«Loving Vincent»: Το εικαστικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ της χρονιάς!

2017-12-22 16:37

Η ζωγραφική και ο κινηματογράφος μαγεύουν εκατομμύρια λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο, οπότε αν κατάφερναν να συνδυαστούν κάποια στιγμή το αποτέλεσμα θα ήταν πιθανότατα εκπληκτικό… και το μικρό θαύμα επιτέλους ήρθε το 2017 για να θαμπώσει με την ομορφιά της  τα μάτια όσων τυχερών βρέθηκαν στις σκοτεινές αίθουσες για να παρακολουθήσουν την ταινία «Loving Vincent» !

Thefilmbarphx

Υπάρχουν ένα σωρό μεταφορικές εκφράσεις που βλέποντας την συγκεκριμένη ταινία αποκτούν κυριολεκτική σημασία όπως «Έμεινα με το στόμα ανοιχτό»… και πώς να μην μείνεις, όταν παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια σου 65.000 κινηματογραφικά καρέ ζωγραφισμένα στο χέρι! «Πόνεσαν τα μάτια μου από τόση ομορφιά»… και πώς να μην πονέσουν όταν ζωντανεύουν για σένα όλα τα σπουδαία έργα και οι ήρωες του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ!!

Από τους 120 ζωγράφους που έβαλαν το χεράκι και το πινελάκι τους οι 25 ήταν Έλληνες κι αυτό αποτελεί σίγουρα ένα έξτρα κίνητρο για να δεις την ταινία που σαρώνει τα βραβεία σε όποιο φεστιβάλ προβάλλεται. Προσωπικά είχα την τύχη να δω ζωντανά επί το έργον  3 από αυτούς να ζωντανεύουν ένα από τα καρέ στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης σε έναν τεράστιο καμβά! Η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια του anima Syros 10 προκαλώντας τον θαυμασμό του κοινού που καταχειροκρότησε τους δημιουργούς της.

 

Αντίστοιχα βέβαια είναι αδύνατον να μην διακρίνεις  και την μεγάλη αδυναμία της ταινίας που είναι το σενάριο. Η ιδέα να ζωντανέψουν οι ήρωες απ’ τους πίνακες του Βίσεντ για να διερευνήσουν τον «περίεργο» θάνατό του ήταν λαμπρή, αλλά και μοναδική. Ο ρυθμός εξέλιξης είναι απελπιστικά αργός για μια ταινία 94 λεπτών. Οι διάλογοι μακρόσυρτοι δίχως να ξυπνούν κάποια ουσιαστική ίντριγκα και κάπως έτσι το φινάλε σε βρίσκει ανικανοποίητο και κουρασμένο. Μιας και πλησιάζουν επικίνδυνα οι υποψηφιότητες των όσκαρ δεν θα αποτελέσει έκπληξη η παρουσία του «Loving Vincent» στην τελική πεντάδα, αλλά η βράβευσή της με το αγαλματίδιο… το ρημάδι το σενάριο εκεί μετράει!

 Παρόλα ταύτα θα αδικήσετε τον εαυτό σας αν δεν δείτε κι εσείς αυτό το μικρό θαύμα, γιατί όσο κι αν χάνει λόγω σεναρίου, θαύμα παραμένει!!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη