«Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ‘77»: Για ένα αδειανό κουστούμι…

2023-08-28 16:03

Πόση αδικία, φρίκη και φόβο κουβάλησε στις πλάτες μιας ολόκληρης χώρας ένας φασίστας σαν τον Φράνκο; Πόσες ζωές χάθηκαν απ’ τους σκοτεινούς υπηρέτες του και πόσες ακόμα σβήστηκαν απ’ τους άδικους δήθεν νόμους του; Πόσα σώματα μαρτύρησαν και πόσες ψυχές λύγισαν μέσα στις φυλακές του;…

Σπουδαίο δραματικό θρίλερ, εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία απόδρασης  45 κρατούμενων από τη φυλακή Modelo της Βαρκελώνης. Το σπουδαιότερο επίτευγμα της ταινίας όμως βρίσκεται στην απεικόνιση μιας μικροκοινωνίας που επιζητά τα δημοκρατικά της δικαιώματα, την στιγμή που η γάγγραινα του φασισμού ακόμα βασιλεύει μέσα στην φυλακή.

Imdb

Αριστοτεχνικά στημένη πινακοθήκη κάθε λογής φυλακισμένου σ’ ένα αποπνικτικό πλαίσιο απ’ το οποίο θες απεγνωσμένα ν’ αποδράσεις ως θεατής, αλλά η περιέργεια για τις αντοχές των πρωταγωνιστών σε κρατούν καθηλωμένο ένα δίωρο! Πίνακες με σκληρά πρόσωπα που ξυπνούν τρόμο, με αθώα πρόσωπα που τσαλακώνονται και σβήνουν μπροστά στα μάτια σου, πίνακες με ψυχιατρικά διαταραγμένους, ομοφυλόφιλους, ναρκομανείς κι αναρχικούς, άπαντες βαλτωμένους κι απελπισμένους κι ένα τρίπτυχο μ’ ένα χαμένο κουτάβι που η μεταμόρφωση του σε ηγέτη λύκο θα σ’ εντυπωσιάσει. Μέσα απ’ τα δικά του μάτια κυρίως θα βιώσετε όλη την απίστευτή ιστορία, γιατί αν δεν είναι απίστευτο η δημιουργία ενός συνδικάτου αλληλεγγύης και διεκδίκησης δικαιωμάτων μέσα σε μια φυλακή, τότε θα πρόκειται για ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Όμοια με κάποια τις αγαπημένες του Πίνο που θα ζήσουν με τον Μανουέλ όλους τους εφιάλτες της φυλακής και τ’ όνειρο της ελευθερίας μέσα απ’ το δικαίωμα της απόδρασης, μιας κι όλα τ’ άλλα παρά τον αγώνα τους τα τσαλαπατούν.

Μπορεί ο καλλιτέχνης ζωγράφος-σκηνοθέτης Αλμπέρτο Ροντρίγκεζνα επέλεξε αποχρώσεις του καφέ και του γκρι κυρίως, όπως και να επιζητά να βιώσετε το κλειστοφοβικό συναίσθημα στα άκρα, ωστόσο η επιδεξιότητά του και το δέσιμο που θα νιώσετε με το έργο του θα σας ανταμείψει με μια απ’ τις καλύτερες καλοκαιρινές αναμνήσεις σας απ’ το φετινό καλοκαίρι. Βοηθάνε στο μέγιστο και οι σπουδαίες ερμηνείες των Μιγκέλ Χεράν και Χαβιέ Γκουτιέρες… με το κουστούμι και τα πουκάμισά τους που ήταν άδεια στην φυλακή μα γεμάτα στον έξω κόσμο!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη