«ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ»: Το αρχέγονο κι άγριο σύμπαν της Τουρκίας

2023-06-24 15:47

Βουτιά στον τούρκικο βούρκο, εκεί που η κινούμενη άμμος της τοξικότητας πατριαρχικών τοπικών παραγόντων προσδοκά να καταπιεί οποιαδήποτε καλή πρόθεση, πόσο περισσότερο έναν αδιάφθορο έρμο εισαγγελέα που φτάνει στην απομακρυσμένη επαρχία σαν εξωγήινος από κάποιον άλλο πολιτισμένο πλανήτη και θα βιώσει τον απόλυτο εφιάλτη. Θα το ζήσεις σαν θρίλερ, όμως αυτή είναι η πραγματικότητά τους στον 21ο αιώνα. Στο φινάλε θα αφήσεις έναν αναστεναγμό ανακούφισης που είσαι τόσο μακριά τους… μην σου πω ότι θα κάνεις και τον σταυρό σου!

Imdb

Ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ, που χτυπά με δύναμη την γροθιά του στις σκοτεινές και διεφθαρμένες δυνάμεις που στηρίζουν τον άθλιο Ερντογάν και τους τρόπους με τους οποίους χειρίζεται την φτώχεια και την αμορφωσιά του δύστυχου λαού του, πατώντας κυρίως στον λαϊκισμό, την ομοφοβία και τον ρατσισμό στην εσωτερική κατανάλωση. Το τούρκικο υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε πίσω την επιδότηση για την ταινία απ’ τον σκηνοθέτη Ε. Αλπέρ ύστερα απ’ την προβολή της στο φεστιβάλ Καννών. Τυχαίο Ταγίπ;… Δεν νομίζω!

Το μαρτύριο της σταγόνας είναι μια παραβολική αναφορά στην άνυδρη και στερημένη εκπαιδευτικά και πολιτιστικά κοινωνία της πραγματικής Τουρκίας, εκείνης που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ την Κων/πολη. Ο Αμπέρ είναι και θαρραλέος και ειλικρινής και τολμηρός, στέκεται απέναντι σπ’ το σκοτάδι της διαφθοράς και το φωτίζει με τους προβολείς της αλήθειας. Αυτή η χώρα δεν γυρίζει σελίδα, δεν προχωρά προς το μέλλον, γιατί θα γκρεμιστούν τα συμφέροντα κάποιων λίγων, που έχουν εξαγοράσει την σιωπή όλων των εξουσιών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο οπισθοδρομισμός σε όλο του το βρωμερό μεγαλείο…

Η παραγωγή έχει και ελληνικά κεφάλαια, αλλά κυρίως ένα απ’ τα κύρια ατού της που είναι ο δικός μας Διευθ. Φωτογραφίας, Χ. Καραμάνης, που αποτυπώνει τον αποπνικτικό τόνο εκπληκτικά, ειδικά στις βραδινές λήψεις. Τον θαυμάσαμε στο «Suntan» και στο «Τετάρτη 04:45», τώρα τον αναγνωρίζουν και οι φεστιβαλικοί!

Μέσα σε 4 σεναριακά κεφάλαια έντασης στον ρυθμό και ποίησης στις εικόνες θα δεις το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των γειτόνων για πολλές γενιές ακόμη. 

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη