Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει-Paulo Coelho

2015-04-06 19:18

 

Ο Paulo Coelho πολύ αριστοτεχνικά και με την αμεσότητα του γραπτού λόγου που τον διακρίνει μας εισάγει στην κενότητα της ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου. Η ιστορία που διηγείται είναι μια σαφή αναφορά στην διακήρυξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων, ειδικότερα των ψυχικά πασχόντων.

Η Βερόνικα, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας,είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει στην Λιουμπλιάνα (εν έτη 1997-μετά το πόλεμο της Βοσνίας) κα φαινομενικά τα έχει όλα; δουλειά, σπίτι, χρήματα, σχέσεις αλλά της λείπει το βασικότερο, η επιθυμία για ζωή. Αποφασίζει, λοιπόν, να βάλει τέλος στην ζωή της γιατί αισθάνεται ότι αυτό θα της χαρίσει την «ελευθερία και την αιώνια λήθη» και θα δώσει απάντηση στο ερώτημα «αν υπάρχει τελικά Θεός».

 Η τύχη, το πεπρωμένο ή ο συγγραφέας επιλέγει τελικά να παρατείνει τον θάνατο της νεαρής κοπέλας και την συναντούμε στην «Βιλέτ» «ένα άσυλο φρενοβλαβών», όπου η αλήθεια και το ψέμα συχνά συγχέονται, είτε με την θέληση των ίδιων των φιλοξενούμενων, είτε άλλων εξωτερικών παρατηρητών «….Είναι χειρότερα από την Κόλαση, όπου άλλωστε δεν έχω πάει….» (σελ. 28). Ωστόσο, για την  πρωταγωνίστρια της ιστορίας, το άσυλο αποτελεί το ορμητήριο για την σταδιακή διεκδίκηση των χαμένων της ονείρων (που την έφτασαν στην κατάσταση να αρνηθεί την ζωή) και την γνωριμία με καινούργια πρόσωπα, πράγματα, συναισθήματα και καταστάσεις που συνθέτουν την αναγέννηση της.

Η Βερόνικα κατά την διάρκεια της διαμονής της στο άσυλο επιδρά στην ζωή άλλων ανθρώπων που βρίσκονται στο ίδρυμα, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από ιδέες (φιλοσοφία, σοφιστική παράδοση) που μιλούν για αυτογνωσία και ελευθερία. «…Εγώ είναι αυτό που είσαι και όχι αυτό που σε έχουν κάνει» (σελ. 161). Σε έναν κόσμο όπου όλα επιτρέπονται, εκείνο της Βιλέτ, ξετυλίγονται όλες οι ανθρώπινες αναζητήσεις και ανησυχίες όπως του θανάτου, του έρωτα, της απομόνωσης και της μοναξιάς, της σεξουαλικότητας και της συκοφαντίας. Εκεί όπου η λογική έχει τρέλα και η τρέλα κουβαλά την λογική.

Παράλληλα, ο συγγραφέας μας αφήνει να ανακαλύψουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είναι μόνο «τρελοί» αλλά έχουν πολλαπλές πτυχές, είναι μητέρες, σύζυγοι, πρώην εργαζόμενοι, παιδιά και ερωμένες. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι αρνήθηκαν τις πραγματικές τους ανάγκες και ύψωσαν ένα τοίχος προστασίας από τα συναισθήματα που πονούσαν ή κόμπιασαν μπροστά σε μια αλλαγή και βρέθηκαν μέσα στο ίδρυμα. Στην «Βιλέτ» δεν ισχύει το «εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς», όπως στον έξω κόσμο και μπορεί ο καθένας να επιλέξει να είναι για πάντα «τρελός» ή να απελευθερωθεί από τα δεσμά. Να ρισκάρει και να πολεμήσει για την διαφορετικότητα του ή όχι. «…η διαφορετικότητα είναι γιατρειά…. Η  πλειονότητα των τροφίμων παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση μόλις πατήσει σε φρενοκομείο. Οι τρόφιμοι δεν χρειάζεται πια να κρύβουν τα συμπτώματα τους και το «οικογενειακό περιβάλλον» τους βοηθάει να αποδεχτούν τις νευρώσεις και τις ψυχώσεις τους».

Ο δόκτωρ Ίγκορ - ένα πρόσωπο-κλειδί στην ιστορία- είναι ο κρυφός σύμμαχός της Βερόνικα γιατί κινείται ενάντια στους κανόνες και τα πρότυπα της εποχής του. Γιατί αναζητά να βελτιώσει την ζωή των τροφίμων, ή τουλάχιστον εκείνων που το επιθυμούν, βλέποντας ως γιατρός την προσωπική ιστορία τους και όχι την αρρώστια. Κάθε μέρα που περνά για την πρωταγωνίστρια είναι μια μέρα κερδισμένη και αυτό θέλει να πετύχει ο δόκτωρ  Ίγκορ.

To βιβλίο περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ο Έντουαρντ, ο οποίος ερωτεύεται την Βερόνικα, είναι το πρόσωπο που επιλέγει ο συγγραφέας για να μιλήσει για τους δικούς του γονείς, για τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο και την αντίσταση στην κανονική ροή της οικογενειακής παράδοσης που του επέβαλαν. Η γνωριμία του Coelho με τον μυστικισμό και τον αποκρυφισμό και η πνευματική του εγρήγορση μεταφέρεται μέσα από τ’ άλλα πρόσωπα της ιστορίας, που συνδέονται με την αναζήτηση της αυτογνωσίας της Βερόνικα.

Όταν πια έχεις φτάσει στο τέλος αυτού του βιβλίου σε περιτριγυρίζουν πολλά ερωτήματα. Ποιοι προσωπικοί ή κοινωνικοί κανόνες ορίζουν την δική μου ζωή; Τους έχω επιλέξει; Γιατί είναι δύσκολο ή ανέφικτο να είμαι διαφορετικός; Ποιοι φόβοι με οδηγούν; Μια καλή αρχή για τον προσωπικό αναστοχασμό του αναγνώστη, σε μια εποχή τρέλας!

 

Για το BOOK TOUR, Καλυψώ Τόττη.

http://kalypsototti.blogspot.gr/

 

Πηγή εξωφύλλου του βιβλίου:Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει-Paulo Coelho, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

Πηγή φωτογραφίας του συγγραφέα:http://the-talks.com/interviews/paulo-coelho/

Ζητήστε τα σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 
  • Βραχεία λίστα κρατικών βραβείων Κύπρου / Κατηγορία: Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Από τη μια στιγμή στην άλλη,
απρόσμενη χαρά μεγάλη!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου.

εκδόσεις Άλλωστε

"Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική.
Ένα μέρος όπου έχουν κυρίαρχη θέση τα λουλούδια και τ’ αξιολάτρευτα έντομα. 

Σας περιμένουν τόποι μαγικοί, αντικείμενα αξίας και ζωάκια που κολυμπούν, φτερουγίζουν και τρέχουν ώσπου να ενωθούν με τον άνεμο και να βρουν το ξέφωτο…"

alloste.gr/Alloste/147-Haiku-Stigmi-Theofanous.html

 

Να το, να το, να το,

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

"Ποιήματα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ποιήματα φλουριά, ποιήματα πολύτιμα, από απλές λεξούλες που τραγουδούν, που παίζουν κρυφτό, που χορεύουν, που γελούν και δακρύζουν από χαρά. Ποιήματα φτιαγμένα με περίσσια στοργή και φροντίδα, ποιήματα από ατόφιο χρυσάφι.

50 και 1 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας"

https://alloste.gr/…/148-flouri-konstantinato-theofanous.ht…

 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr