Η Βίβιαν Φόρτη γράφει για τη “Σαφένια” της Κωνσταντίνας Κοράκη

2019-05-13 15:06

“Σε ένα παράλληλο σύμπαν, σ’ ένα μέρος όπου ο χρόνος και ο χώρος δεν έχουν την αίσθηση και την έννοια που τους προσδίδουμε κανονικά,  κινούνται οι ήρωες του νέου μυθιστορήματος της Κωνσταντίνας Κοράκη.

Ήρωες απόκοσμοι αλλά με έναν τρόπο περίεργο αναγνωρίσιμοι σαν να τους έχει συναντήσει κανείς σε ένα όνειρο, και σαν το όνειρο να ήταν  δικό του.

Όπως για παράδειγμα ο Ενάεριος, που κάποιες φορές τού είναι δύσκολο να ξεχωρίσει το όνειρο από την πραγματικότητα, έτσι και ο αναγνώστης που επιθυμεί να αφεθεί στη μαγεία, βυθίζεται και πλέει στα ανοιχτά μ’ ένα πλοίο φτιαγμένο θαρρείς  από θάλασσα  (γεγονός που το κάνει να εμφανίζεται και εξαφανίζεται και  κάποιες φορές), μέχρι που διασταυρώνεται με μία αιθέρια παρουσία που ανεβοκατεβαίνει μία νοητή σκάλα. Ο καπετάνιος που το όνομά του προήλθε από παιχνίδια με τους ήχους -ναι, έχω εκ των έσω πληροφορίες- ψάχνει να βρει τη χρησιμότητα των σμαραγδιών που βρίσκονται εντός του και αντιμετωπίζει με ζηλευτή στωικότητα τον παραλογισμό της καθημερινότητας του. Πολλά έχει να μας διδάξει ο Ροράνιος.

Κεντρική ηρωίδα, αν υπάρχει, μία Κλειδοποιός με ιδιαίτερες ικανότητες που παλεύει κόντρα στο κακό -που  σε αυτή του την παραλλαγή-  μοιάζει ανατριχιαστικά οικείο.  Όχι τρομακτικό εν πρώτοις, μα τελικά, τόσο παγωμένο, σαν τους Γκρίζους Κυρίους στη «Μόμο» ή  σαν τον πράκτορα Σμιθ στο “Μάτριξ”. Κι εκεί που σε τυλίγει το σκοτάδι, ξαφνικά, φως από πλάσματα απόκοσμα και διαφορετικά που εκπέμπουν ζεστασιά.

Η Γαρνέλα που μασάει μία φανταστική τσίχλα και  δύο κορίτσια που συζητούν για δαντέλες στην κοιλιά ενός υπερμεγέθους ψαριού. Ένα ποδήλατο διηγείται ιστορίες και η Παριάλη που κλέβει κομμάτια από τη νύχτα. Κι ο Μαγιστέρης κι η Ψυχόρραγη... Και μόνο που διαβάζει κανείς τα ονόματα τους, κάτι αναταράσσεται μέσα του. Και έπειτα, σκηνές εντελώς θεατρικές που θα έκαναν τον Ιονέσκο να ζηλέψει. Όπως η προσπάθεια να ντύσουν καπετάνιο μία ζέβρα. Τα μπροστινά πόδια δεν υπάκουαν, ώστε να μπουν στα μανίκια του σακακιού. Τι μπελάς! Και τι σόι καπετάνιος θα ήταν χωρίς σακάκι;

Και ξαφνικά μια αχτίδα γέλιου με ατάκες όπως:  «Δεν είχε άλλη επιλογή. Όφειλε να υπακούσει. Ζέβρα με σφουγγαρίστρα είναι επικίνδυνος συνδυασμός».

Είναι όλοι αυτοί οι ήρωες των οποίων η τρυφερή εκκεντρικότητα φαντάζει οικεία σε κάποιους από εμάς, χωρίς να το θεωρούμε ανησυχητικό αυτό.  

Κάποιοι αναγνώστες της Κωνσταντίνας Κοράκη μίλησαν για μαγικό ρεαλισμό. Επιτρέψτε μου να μιλήσω για Μαγεία. Κι αν επιθυμείτε να ανακαλύψετε γιατί η ηρωίδα ονομάζεται «Σαφένια» ανοίξτε ένα λεξικό ρημάτων της Γερμανικής. Όπως προείπα, έχω την τύχη οι πληροφορίες μου να προέρχονται εκ των έσω”.

 

Η Βίβιαν Φόρτη διδάσκει γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία τα τελευταία 20 χρόνια. Διαβάζει παγκόσμια λογοτεχνία πολύ περισσότερα. Όταν δεν διδάσκει και δεν διαβάζει, μελετάει για ένα νέο μεταπτυχιακό. Δεν δηλώνει συγγραφέας αλλά θα της άρεσε πολύ να γίνει κάποια ημέρα συγγραφέας – ντετέκτιβ. Όταν βαριέται το διάβασμα και το γράψιμο κάνει γυμναστική ή τρέχει (στο βουνό ή στην παραλία) ή περνάει ώρες με τα παιδιά της, που περιμένουν στωικά την ώρα που θα τους δηλώσει ότι θα πάει να εκπαιδευτεί για κάτι άλλο. Ίσως για αστροναύτης.

Υπόθεση:

Σε έναν κόσμο, όπου ζουν άνθρωποι και πλάσματα με ανθρώπινη μορφή, η Σαφένια -μια Κλειδοποιός με ασύλληπτες δυνάμεις- ανακαλύπτει ότι όντα από ένα ανώτερο επίπεδο παρακολουθούν τις ζωές τους και τους παγιδεύουν.

Η Σαφένια,  με τη βοήθεια ειδικών κλειδιών, σπάει τα όρια του χωροχρόνου, όταν ξαφνικά θα έρθει αντιμέτωπη με διλήμματα πέρα από κάθε λογική.

Παράλληλα, ένας σκοτεινός ταξιδευτής των αιθέρων, ο Εναέριος, θα παίξει τον δικό του ρόλο, αφού έχει αποκτήσει ένα πολύτιμο θραύσμα από την καρδιά μιας κοπέλας, ένα από τα θραύσματα που αναζητούν μυστηριώδεις χρονοταξιδιώτες.

Σύντομα, άνθρωποι, Ταξιδευτές, Δαισθητικοί, Κλειδοποιοί και Σχεδιαστές θα αναμετρηθούν με πρωτόγνωρες δυνάμεις στον αγώνα για την επιβίωσή τους.

 

Εξώφυλλο: Αλέξανδρος Κοράκης

https://www.deviantart.com/alexkorakis

 

Το βιβλίο θα το βρείτε:

Public: https://www.public.gr/product/safenia/prod9925729pp/

Πολιτεία: https://www.politeianet.gr/…/9786185095963-koraki-konstanti…

Πρωτοπορία: https://www.protoporia.gr/safenia-p-498131.html

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο 

του δημιουργού του BOOK TOUR!

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη