Γνωρίστε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο

2017-07-23 12:14

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος κουβεντιάζει στον BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες  διηγημάτων και ποίησης.

Παράλληλα λειτουργεί και ως αξιολογητής - λογοτεχνικός επιμελητής μυθιστορημάτων στις  Εκδόσεις  Γράφημα.

Έχει συμμετάσχει ως μέλος της κριτικής επιτροπής του 2ου Διαγωνισμού Ποίησης Bonsaistories καθώς και του 2ου Διαγωνισμού Διηγήματος Bonsaistories.

Τέλος,  δραστηριοποιείται ως ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και ως αρθρογράφος στις λογοτεχνικές ιστοσελίδες koukidaki, urnovl, tovivlio.net, HuffPost Greece, Nyctophilia.gr και taxidiidewn.

«Το Αγκάθινο Στέμμα» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις ΕΞΗ.

 

Τρόποι επικοινωνίας:

Μail: theofilosbook@yahoo.gr

Προφίλ στο Facebook: https://www.facebook.com/giannopoulos.theofilos

Προσωπική λογοτεχνική ιστοσελίδα: https://taxidiidewn.blogspot.gr

 

Εργογραφία

(2017) Το αγκάθινο στέμμα, Εκδόσεις Έξη
  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα 
(2017) Τρόμος, Ανάτυπο
(2016) Το Άγνωστο: 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος του Φανταστικού, Ανάτυπο

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Το ότι παίζαμε ως αργά ποδόσφαιρο στην αλάνα και πως ποτέ δε διπλοκλειδώναμε τις πόρτες του σπιτιού, όπως τώρα…

 

Και ως ενήλικος; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Κάποιας σημαδιακά, παράξενα όνειρα, η αναζήτηση της αλήθειας σε βιβλία, αρχαίους και βυζαντινούς τόπους, η πρώτη αγάπη, οι μοναχικές ώρες στη σκοπιά,τις ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, τις ατέλειωτες ώρες συζήτησης άλλοτε με τη γιαγιά Κωνσταντινιά και κάποτε με τους φίλους Ξενοφών, Γιάννη και Βασίλη, για πράγματα μυστηριώδη, μα τόσο αληθινά…

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με φίλους, γνωστούς και άγνωστους. Εξαρτάται πάντα βέβαια το που θα βρίσκομαι την στιγμή της έμπνευσης. Αν συμβαίνει στο σπίτι, θα απευθυνθώ στην οικογένειά μου. Αν είμαι έξω, -μιας και μου αρέσει να γράφω κάποιες φορές βρισκόμενος στα σκαλιά της παραλίας στην Θεσσαλονίκη-, τότε αποδέκτης θα είναι όποιος τυγχάνει να κάθεται κοντά μου. Κι αυτό συμβαίνει γιατί θέλω να μοιραστώ πραγματικά εκείνη τη στιγμή κάτι που δημιούργησα και με έχει ενθουσιάσει!

                                                                                                                 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Καμία! Αντιθέτως, χρησιμοποιώ την εξερεύνηση των πειρασμών για να ξέρω αν πρέπει να προστατευτώ απ’ αυτούς ή αν αξίζει να ενδώσω. Παραδείγματος χάριν, εσείς θα μπαίνατε σε μια ανεξερεύνητη σπηλιά που άλλος θρύλος λέει πως θα βρείτε εκεί τον θάνατο ενώ άλλος κάποιο θαυματουργό τζίνι; Ε, γι’ αυτά τα διλλήματα λοιπόν ζώ :-) 

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Οι κουτοπόνηροι άνθρωποι.                                                        

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Γιατί αγαπάει τις εκπλήξεις που του επιφυλάσσει το μέλλον.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε τον αληθινό Θεόφιλο, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Αυτό συμβαίνει 18 ώρες το 24ωρο, ανεξαιρέτως εποχής!

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Χαμόγελο – Κατανόηση – Ανθρωπιά – Αγάπη – Ειλικρίνεια.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Όλα τους. Δεν επικεντρώνομαι τόσο στο είδος μα στην ικανότητα του δημιουργού να πλάσει ένα ξεχωριστό από άποψη πλοκής, άρτιο και θελκτικό έργο.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Πάντα μπαίνω σε αυτό το πειρασμό! Αιτία είναι πως θέλω στο τέλος ενός έργου να συμμετάσχει σε κάποιο ποσοστό και ο εκάστοτε αναγνώστης με την προσωπική του φαντασία για την κατάληξη.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Θεωρώ πως για να είναι γλαφυρή πρέπει να είναι συγχρόνως και αυθόρμητη, γεμάτη συναισθήματα και την απαραίτητη ένταση και εικόνες.                                      

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Πάντα στυλό και χαρτί! Κι αυτό, γιατί κάθε που ανοίγω ένα παλιό μου τετράδιο ανασαίνω  πέρα από τα μαύρα γράμματα και πάμπολλες, όμορφες αναμνήσεις ….

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Θα σας παραθέσω ένα εξομολογητικό απόσπασμα που διάβασα, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για να γράψω ένα ολόκληρο, ερωτικό ποίημα. Σας μεταφέρω λοιπόν μερικές γραμμές από το μυθιστόρημα της συγγραφέως Ελένης Κεραμάρη «Το Άλφα της Ιθάκης μου»:

‘Πάντα σ’ αγαπούσα. Σε κουβαλούσα μαζί μου όπου κι αν πήγαινα, ό,τι κι  αν έκανα. Δεν κατάφερα να σε μισήσω, όσο κι αν προσπάθησα. Προσπάθησα να σε ξεριζώσω από μέσα μου, αλλά ήσουν ριζωμένη τόσο βαθιά, στις απαρχές της ύπαρξής μου, που έστεκες ακλόνητη πάντα εκεί. Είσαι η αρχή του ταξιδιού μου, το άλφα της Ιθάκης μου’.

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… κάποτε δε θα χρειάζεται να εύχεσαι να αλλάξει ο κόσμος, γιατί η κοινωνία που ζεις θα είναι αυτό που ονειρευόσουν από πάντα!

 

Υ.Γ.: Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Την ταινία «Αμελί», η οποία είναι από τις αγαπημένες μου!

 

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία, όμορφα λογοτεχνικά ταξίδια εύχομαι πάντα, τόσο στην σελίδα σας όσο και σε αναγνώστες και συγγραφείς!

Με όλη την θετική μου ενέργεια,

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

Έκθεση εικόνων

Λίγα λόγια για το βιβλίο: "Το Αγκάθινο Στέμμα"

Ένα χρυσό δαχτυλίδι με έμβλημα τον δικέφαλο αετό 
Μια κωδικοποιημένη βυζαντινή επιστολή ενός βασιλικού αγγελιοφόρου 
Ένα βιβλίο-κειμήλιο της Ορθοδοξίας 

Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ' τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει; 
Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του. Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ' ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη...
Ένα καταιγιστικό θρίλερ μυστηρίου, που εξελίσσεται σε ένα ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον

Ένα καταιγιστικό θρίλερ μυστηρίου, που εξελίσσεται σε ένα ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον. Ένα ανελέητο κυνηγητό στις μυστικές κατακόμβες της Θράκης. Μια αναζήτηση στα άδυτα μονοπάτια μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.politeianet.gr/books/9786185240042-giannopoulos-theofilos-exi-to-agkathino-stemma-269856

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη