ΚΛΙΚ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ – Χάρης Γαντζούδης, Εκδόσεις Λέμβος, 2018

2018-03-01 12:45

Μάρτιος κι είναι η στιγμή που θα κάνω κατάχρηση για ακόμη μια φορά του χώρου όπου μου έχει δοθεί ώστε να παρουσιάζω κάθε μήνα ένα βιβλίο. Κατάχρηση γιατί είναι η δεύτερη φορά που μέσα από τη στήλη “Ταξιδεύοντας με τα βιβλία”, θα αναφερθώ σε ένα δικό μου έργο, στο νέο μου βιβλίο “κλικ δευτερολέπτων” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λέμβος.

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει κάπως έτσι: Φεβρουάριος, η ημέρα της γιορτής μου και ένας πολύ καλός μου φίλος μού κάνει δώρο ένα όμορφο σημειωματάριο που από καιρό είχα βάλει στο μάτι. Από εκείνη τη μέρα αυτό το μικρό σημειωματάριο ήταν η παρέα μου σε κάθε διαδρομή. Το κουβαλούσα (και το κουβαλάω) πάντα μαζί μου. Ώσπου προβληματισμοί, σκέψεις, εικόνες της πόλης, κουβέντες περαστικών, μικρές ιστορίες ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν λύσεις ώστε να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο μιας και το σήμερα τους πληγώνει κι έτσι, βλέπουμε την προσπάθεια τους να απαγκιστρωθούν από όλα αυτά και να φτάσουν στην προσωπική τους λύτρωση, άρχισαν να γεμίζουν σιγά σιγά τις σελίδες του. Σε στάσεις λεωφορείων, σε λεπτά αναμονής, σε στιγμές πανικού, φόβου…

Οι ιστορίες αυτές είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη σύνδεση. Άλλωστε δεν είχα σκοπό να τις εκδώσω. Μέχρι που κάποια στιγμή τις διάβασα μαζεμένες και σκέφτηκα Γιατί όχι;

Μέσα Αυγούστου του 2017 και οι 50 μικρές μου ιστορίες έφθασαν στα χέρια του Δημήτρη Τσουκάτου, ιδρυτής των εκδόσεων Λέμβος. Και σήμερα, λίγους μήνες μετά –ελπίζω- και στα δικά σας χέρια.

Όπως προανέφερα, οι 50 ιστορίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Φαινομενικά ασύνδετες. Άλλες γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, κάπως γενικές, κάπως απροσδιόριστες, θυμίζουν περισσότερο σελίδες ημερολογίου χωρίς όμως να είναι. Άλλες γραμμένες σε τρίτο πρόσωπο, με ήρωες με όνομα κι επίθετο, με συγκεκριμένη ιδιότητα και ζωή. Κανένας ήρωας λοιπόν δεν γνωρίζει τη ζωή του άλλου, δε συναντιούνται ποτέ, ζουν σε διαφορετικούς τόπους κι έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά προβλήματα. Ίσως και τα ίδια και να αλλάζει μόνο η οπτική γωνία. Αυτός λοιπόν είναι και ο συνδετικός κρίκος αυτών των ιστοριών. Τα προβλήματα, η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να νικήσουν τους φόβους τους. Ο καθένας επιλέγει κι ένα διαφορετικό τρόπο. Άλλοι κάνουν βουτιά στη θλίψη τους κι άλλοι βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτή. Άλλοι βρίσκουν την ελπίδα τους κι άλλοι τη χάνουν. Άλλοι τα καταφέρνουν κι άλλοι όχι.

Ένα ψηφιδωτό της ζωής θα χαρακτήριζα αυτή τη συλλογή. Όλοι θα βρούμε κομμάτια δικά μας ή κομμάτια του διπλανού μας και δική μου προσδοκία είναι μέσα από την ανάγνωση αυτών των ιστοριών να καταφέρουμε να τα κατανοήσουμε.

Θα κλείσω αυτό το άρθρο με ένα απόσπασμα από όσα είπε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, ο αγαπημένος φίλος και συγγραφέας Αλέξανδρος Κεφαλάς:

«Στο βιβλίο ‘Κλικ δευτερολέπτων’ των εκδόσεων Λέμβος ο συγγραφέας εξερευνά τις δυνατότητές του στην μικρή φόρμα και τολμώ να πω πως βγαίνει νικητής.  Η συλλογή φαινομενικά άνιση, καθώς αποτελείται από πολύ μικρά αλλά κι εκτενέστερα διηγήματα, μα λογοτεχνικά άρτια αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο ο συγγραφέας Γαντζούδης ξεδιπλώνει, πότε με χρωστήρα μελανό κι άλλοτε με πιο φωτεινές αποχρώσεις από την παλέτα του μυαλού του, εικόνες, θύμησες, καταστάσεις που  τον απασχολούν και επανέρχονται  βασανιστικά ζητώντας την λύτρωση.  Η μοναξιά, ο συμβιβασμός, το ανεκπλήρωτο, η ρουτίνα και η φθορά συγκρούονται με την ελπίδα, τον έρωτα και τα κελεύσματα της ζωής σε μια μάχη σχεδόν επιβίωσης. Οι μικρές, σύντομες προτάσεις, οι σωστές δόσεις μελοδραματισμού και συναισθηματικών εξάρσεων, οι μεστές απέριττες περιγραφές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άκρως ρεαλιστική, βατή και ουσιαστική με την οποία ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί και να γίνει μέτοχος των ιστοριών του συγγραφέα.  Αυτό και μόνο αποτελεί επίτευγμα καθώς τα διηγήματα της συλλογής φαίνεται να αποκτούν έναν πανανθρώπινο χαρακτήρα».

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Από το οπισθόφυλλο:

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε το δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στο δικό τους κόσμο.

 

Ζητήστε τις ποιητικές συλλογές 

"ΣΩΜΑΤΑ" και "Ν΄ ΑΝΤΕΧΩ" 

του Χάρη Γαντζούδη

 σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

 

Μόλις κυκλοφόρησε!

Η ποιητική συλλογή Ν` αντέχω περιέχει τη φθορά που ο χρόνος προκαλεί στις σχέσεις των ανθρώπων, τον πόνο του τέλους, τον θυμό της αποτυχίας, τη θλίψη της μοναξιάς μα και την ελπίδα για να μπορεί η ψυχή ν` αντέχει. Η συγγραφή των δεκαπέντε ποιημάτων αποτέλεσε λύτρωση για την ψυχή μου και θα είμαι ευτυχής αν κάποιο από αυτά λυτρώσει και τη δική σας ψυχή.

 
Αποκτήστε το άμεσα: 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη