Γνωρίστε την Ιωάννα Γκανέτσα

2015-03-14 11:38

Η Ιωάννα Γκανέτσα κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Η Ιωάννα Γκανέτσα γεννήθηκε το 1981 στη Λάρισα, όπου ζει και εργάζεται. Τα τελευταία 2 χρόνια αρθρογραφεί συστηματικά σε ιστοσελίδες πολιτισμού και λογοτεχνίας, συγκεκριμένα τοβιβλίο.net και το thessalonikiartsandculture.gr, ενώ κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά sites. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: “Ο έρωτας δε θέλει τίτλο”, μια συλλογή λογοτεχνικών άρθρων και κειμένων με κεντρικό άξονα ποικίλες μορφές του έρωτα, από τις εκδόσεις bookstars. Παράλληλα, αυτή την περίοδο, γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Γεύσεις και εικόνες με λουκουμάδες με μέλι, καρπούζι και φέτες μαρμελάδα, κάτω από τον ήλιο, χωμένη στην άμμο, με την αρμύρα της θάλασσας πάνω μου όλη μέρα: τα καλοκαίρια της καρδιάς μου.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Στιγμές και εικόνες από τα ταξίδια που έχω κάνει. Το ταξίδι είναι για μένα τρόπος ζωής. Είναι οι στιγμές που αφιερώνω απόλυτα σε εμένα, μακριά από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις. Είναι ο δικός μου  προσωπικός παράδεισος, εκεί που συναντώ την Ιωάννα της απόλυτης ανεμελιάς.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με τον υπολογιστή μου. Σημειώνω ό,τι «χορεύει» στη σκέψη μου και το κάνω κείμενο. Έχω γράψει με αφορμή 5 νότες από τραγούδι, μια φράση που κάπου είδα γραμμένη, μια συζήτηση που έχω κάνει ή έχω ακούσει, κάτι που με έχει συγκινήσει, με έχει θυμώσει… Οτιδήποτε «ερεθίζει» τη σκέψη μου ή το συναίσθημα μου, μπορεί να πάρει τη μορφή κειμένου.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Η μόνη μας ασπίδα είναι η προσωπική επιλογή. Να θέλουμε να μην ενδώσουμε επειδή επιλέγουμε κάτι άλλο αντ’ αυτού. Από την άλλη, μια ζωή χωρίς πειρασμούς θα ήταν, αν μη τι άλλο, βαρετή.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Η αγένεια, σε όλα τα επίπεδα. Πραγματικός δείκτης πολιτισμού είναι η συμπεριφορά μας παντού και πάντοτε, ειδικότερα δε, όταν δεν έχουμε την ανάγκη κάποιου.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Έρχεται μετά τη νύχτα και δίνει την αίσθηση της ελπίδας πως πάντα κάτι καινούργιο ξημερώνει.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Ιωάννα, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Την εποχή που ταξιδεύω. Όποια εποχή του χρόνου κι αν είναι, όταν ταξιδεύω συμμετέχω στην εμπειρία με όλο μου το είναι.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η επιθυμία και η θέληση να την ζήσεις όπως της αξίζει, όπως κι αν μεταφράζεται αυτό, σύμφωνα πάντα με την προσωπική αισθητική του καθενός.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Δεν έχει να κάνει με το λόγο γενικά αλλά με το δημιούργημα ειδικότερα, είτε πεζό είτε ποίημα. Οτιδήποτε εξάπτει τη φαντασία, δημιουργεί  μοναδικές προσωπικές εικόνες, οδηγεί το « τίποτα» των λέξεων να γίνει το «όλα» των συναισθημάτων, ξυπνά μνήμες, γεννά επιθυμίες, αναβιώνει στιγμές, απαντά ή δημιουργεί προσωπικές απορίες, ταξιδέψει το νου, μπορεί να με συνεπάρει. Είναι πάντα πιθανό τελειώνοντας ένα καλό βιβλίο/κείμενο ή ένα καλό ποίημα να μην είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Του Χήθκλιφ, από το βιβλίο της Ε. Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Δεν ξέρω αν θα μου μπορούσα ποτέ να γράψω μια τόσο τραγική ιστορία έρωτα και να βασανίσω τόσο πολύ έναν ήρωα,  ακόμη κι αν ήξερα πως είναι απλή μυθοπλασία.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Η έμπνευση και η πρώτη ύλη πρέπει να βγαίνουν πάντα αβίαστα. Άλλωστε η συγγραφή ξεκινά —ή θα έπρεπε να ξεκινά— από την προσωπική ανάγκη να δημιουργήσεις, να εξωτερικεύσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Πειθαρχία χρειάζεται, θεωρώ, στο τελικό κείμενο, αυτό που θα παραδώσεις στον αναγνώστη έχοντας επίγνωση της ευθύνης της υπογραφής σου.                                                         

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Όταν βρεθώ σε στιγμή έμπνευσης, μου αρκεί οτιδήποτε μπορεί να με βοηθήσει να καταγράψω τις σκέψεις μου. Έχω πάντα μαζί μου ένα τετράδιο και ένα μολύβι ή στυλό αλλά στο σπίτι επιλέγω τον υπολογιστή, λόγω οικονομίας χρόνου αφού τελικά εκεί θα πρέπει να περάσω ό,τι γράφω.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Μην ακούω ανοησίες για ερωτική αιωνιότητα. Κάθε ομορφιά είναι αιωνιότητα. Ό,τι βλέπω, ό,τι ακούω, ό,τι αγγίζω, χώμα, αέρας, φως, είναι μέρος μια αιωνιότητας. Αιωνιότητα δεν είναι ό,τι αντέχει στο χρόνο, γιατι τότε θα είχαν τα πρωτεία οι πολυκατοικίες και οι ουρανοξύστες αλλά ό,τι σφραγίζει μια στιγμή ανεπανάληπτα. Ο ερωτικός σπασμός είναι μια αιωνιότητα κι ας μην αποτυπώνεται πουθενά αυτός.

Λιλή Ζωγράφου, Επάγγελμα Πόρνη

 

Ενότητα 3η:  Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… η ζωή θα σου φέρνει καλύτερες στιγμές από τις προηγούμενες και χειρότερες από τις επόμενες!

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

«Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», παραδίδει μαθήματα ζωής.

 

Έκθεση εικόνων

Μια γρήγορη ματιά στο εξώφυλλο και στην περίληψη του λογοτεχνικού εγχειρήματος.

Ο έρωτας δε χρειάζεται τίτλους. Δεν έχει ανάγκη από επιθετικούς προσδιορισμούς όπως "έντονος", "εξαιρετικός", "απόλυτος". Είναι έρωτας, τέλος. Είναι συναίσθημα των άκρων, αλλά ατόφιο, καθαρό. Και ένα βιβλίο που μιλά για τον έρωτα δε χρειάζεται να τον περιγράψει καν. Η αποφθεγματική διατύπωση δένεται με τη λογοτεχνική γλώσσα και το παραινετικό ύφος.

Η συγγραφέας με ένα ανθολόγιο λογοτεχνικών άρθρων και διηγημάτων καλεί τον αναγνώστη να τολμήσει, να ζήσει τον έρωτα, να δώσει και να πάρει, να βασανιστεί, να παθιαστεί, όλα στο απόλυτο. Γιατί ο έρωτας είναι το απόλυτο της ζωής.

 

Τοποθεσίες και ηλεκτρονικοί κόμβοι απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο.

Αθήνα: βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, 
α) Πανεπιστημίου 37 και β) Εμπορικό Κέντρο The Mall
Λάρισα: βιβλιοπωλείο Παιδεία, α) Μ.Αλεξάνδρου 6 και β) Κανάρη 8
καθώς και βιβλιοπωλείο Επιλογές Τριανταφύλλου, Πατρόκλου 24
Βόλος: βιβλιοπωλείο Παιδεία, Αντωνοπούλου
Καρδίτσα: βιβλιοπωλείο Παιδεία, Ηρώων Πολυτεχνείου 6-8
Ιωάννινα: βιβλιοπωλείο Παιδεία, Φ. Τζαβέλα 8
Κομοτηνή: βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο, Δημοκρίτου 7Α
Μέσω των e-shop.grpublic.gr και όλων των ηλεκτρονικών σελίδων πώλησης βιβλίων.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη