«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» : Ανανέωση ή Αποψη;...

2016-03-10 07:14

Ήρθε η ώρα της Κρίσης;… Ήρθε το τέλος;… Ήρθε η ώρα που ο Κιμ θα πατήσει το κουμπί;… Τίποτα απ’ όλα αυτά! Προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός τότε αδέρφια σινεφίλ;!! Θα δούμε, από περιέργεια οι περισσότεροι, το αριστουργηματικό ασπρόμαυρο φιλμ του Γ. Τζαβέλα σ’ έγχρωμη βερσιόν… ε, και;!!!

32 χρόνια πηγαινοέρχομαι κάθε καλοκαίρι στην Επίδαυρο για να απολαύσω τις τραγωδίες των κλασσικών μας συγγραφέων. Κάθε σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κουστούμια, σκηνικά και την σκηνική παρουσία πρωταγωνιστών και Χορού με τρόπο που αποτυπώνει το όραμα και την άποψή του πάνω στο έργο. Κάποιες απ’ τις παραστάσεις ήταν απολαυστικές, κάποιες εξοργιστικές. Αυτό που μένει στο τέλος όμως είναι η αξία του ίδιου του έργου, το αξεπέραστο κείμενο και η αίσθηση που σου αφήνει στην ψυχή…

fourtounis

Η επεξεργασία της εικόνας στην ταινία αντίστοιχα δεν αγγίζει το σενάριο και το ταλέντο των ηθοποιών. Η επιθυμία του δημιουργού παραμένει άγνωστη κι ίσως να τρίζουν τα κόκαλά του… τι να πουν και οι Αισχύλος, Σοφοκλής κι Ευριπίδης τότε ωρέ σινεφίλ;! H ασπρόμαυρη βερσιόν για τους λάτρεις του αυθεντικού είναι εδώ και κανείς δεν αμφισβητεί  την αξία της, διότι αν το έκανε θα γελούσε και το παρδαλό - πολύχρωμο κατσίκι μαζί του!!

Θέλω να δω με χρώματα την ηλιόλουστη Πλάκα της εποχής, θέλω να δω το χρώμα σε φορέματα, κουστούμια, γραβάτες και καπέλα, θέλω να δω τοίχους, πίνακες και λουλούδια. Θέλω να δω κι αυτή την άποψη! Ναι, είναι μια απ’ τις σπουδαιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά δεν είναι και ταινία του Αντονιόνι που ποντάρει  αποκλειστικά σχεδόν στην φωτογραφία!! Τα ατού της ταινίας είναι το σενάριο και οι ερμηνείες της… τέλος!!!

Ο Τζαβέλας είναι ένας αυθεντικός auteur που μιλά στην καρδιά των θεατών αποτυπώνοντας με απλότητα την καθημερινότητα χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων δημιουργώντας ένα εκπληκτικό μωσαϊκό χαρακτήρων που καθηλώνει τον θεατή. Η κορυφαία ηθογραφία της δεκαετίας του 60, με σενάριο «ψιλοβελονιά»,  διαχειρίζεται σπαρακτικές φιγούρες και δύσκολες καταστάσεις μ’  ένα υψηλού επιπέδου χιούμορ και υμνεί τις ανθρώπινες σχέσεις μ’ ένα τρόπο που ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα… ο Τζαβέλας αποδεικνύεται εξαιρετικός μαθητής της ιταλικής σχολής!Ωωω ναι, η ταινία είναι αριστούργημα… ξαναδείτε το!!

Υ.Γ.: Εντάξει, ΟΛΟΙ καταλάβαμε ότι για ΟΛΑ φταίει ο Παπακαλιάτης με  τα κοπιαρισμένα πλάνα της Πλάκας στο «Αν», έτσι;… Άποψη κι αυτή!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη