ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ τον Jim Morrison

2015-12-09 17:09

Το πλήρες πραγματικό του όνομα ήταν James Douglas Morrison και γεννήθηκε στις 8 Δεκεβρίου του 1943 στο Melbourne της Florida. Δυστυχώς πέθανε πολύ νέος, σε ηλικία 27 μόλις ετών, στις 3 Ιουλίου του 1971 στο Παρίσι. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την αιτία του θανάτου του, καθώς δεν έγινε νεκροψία.

Όλοι τον γνωρίζουμε ως Jim Morrison και ως frontman των ανατρεπτικώνDoors, που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην παγκόσμια μουσική. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1965 με ιδρυτικά μέλη τον Morrison και τον Ray Manzarek (πλήκτρα), που στη συνέχεια τους ακολούθησαν οι Robby Krieger (κιθάρα) και John Densmore (ντραμς). Η μουσική των Doorsχαρακτηρίζεται ως «ψυχεδελικό ροκ». Μάλιστα, σε μια λίστα με τα πιο «ψυχεδελικά» τραγούδια όλων των εποχών το The End ψηφίστηκε ως νούμερο 1.

Η επίδραση των Doors στην πορεία της παγκόσμιας μουσικής είναι αναμφισβήτητη. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει την πραγματικά εξαίσια μελωδία του People are strange; Ποιος δεν έχει ξεσηκωθεί με τον απίστευτο ρυθμό του Hello, I love you; Ποιος δεν έχει ανατριχιάσει με το Light my fire; Ποιος δεν έχει πορωθεί με το Βreak onthrough; Ποιος δεν έχει χορέψει το L.A. woman

Η μουσική των Doors ήταν πολύ διαφορετική. Μέσα στο ίδιο τραγούδι συχνά αλλάζουν τονικότητες, αλλάζει ο ρυθμός, αλλάζει το ύφος, αλλά το τραγούδι εξακολουθεί να έχει συνοχή! Αυτός ο «ανορθόδοξος» μουσικός δρόμος ίσως να οφείλεται στο ότι ο Morrison δεν ήταν παραδοσιακός μουσικός. Ουσιαστικά, δεν έπαιζε κάποιο όργανο και στις ηχογραφήσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις των Doors, τα μόνα όργανα που έπαιζε ήταν οι μαράκες και το ντέφι (εξαίρεση αποτελεί το Orange county suite, στο οποίο παίζει πιάνο-αρκετά απλοϊκά τολμώ να πω). Επίσης, μερικές φορές σφύριζε αυτοσχέδιους σκοπούς. Είχε όμως το πιο σπουδαίο όργανο στη διάθεσή του: την μοναδικά αισθαντική φωνή του. Και μια έντονα σκοτεινή πλευρά, η οποία προφανώς κυριάρχησε στη ζωή του.

Ο Morrison διάβαζε πάρα πολύ, ήταν ουσιαστικά καλλιεργημένος. Η αγάπη του για την ποίηση και τη φιλοσοφία είναι ιδιαίτερα προφανής στη μουσική τωνDoors. Ήταν εξαιρετικά ευαίσθητος, κάτι επίσης προφανές τόσο στους στίχους του, όσο και στον τρόπο που τραγουδούσε. Αυτή του η ευαισθησία σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη εκφραστικότητά του τον έκανε απολύτως καθηλωτικό πάνω στη σκηνή.

Αν ζούσε, σήμερα ο Morrison θα γινόταν 72 ετών. Αν ζούσε, μάλλον θα ήταν δυστυχής με όσα συμβαίνουν στον παρανοϊκό πλανήτη μας. Όμως ποιος ξέρει πόσα ακόμα μουσικά αριστουργήματα θα μας είχε κληροδοτήσει αν είχε ζήσει λίγο περισσότερο;  
 
 
Για το BOOK TOUR, Μαίρη Σκόρδια.
 
 
 
 
 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη