εύστοχα οι πληγές ενός διαζυγίου-από μια πλευρά που σπάνια παίρνει τον λόγο.Είναι η τρίτη γυναίκα.
Χωρίς εξωραισμούς η Μαίρη Κωνσταντούρου, ανιχνεύει τα αίτια μιας τέτοιας εξέλιξης, αποδαιμονοποιώντας γλυκά  καταστάσεις, που σίγουρα πονούν αλλα μπορούν να αναδειχθούν σε νέο ξεκίνημα.
Με άρτια ψυχογραφήματα η συγγραφέας ανατέμνει επίσης τον εγωκεντρισμό που μπορεί αν αναπτύξει ένας βαθιά πληγωμένος ψυχισμός -όταν διαιωνίζει εσκεμμένα  τον θυμό του ως πρόσχημα να μην αυτονομηθεί ψυχικά...
            Σε αυτό το σημείο προβάλλει κι η οικονομική ανασφάλεια της εποχής.
           Μέσα από τη Μαρία, τη Στεφανία, τον Γιάννη και τη Φαίη, ο αναγνώστης νιώθει πως ωριμάζει κι η προσωπική του οπτική- κι αυτό είναι το κέρδος από μια ιστορία ήρεμη και χωρίς εξάρσεις..

Η τελική σύζευξη όμως, των δύο ετερόκλητων ιστοριών θα γίνει με έναν περιπετειώδη τρόπο φέρνοντας στο φως αναπάντητα ερωτηματικά και συγκλονιστικές αλήθειες, δίνοντας σε όλους ευκαιρία για κάθαρση...

Ανακαλύψτε αυτό το ξεχωριστό, "ευωδιαστό" βιβλίο κι αφήστε το να ανθίσει στην καρδιά σας.

 

Για το BOOK TOUR, Ελισσάβετ Π. Δέδε.

Μην παραλείψετε να γίνεται μέλος της ομάδας -ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: https://www.facebook.com/groups/683579561752610/?fref=ts

που διαχειρίζεται η αρθρογράφος στο facebook και να περιηγηθείτε στο ιστολόγιό της -https://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/- όπου πέρα από λεπτομερείς βιβλιοκριτικές θα βρείτε απολαυστικές συνεντεύξεις από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη