Η μεταμόρφωση-Φραντς Κάφκα

2016-06-11 08:15

Η μεταμόρφωση-Φραντς Κάφκα

 

''Ξυπνώντας κάποιο πρωί ο Γκρέγκορ Σάμσα από ταραγμένο ύπνο, 

βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σ' ένα τεράστιο έντομο.''

 

Ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνώντας εκείνο το πρωί κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και αντί για τον συνηθισμένο του εαυτό, αντίκρισε μία τεράστια κατσαρίδα. Η κοιλιά του ήταν στρογγυλή, τεράστια και καφέ και τα πόδια του είχαν μεταμορφωθεί σε δύο μικροσκοπικά ποδαράκια προορισμένα για κατσαρίδα, τα οποία κινούνταν νευρικά δίχως τη θέλησή του. Η φωνή του ακουγόταν σαν έναν πνιχτό θόρυβο και αυτό αποδείχθηκε από την απάντηση που έδωσε στον επιστάτη που είχε έρθει σπίτι του, για να λάβει κάποιου είδους εξήγηση για την αργοπορία στον χώρο εργασίας του. 

O Κάφκα αναδεικνύει την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση στις καταστάσεις που η λύση της παραίτησης και της εγκατάλειψης είναι πολύ πιο απλή -αν και ανήθικη- από εκείνη της επιμονής και της προσπάθειας.

Το αμοιβαίο συμφέρον και ο ωφελιμιστικός χαρακτήρας των ανθρώπινων σχέσεων αποτελούν τα κεντρικά σημεία της ιστορίας του συγγραφέα. Όταν ο κεντρικός ήρωας μεταμορφώνεται σε κατσαρίδα ούτε η ίδια του η μητέρα δεν θέλει να τον αντικρίσει πόσο μάλλον ο πατέρας του, ο οποίος δεν τον δέχεται ως γιο του. Αρνούνται και οι δύο να αναγνωρίσουν αυτό το ''πράγμα'' ως παιδί τους. Ο πατέρας του Γκρέγκορ δεν εργάζεται και έχει αναλάβει ο ίδιος να φέρει καθημερινά εις πέρας το δύσκολο έργο του βιοπορισμού της οικογένειας.

Η δουλειά του, ως εμπορικός αντιπρόσωπος, δεν ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες και ενδιαφέροντα. Μια δουλειά που τον στεναχωρεί, του δημιουργεί τύψεις και ενοχές. Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου συνειδητοποιούμε πως ο Γκρέγκορ είναι ο στηλοβάτης της οικογένειας, εκείνος που οφείλει να καλύψει τις ανάγκες τόσο των γονιών του όσο και της αδελφής του. Ωστόσο, ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά "δυνατός" ή είναι ένας ρόλος που του έχει επιβληθεί από το άμεσο κοινωνικό του περιβάλλον, δηλαδή την οικογένειά του;

Και όμως, παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή να έχει αποδεχτεί την κατάσταση ή μάλλον να έχει συμβιβαστεί, αφού γνωρίζει πως δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση που θα έλυνε τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Έχει αποδεχτεί την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι ο μοναδικός που αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει τα μαθήματα βιολιού της μικρής του αδελφής και με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το κοινωνικό πρότυπο, όπου οι ''δυνατοί'' τρέφουν τους ''αδυνάτους'' μέχρι οι ρόλοι να αντιστραφούν. Η αδελφή του παρουσιάζεται ως μία αδύναμη κοπέλα, ως μία παθητική μορφή μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας, κάτι που στην συνέχεια μεταβάλλεται.

Είναι εκείνη που αποφασίζει από την πρώτη στιγμή να περιποιείται και να ταΐζει τον αδελφό της, κρυφά όμως από τους γονείς τους. Όμως, ο Κάφκα θέτει ένα ακόμα ερώτημα: Η φροντίδα της αδελφής του προέρχεται από πραγματικό οίκτο και ευσπλαχνία ή αποτελεί ένα μέσο για να αποκτήσει η ίδια έναν ρόλο ενεργότερο στην οικογένεια; Είναι γεγονός, πως η αδελφή του ήταν περιθωριοποιημένη από τα οικογενειακά δρώμενα και εκπλήρωνε έναν ρόλο παθητικό. Θα μπορούσε, επομένως, κάποιος να εξάγει το συμπέρασμα πως η φροντίδα αυτή είναι υποκριτική και αποτελεί απλά το μέσο για την προσωπική ανάδειξη και ανέλιξή της στην ιεράρχηση που η οικογένεια έχει επιβάλλει.

Όταν πλέον ο Γκρέγκορ θεωρηθεί παρείσακτος ο Κάφκα γίνεται ωμός και σκληρός, αφού, όπως διαφαίνεται από την εξέλιξη της ιστορίας, κανένα ιδιωτικό ''λάθος'' δεν συγχωρείται, παρά τους οικογενειακούς δεσμούς, τους δεσμούς αίματος που συνδέουν τα μέλη μιας οικογένειας. Καμία προσωπική επιλογή δεν γίνεται αποδεκτή από την οικογένεια, εάν αυτή η επιλογή απειλεί την εύθραυστη υπόσταση της οικογένειας με κατάρρευση.

Όσο ξεδιπλώνεται η αφήγηση συνειδητοποιούμε πόσο ανύμπορο καθίσταται το άτομο απέναντι στα πρότυπα της κοινωνίας και της οικογένειας, πόσο ανίσχυρο θεωρείται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις ανάγκες τους. Και μέσα σ' αυτή τη διαρκή μάχη ο άνθρωπος καταλαβαίνει την αδυναμία και την ανικανότητά του απέναντι στην παντοδυναμία του κόσμου, όταν βιώσει την ανάγκη του θανάτου όπως ακριβώς ο Γκρέγκορ, που αποφάσισε να εξαφανιστεί για πάντα παρά να αποτελεί ένα βάρος της οικογένειάς του.

 

Για το BOOK TOUR, Κάλλη Κωνσταντινοπούλου.

Ζητήστε τα σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 
  • Βραχεία λίστα κρατικών βραβείων Κύπρου / Κατηγορία: Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Από τη μια στιγμή στην άλλη,
απρόσμενη χαρά μεγάλη!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου.

εκδόσεις Άλλωστε

"Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική.
Ένα μέρος όπου έχουν κυρίαρχη θέση τα λουλούδια και τ’ αξιολάτρευτα έντομα. 

Σας περιμένουν τόποι μαγικοί, αντικείμενα αξίας και ζωάκια που κολυμπούν, φτερουγίζουν και τρέχουν ώσπου να ενωθούν με τον άνεμο και να βρουν το ξέφωτο…"

alloste.gr/Alloste/147-Haiku-Stigmi-Theofanous.html

 

Να το, να το, να το,

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

"Ποιήματα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ποιήματα φλουριά, ποιήματα πολύτιμα, από απλές λεξούλες που τραγουδούν, που παίζουν κρυφτό, που χορεύουν, που γελούν και δακρύζουν από χαρά. Ποιήματα φτιαγμένα με περίσσια στοργή και φροντίδα, ποιήματα από ατόφιο χρυσάφι.

50 και 1 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας"

https://alloste.gr/…/148-flouri-konstantinato-theofanous.ht…

 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr