Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ, Philip Kerr

2016-04-26 13:03

Η Γυναίκα Από Το Ζάγκρεμπ, Φίλιπ Κερρ
Είδος Νουάρ/Ιστορικό
Βαθμολογία 10/10

Μεταφρασή: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Σελίδες 472
ISBN: 978-960-04-4657-9 
Βάρος: 0.506 κιλά
Εκδότης: Κέδρος
Έτος Κυκλοφορίας: 2015

Ο Φίλιπ Κερρ επαναφέρει στο προσκήνιο τον μοναδικό ντέτεκτιβ Μπέρνι Γκούντερ που το κοινό αγάπησε από τις περιπέτειες του στο Κατύν ("Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα"), στην Πράγα ("Μοιραία Πράγα"), αλλά και την τολμηρή περιήγησή του στο Βερολίνο του Χίτλερ ("Τριλογία")...
Στη "Γυναίκα Από το Ζάγκρεμπ", εκτός από μια πολύπλευρη υπόθεση, μας συστήνεται η πιο γοητευτική συμπρωταγωνίστρια του Μπέρνι Γκούντερ, η Ντάλια. 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1942. Ο Μπέρνι Γκούντερ καλείται ως ομιλητής σε ένα διεθνές συνέδριο Εγκληματολογίας. Εκεί ανακαλύπτει ένα σκάνδαλο που απειλεί την μακάρια ουδετερότητα της Ελβετίας στον Πόλεμο...
Πρέπει όμως να παραμελήσει κάθε άλλη υπόθεση αφού ο Υπουργός Προπαγάνδας, ο πανούργος Γιόζεφ Γκαίμπελς του αναθέτει μια παράξενη αποστολή.
Θέλοντας να ευχαριστήσει την ερωμένη του Ντραγκίσα, λαμπερή σταρ του διαβόητου κινηματογραφικού στούντιο UFA, ο Γκαίμπελς αναθέτει στον Μπέρνι Γκούντερ να ξαναβρει τον χαμένο της πατέρα...
Τα χνάρια του άγνωστου Κροάτη θα οδηγήσουν τα βήματα του Γκούντερ στη γερμανοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία όπου επικρατεί η τρομοκρατία των Ουστάσι.
Από το Ζάγκρεμπ ως τη Ζυρίχη, ο Μπέρνι Γκούντερ θα εμπλακεί σε ένα γαϊτανάκι εγκλήματος κι έρωτα, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Γυναίκα Από το Ζάγκρεμπ είναι η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο φορτισμένη συναισθηματικά περιπέτεια του Μπέρνι Γκούντερ!
             Κατα τη συνήθη δομή όλων των βιβλίων του Φίλιπ Κερρ με τον συγκεκριμένο ήρωα, ξεκινάμε με μια ενδιαφέρουσα αλλά χαμηλότερων τόνων ιστορία από τη Γερμανία, για να ακολουθήσει μια κλιμάκωση σε σχέση με κορυφαίους σταθμούς του ναζισμού στην Ευρώπη!
Η εκτόνωση έρχεται με μια περίτεχνη όσο κι απροσδόκητη σύνδεση των δύο ιστοριών που η "λύση" τους ορίζεται στο σημείο τομής τους!
Παρόν σε όλο το βιβλίο ένα χιούμορ δηκτικό, ευφυέστατο κι απολαυστικό, που συνιστά αυθύπαρκτο σχολιασμό στον παραλογισμό της Ιστορίας... 
          Η βασική υπόθεση "Στη Γυναίκα από Το Ζάγκρεμπ" είναι συγκλονιστική και μεταφέρει τη δράση σε ένα μέρος που μάλλον... "περιφρονεί" η ευρωπαϊκή μυθιστοριογραφία σχετικά με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο: 
        Πρόκειται για τα Βαλκάνια-κ συγκεκριμένα την Κροατία, ένα πεδίο κρίσιμων μαχών και ανηλεών σφαγών καθ'όλη τη διάρκεια του πολέμου!
Jasenovac prisoner being beheadedΠαίξε Γέλασε", στη βαλκανική επικράτεια (κυρίως Ελλάδα -Γιουγκοσλαβία) έλαβαν χώρα τα αγριότερα μαζικά εγκλήματα εις βάρος ντόπιων πληθυσμών - εκτός των εβραϊκών κοινοτήτων-όχι μόνο από τους ναζί, αλλά κι από τους ντόπιους συνεργάτες τους!
         Αιτία γι΄ αυτό είναι οι εγγενείς αντιπαλότητες και οι θρησκευτικές διαφορές των πολυάριθμων εθνοτήτων, που η ακραία φύση του πολέμου αυτού ανέδειξε στην επιφάνεια!
        Εκκινώντας από ένα οικογενειακό δράμα η υπόθεση στη "Γυναίκα Από το Ζάγκρεμπ" μάς ταξιδεύει σε μια από τις σκοτεινές πλευρές της ναζιστικής κυριαρχίας...
        Ομολογώ ότι το μέρος του βιβλίου που διαδραματίζεται στην Κροατία, εμπεριέχει στιγμές βγαλμένες από τον πιο φριχτό εφιάλτη!
Οι εικόνες είναι έντονες, η αφήγηση υποβλητική, οι σκηνές αποτρόπαιες και πιθανόν να σοκάρουν τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες. Στηρίζονται όμως αυστηρά στην ιστορική αλήθεια και σε αδιάσειστα ντοκουμέντα από την ερεβώδη κυριαρχία των Κροατών εθνικιστών Ουστάσι στη Γιουγκοσλαβία της τριετίας '41-'44...

 

               Η θηριωδία των κροατικών ταγμάτων Ουστάσι συμπυκνώνεται ιδανικά στο στρατόπεδο Γιασένοβατς, που επισκεφθηκε ο ήρωάς μας...

Μόνο ο τίτλος "Άουσβιτς των Βαλκανίων" αναδεικνύει τη φρίκη του σε όλο της το μέγεθος. Σε αυτό το στρατόπεδο σφαγιάστηκαν Εβραίοι, Τσιγγάνοι, αλλά κυρίως Σέρβοι, με τον ειδεχθέστερο τρόπο, που εξόργισε κι αυτά ακόμη τα γερμανικά Ες Ες!
   Τι να πει κανείς για τους διαγωνισμούς των δεσμοφυλάκων, που με ειδικά μαχαίρια- τα Σμπρό – Σέκ ή γκράβιζο- (φώτο), διαγωνίζονταν ποιος θα κάνει περισσότερους αποκεφαλισμούς παρατεταγμένων ομήρων εντός μιας ώρας!
Τι να πει κανείς για το... καλάθι από βγαλμένα μάτια Σέρβων του Γιασένοβατς που δώρισαν οι Ουστάσι του Γιασένοβατς στον Κροάτη ηγέτη τους, τον Άντε Πάβελιτς, σύμφωνα με τη μαρτυρία- ποίημα του Μαλαπάρτε, στο βιβλίο του "Kapput!"
        Τι να πει για τις εκατόμβες των ανύποπτων παιδιών που σφαγιάζονταν χωρίς έλεος εκεί, από τον καθολικό ιερέα(!) και διοικητή Φιλίπποβιτς- Μαϊστόροβιτς. 

Ο Κροάτης ιερέας -δολοφόνος του Γιασένοβατς υπήρξε το πρότυπο για τον Κροάτη ήρωα που επιδέξια έπλασε ο Φίλιπ Κερρ...
Ο Συνταγματάρχης Ντράγκαν, με την παράξενη οικογενειακή του ιστορία και το προσωπικό του δράμα, αποτελεί τον "βαθύτερο" και πιο σαρδόνιο χαρακτήρα που συμπεριέλαβε σε βιβλίο του ο Κερρ. 
Παρακινδυνευμένα θα τον θεωρούσα τον αντίποδα του Μπέρνι σε βάθος. Μια διεστραμμένη γοητεία που καθηλώνει - αντεστραμμένη προς αυτήν του Μπέρνχαρντ Γκούντερ...-ένας εωσφορικός εκπρόσωπος της θηριωδίας.
Του απόλυτου Κακού, όπως έχει σκιαγραφηθεί βιβλικά...
       Μέσα λοιπόν σε σχετικά λιγοστές σελίδες, με τη δύναμη των προσώπων κυρίως, ο συγγραφέας ξετυλίγει φωτογραφικά το φιλμ του τρόμου από την Κροατία με μια περιεκτικότητα συντριπτική.

         Ο Φίλιπ Κερρ τελικά, απαλύνει σχετικά "γρήγορα" τη φρίκη αυτή, επιλέγοντας αφ'ενός να μη δώσει πάρα πολύ μεγάλη έκταση στο κομμάτι αυτό της Γιουγκοσλαβίας, αφ' ετέρου προτάσσοντας έντονο το αισθηματικό στοιχείο.
Στα ειδυλλιακά τοπία της Ζυρίχης  εκτοξεύεται ο ερωτισμός ανάμεσα στη σαγηνευτική ηρωίδα του συγγραφέα, την Ντάλια κι έναν Γκούντερ οξυδερκή, αλλά και τόσο ευάλωτο συνάμα.
         Ίσως θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο η ιστορία στην Κροατία, καθώς τα εγκλήματα του Γιασένοβατς δεν έχουν αναδειχθεί σχεδόν καθόλου στη σύγχρονη μυθιστορία κι είναι συγγραφικό πεδίο "παρθένο", σε σχέση με άλλα αντίστοιχα, όπως λ.χ. το Νταχάου κ το Άουσβιτς...
        Ωστόσο, για να γυρίσουμε στο βιβλίο μας, δε λείπουν κι από την Ελβετία οι αγωνιώδεις στιγμές, τα αιματηρά στιγμιότυπα και το απίθανο ταλέντο του αγαπημένου μας Μπέρνι Γκούντερ να βρίσκεται πάντα στο Μάτι του Κυκλώνα και να μπλέκει στους πιο απίθανους μπελάδες!!!
Αδρεναλίνη στα ύψη και εξελίξεις απροσδόκητες σε όλα τα επίπεδα, που αναδεικνύουν και τον αστυνομικό χαρακτήρα του έργου .
         Παράλληλα, το συνταρακτικό φινάλε ευτυχώς στέκεται αντάξιο της ιστορίας, που στο τέλος ικανοποιεί απόλυτα με την τελική ανατροπή και την ποικιλία των συναισθημάτων!

Συνιστώ αυτήν την περιπέτεια του Μπέρνι που προσωπικά με γοήτευσε και θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω ως την πιο ξεχωριστή του! 

Υ.Γ. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρατίθενται από το Γιασένοβατς είναι οι πιο "ανώδυνες" φωτογραφίες που μπορεί ο μελετητής να βρει από τη δράση των Ουστάσι και τα μαρτύρια των ομήρων εκεί.

ΑΛΛΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ  ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΣΕΝΟΒΑΤΣ
(Προσοχή-σκληρές περιγραφές και εικόνες)

Αρθρο 1ο για το Γιασένοβατς
Προσωπικές Ιστορίες από το Γιασένοβατς 

Για το BOOK TOUR, Ελισσάβετ Π. Δέδε.

Μην παραλείψετε να γίνεται μέλος της ομάδας -ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: https://www.facebook.com/groups/683579561752610/?fref=ts

που διαχειρίζεται η αρθρογράφος στο facebook και να περιηγηθείτε στο ιστολόγιό της -https://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/- όπου πέρα από λεπτομερείς βιβλιοκριτικές θα βρείτε απολαυστικές συνεντεύξεις από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη