Γνωρίστε την Ελευθερία Τζιάλλα-Μάντζιου

2018-09-05 14:25

Η Ελευθερία Τζιάλλα-Μάντζιου κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.  

Σύντομο βιογραφικό

Η Ελευθερία Τζιάλλα-Μάντζιου είναι συγγραφέας, ποιήτρια, ζωγράφος, επί τιμή Σχολική Σύμβουλος. Έγραψε βιβλία για παιδιά και μεγάλους: ιστορίες, παραμύθια, νουβέλες, ποιήματα, δύο ιστορικά: Έρευνα  με τίτλο: ’’Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40". Το 2012 εξέδωσε τα απομνημονεύματα του πατέρα της με τίτλο: "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΗ  ΠΟΛΕΜΟ".

Εξέδωσε επίσης οδοιπορικά. Λεύκωμα των εικαστικών έργων της. Μέθοδο εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε τρία μέρη. Έρευνα  για την αγωγή και τη γνώση μέσα από τα αναγνωστικά βιβλία από το 1834, την εποχή του Όθωνα μέχρι τις ημέρες μας. Επίσης έρευνα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος σε συνεργασία με την εκπαίδευση του Νομού Λευκάδας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Για πολλά χρόνια παρουσίασε στην Ε.Ρ.Τ. ραδιοφωνικές εκπομπές. Δημοσίευσε και δημοσιεύει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έδωσε πλήθος διαλέξεων για την Τέχνη, τα Γράμματα και τον πολιτισμό. 

Πραγματοποίησε 12 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε όλη τη χώρα και έλαβε μέρος σε 50 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το εικαστικό έργο της χωρίζεται σε τρία στάδια: Η κλασσική περίοδος, η εποχή των ιμπρεσιονιστικών έργων και η εξπρεσιονιστική περίοδος.

Έργα της βρίσκονται: 

  • Bιβλία: Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε  πολλές βιβλιοθήκες της Χώρας και σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες.
  • Εικαστικά έργα: Σε πολιτιστικούς φορείς, μουσεία, πινακοθήκες και σε ιδιωτικές συλλογές.

Φιλοτέχνησε αφίσες για κοινωνικούς σκοπούς. Προώθησε το έργο πολλών νεωτέρων της καλλιτεχνών. Βραβεύτηκε, διακρίθηκε και τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο της από ανώτερα πνευματικά ιδρύματα. Τιμήθηκε δύο φορές με ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ: Χρυσό μετάλλιο Πνευματικής Αξίας και Πολιτισμού από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,  το Μάρτιο του2007.

Χρυσό μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως, το Μάρτιο του 2010 από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.—

Το 1999 ίδρυσε, στην Αθήνα, το Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Κέντρο Δημιουργών Γυναικών.

Στις 28-9-2016 ιδρύθηκε και εγκαινιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εταιρία ΛΟΓΟΤΕΧΝΏΝ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, υπό την αιγίδα του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. Ιωαννιτών, η δική της Πινακοθήκη στο αρχοντικό Α. ΜΑΝΤΖΙΟΥ, όπου εκθέτει μόνιμα τα εικαστικά της έργα και όλα τα βιβλία που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα.

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Είναι η εικόνα με τον υπέροχο κήπο στο πατρικό μου σπίτι, όταν έβγαινα να πάω στο σχολείο κάθε πρωί. Όλα τα χρώματα και τα αρώματα εκείνα με οδήγησαν στα κανάλια της ζωγραφικής και της ποίησης..

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Οι μοναδικοί και υπέροχοι γονείς μου, μου ενέπνευσαν την αίσθηση για το δικαίωμα στο όνειρο. Και κάθε φορά που κάνω όνειρα αισθάνομαι ταυτόχρονα την αξία της ελεύθερης σκέψης.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Μια έκλαμψη ή μια αναλαμπή έρχεται συχνά. Και ευλογώ τον αγαπημένο μου σύζυγο Αντώνιο Μάντζιο που τόσο ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Ανεβαίναμε μαζί, έτσι, στο τρένο της ζωής και αγγίζαμε το ουράνιο τόξο της χαράς.

                                                                                                   

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Αν δεν υπήρχαν ασπίδες, η ζωή θα έφευγε από τα χέρια μας σαν τρεχούμενο νερό και θα χάναμε κάθε ευκαιρία δημιουργίας και χαράς. Και δεν νοείται ‘’ζωή,, χωρίς δημιουργία.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Ο ανθρώπινος πόνος. Aπό όπου και αν προέρχεται. Και ο νοήμων άνθρωπος είναι και πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα;

Είναι που αμέσως, στο ξύπνημά μου, θα σκεφθώ όσους αγαπώ. Άραγε ποιόν θα συναντήσω σήμερα; Και είναι δυνατόν αυτή η σκέψη να μεταλλαχτεί σε ενέργεια, να μείνω στο γραφείο μου ή στο εργαστήρι μου ως το βράδυ και να αισθάνομαι υπέροχα. Αύριο πάλι!!

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Ελευθερία, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Η Ελευθερία, κατακτάται σε απροσδιόριστη ηλικία ή εποχή. Είναι τότε που έχουμε πια ψάξει το σώμα μας και το αγαπήσαμε, τότε που η σκέψη μας ολοκληρώνεται με το Λόγο Και που η ψυχή μας δίνεται με αγάπη στο συνάνθρωπο.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Είναι η ύπαρξη του πολιτισμού μας στην πράξη. Αυτό για να πάρει σάρκα και οστά προϋποθέτει την αγάπη μεταξύ των πολιτών για ευτυχισμένη ζωή . Και το μεγάλο μυστικό αυτού του όλου είναι η  οικογένεια. Είναι το εφαλτήριο και το στήριγμα….

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Η ποίηση. Είναι το είδος γραφής που σε ελάχιστες σειρές κατορθώνει να σε συγκλονίσει. Αλλά και το διήγημα το απολαμβάνει κανείς σε ώρες ανάπαυσης. Και  σας καθιστώ  γνωστό ότι τα περισσότερα βιβλία μου είναι πεζογραφήματα.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Ασφαλώς όχι. Γιατί θεωρώ ότι τα έργα που μας είναι γνωστά, είναι καλά ζυγιασμένα από τους ίδιους τους δημιουργούς  τους.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Για να ξεκινήσει κανείς να γράφει πρέπει πρώτα να συλλάβει την ιδέα, το θέμα. Σε αυτό το σημείο  λειτουργεί αυτόματα.

Αμέσως μετά, όμως, θα βάλει σε τάξη τη σκέψη του, σε σειρά τις ενότητες. Θα πειθαρχήσει στους κανόνες.                       

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Όταν πρωτοδίδαξα στο σχολείο χρησιμοποίησα τυπογραφείο με ζελατίνη  για να μοιράζω έτοιμα  τα κείμενα στα παιδιά., μια διαδικασία οδυνηρή. Έγραφα τα πάντα με το κοντύλι. Αργότερα, από το 2010 χρησιμοποίησα τον υπολογιστή. Και αυτό προσφέρει οικονομία χρόνου.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

“Η Ζωή δεν είναι βιομηχανικό προϊόν. Είναι ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ, για την ποιότητα του οποίου ευθύνεται ο καθένας μας."  

(Από το πόνημά μου: ’’Γραφή σε Άσπρο Μαύρο".)

Και κάτι ακόμη, ένα απόσπασμα από το έργο ‘’Χωρίς οικογένεια,, του Έκτορος Μαλό: ’’Όταν παντρευόμουνα τη μητέρα σου, υπήρχε μια κοπέλα που πίστευε ότι θα την έπαιρνα γυναίκα μου. Για εκδίκηση, όταν έγινες έξη μηνών, αυτή η κοπέλα σε έκλεψε και σε πήγε στη Γαλλία στο Παρίσι. Και σε εγκατέλειψε σ’ ένα δρόμο του Παρισιού.Ψάξαμε παντού μα δεν σε βρήκαμε. Και όταν αυτή η γυναίκα αρρώστησε βαριά, προτού πεθάνει αποκάλυψε την αλήθεια"...

Και ύστερα από χρόνια βρίσκεσαι παιδί μου, στην αγκαλιά μας."

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως…

μόνο έτσι τη ζωή σου θα κερδίζεις.!!!

 

Υ.Γ.: Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Από τις ελληνικές ταινίες ξεχωρίζω το "Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο" του 1955. Γιατί το κοινωνικό ανακάτεμα βγάζει θετικά συμπεράσματα  και οι άνθρωποι έχουν όλοι την αξία τους..

Από τις ξένες, μου προκαλεί ενδιαφέρον ακόμη το "Όσα παίρνει ο άνεμος" του 1939 γιατί μέσα από πολλές συνθλιβές και περιπέτειες η σκέψη της πρωταγωνίστριας ολοκληρώνει το μήνυμα της αισιοδοξίας για το αύριο.

Και το ‘’ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΗΝ,, για το μέγιστο μήνυμα της μάταιας ζωής που στηρίζεται στο χρήμα, ενώ η ευτυχία είναι αλλού.

 

Έκθεση εικόνων

Ένα μικρό δείγμα από το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο της δημιουργού.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΟΛΕΜΟ // Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚ

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Μελετώντας το βιβλίο "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΟΛΕΜΟ" πού αναφέρεται στο βίο και το έργο ενός αγνού πατριώτη, λαμπρού δασκάλου και αξιωματικού, στέκομαι με δέος στη μνήμη και μόνον, αυτού του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Δεν πρόκειται για μία φιλοφρόνηση πού υπηρετεί κάποιο λόγο μη ανακοινώσιμο.
Ο λόγος είναι σαφής. Όπως ανακοίνωσα και στην οικογένειά του, δηλώνω και πάλι ότι:
Ο ΕΥΡΥΣΘΕΝΗΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ μας έπεισε να τον αγαπήσουμε και να τον σεβόμαστε γιατί αυτός ήταν ο άνθρωπος: του ήθους, της αξιοπρέπειας, της γνώσης, της θέλησης, της πειθαρχίας, της πειθούς, της ευγένειας, της καλοσύνης, της φιλομάθειας, της χριστιανικής συμπεριφοράς, της ανδρείας, της φιλοπατρίας. Ήταν ο άνθρωπος των αξιών.
Τα παραδείγματα και οι μνήμες πού διαθέτει το ημερολόγιό μου είναι αναρίθμητα. Μερικά μόνον ανέφερα στο μνημονολόγιό μου όταν έφυγε από τη ζωή.
Αλλά, όσα και αν αναφέρω, πάλι θα παραλείψω λαμπρά γεγονότα πού συνέβησαν στο σχολείο και στο στρατό. [ . . .] 

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.politeianet.gr/sygrafeas/tzialla-mantziou-eleutheria-44798

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη