Με όχημα ένα βιβλίο θα βρεθώ στο βιβλιοπωλείο... ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

2016-07-11 08:24

Με όχημα ένα βιβλίο

θα βρεθώ στο βιβλιοπωλείο…

 

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

(Μαυρομιχάλη 41 Πολίχνη, Δ. Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη – Κασσής Ιωάννης και Κοτζαμπουγιούκη Χριστίνα – Διαχειριστής: Κασσής Ιωάννης)

 

-Πώς πήρατε την απόφαση να δραστηριοποιηθείτε στον συγκεκριμένο χώρο;

Μετά από πολλές προσωρινές εργασίες (καφετζής, μανάβης, μάγειρας, ζαχαροπλάστης, ψαράς κτλ., καθώς και η άνανδρη κατάργηση της επετηρίδας μετά από χρόνια αναμονή, με οδήγησε στον άνοιγμα ενός βιβλιοπωλείου.

Και φυσικά βιβλιοχαρτοπωλείου – ενώ οι προτροπές όλων ήταν αντίθετες… κάνε φαγάδικο στην Ελλάδα είσαι… ο Έλληνας δεν αγαπάει το διάβασμα κτλ.- γιατί η αγάπη μου για το βιβλίο είναι αδιαπραγμάτευτη.

Εκτός των βιβλίων μου αρέσει ο χώρος με τα χαρτικά, με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα σχολικά, τα είδη δώρων, ενώ με κουράζουν οι υπηρεσίες (φωτοτυπίες κτλ.)

Μου αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους, η ανταλλαγή απόψεων καθώς και το καθημερινό κους κους με τα προβλήματα της γειτονιάς και του δήμου μας …το βιβλιοπωλείο σαν τόπος μικρής αρχαίας αγοράς..

Λατρεύω επίσης το χώρο, γιατί σε φέρνει σε επαφή με εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφους, εκπαιδευτικούς που όλοι τους αγαπούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το μικρό βιβλιοχαρτοπωλείο είναι «απαιτητικός» χώρος μιας και έχει να κάνει με πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές, πάμπολλα είδη, ποικιλόμορφο αναγνωστικό κοινό, διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Αυτός είναι και ένας πρωτεύον λόγος που το αγαπώ, γιατί δεν σε αφήνει νωθρό και σε αναγκάζει να αναζητήσεις, να ενημερωθείς, να ψάξεις, να διαπραγματευτείς, να επικοινωνήσεις απλά αλλά και ηλεκτρονικά με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και να επιδιώξεις ευρύτερους στόχους και συνεργασίες…

 

-Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι δίνει ξεχωριστή νότα στο βιβλιοπωλείο σας και σας κάνει να νιώθετε περήφανος;

Η άμεση επαφή με τον πελάτη, η αγάπη και η εμπιστοσύνη που αποκομίζουμε από αυτόν, η συνεχής προσπάθεια να μη δυσαρεστήσουμε κανέναν και η τιμιότητα και η ειλικρίνεια που μας χαρακτηρίζει στον δέκατο έβδομο τώρα χρόνο λειτουργίας μας…

 

-Στο διάστημα που εργάζεστε στο Αλφαβητάρι, ποιο είναι το βιβλίο που έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις;

Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι της Λένας Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός.

Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι

 

-Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα βιβλίο για να μείνει μόνιμα στη βιτρίνα σας ποιο θα ήταν αυτό;

Η γνώση των Αγγέλων, εκδόσεις Ψυχογιός.

Η γνώση των αγγέλων

Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ:

www.booktourmagazine.com/news/i-gnosi-ton-aggelon-tzil-peiton-goyols/

 

-Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει οπωσδήποτε ο κάθε βιβλιόφιλος;

Το λάθος αστέρι, εκδόσεις Λιβάνη.

Το λάθος αστέρι

 

Βιβλιοπωλείο Αλφαβητάρι Πολίχνης

Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1999 και τροποποιήθηκε το 2005 όπου και επεκτάθηκε από τα 24 στα 45 τ.μ

Γνώρισε δύσκολες στιγμές τα πρώτα χρόνια και παρότι το αγκάλιασε άμεσα το κοινό, η έλλειψη εμπειρίας στην επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών, η καλή ως και κάποτε σκληρή αδυναμία ενός καλού διακανονισμού, η πληθώρα πωλητών που θεωρούσε και θεωρεί πως μόνο τα δικά τους εμπορεύματα έχουν αξία, η αδιάλειπτα κακή συμπεριφορά διαφημιζόμενων εταιριών με καχεκτικά ποσοστά, η ταφόπλακα του ξενόγλωσσου βιβλίου με την απαράδεκτη όσο και παράνομη πώλησή τους απ’ τα φροντιστήρια, η επιβολή διπλών ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, η αδυναμία δημιουργίας ενός δυνατού φορέα-συλλόγου βιβλιοχαρτοπωλείων που θα υπερασπίζει τα κοινά συμφέροντα του κλάδου, η απαράδεκτη εκχώρηση και τοποθέτηση βιβλίων από τους εκδότες στα μεγαλομπακάλικα, οι άπειρες πλέον εκθέσεις – παζάρια βιβλίων και τέλος η αδιαφορία του επίσημου κράτους που δεν κόπτεται παρά μόνο για μια καλή θεωρία - στα χαρτιά και μόνο -  αρκεί να φαίνεται πως προάγει και παράγει πολιτισμό – μας οδήγησε στο να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να πάρουμε τη νέα εργασία – λειτούργημα πιο σοβαρά…

 

Το βιβλιοπωλείο έφτασε στο ζενίθ του το 2010 και έκτοτε παρουσιάζει μια καθοδική -  ελεγχόμενη όμως τάση -  με μερικά αισιόδοξα διαλλείματα…

 

Φυσικά πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φθορά μέσα στην κρίση και έγιναν προσεχτικά όλες οι επιβαλλόμενες κινήσεις (νέοι προμηθευτές, ευέλικτες πληρωμές, δυνατότητα επιστροφών κτλ), και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη επιλογή των τοπικών καταναλωτών και φυσικά δεν χρωστάει σε κανέναν και μπορεί να χρησιμοποιεί επιταγές κτλ.

https://www.facebook.com/ioanniskassis/?pnref=lhc

 

Ιδιοκτήτης Ιωάννη Κασσής

Ο διαχειριστής είναι «προικισμένος» με εμπειρίες από τουλάχιστον δεκαπέντε διαφορετικά επαγγέλματα, πωλητής για χρόνια, γνώστης αρκούντων θεμάτων πληροφορικής, λάτρης λογοτεχνικών βιβλίων, πιότερο εικονογραφημένων ιστοριών και εφηβικής λογοτεχνίας. Με απολυτήριο λυκείου 19,5, μέτριος σκακιστής που μαγεύεται από «καλλιτεχνικές παρτίδες», όπως κάποιος στέκεται μπροστά σε έναν πίνακα ζωγραφικής και κάτοχος πτυχίου ΑΠΘ Νηπιαγωγών 4ετούς φοίτησης.

Του αρέσει αφάνταστα να μαθαίνει και να μπλέκεται σε συνεχώς νέα πράγματα και ιδέες, καθώς και να μαθαίνει πως μαθαίνονται καινούργια πράγματα και ιδέες…

Μόλις πρόσφατα αποφάσισε να γίνει και συγγραφέας – ήδη βρίσκεται στο δεύτερο βιβλίο του – και από το πολύ διάβασμα παιδικών βιβλίων δηλώνει πως είναι έτοιμος να κρίνει αν του ζητηθεί μια πληθώρα από αυτά διαφωτίζοντας διάφορες πτυχές τους.

Ενεργός αθλητισμός, μουσική, ταινίες… και φυσικά…

αφιέρωμα ικανοποιητικού χρόνου στη γυναίκα του (πωρωμένη νηπιαγωγός που δημιουργεί ακατάπαυστα νέα υλικά και ιδέες) και στην αγαπημένη κόρη του, που παρότι σπουδάζει οικονομικά στο ΠΑΜΑΚ κατάφερε και εικονογράφησε το δεύτερο βιβλίο του!

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009240050174&fref=ts

  

 

Για το BOOK TOUR, Γιώτα Κοτσαύτη. 

Στοιχεία επικοινωνίας:

E-mail: yotakotsafti1@yahoo.gr

Facebook profile:

https://www.facebook.com/yota.kotsaftitheofanous

Ταχυδρομική διεύθυνση: Γιώτα Κοτσαύτη, Λεβαία Φλώρινας, 

Τ.Κ. 53200, Δήμος Αμυνταίου.

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr