Ένα πρόσωπο πολλά συναισθήματα

2018-04-21 16:23

Ένα σημαντικό είδος φωτογραφίας αποτελεί η λήψη πορτραίτων. Έγχρωμα και ασπρόμαυρα πορτραίτα κυριαρχούν στη φωτογραφική βιομηχανία.

Κάθε μία λήψη πορτραίτου αποτελεί μια καλλιτεχνική εκπροσώπηση ενός προσώπου, στο οποίο το πρόσωπο και η έκφρασή του κυριαρχούν.

Η φωτογραφία αποτελεί ακαταμάχητη απόδειξη πως κάτι δεδομένο υπήρξε, συνέβη. Όταν το γεγονός έχει τελειώσει η εικόνα συνεχίζει να υπάρχει, αποδίδοντας στο γεγονός ένα είδος αθανασίας και σπουδαιότητας.

Η πρόθεση είναι να εμφανιστεί η ομοιότητα, η προσωπικότητα, ακόμα και η διάθεση του ατόμου. Για το λόγο αυτό, στη φωτογραφία, ένα πορτρέτο γενικά δεν είναι στιγμιότυπο, αλλά μια συνθετική εικόνα ενός ατόμου σε μια ακίνητη θέση.

Ένα πορτρέτο δείχνει συχνά ένα άτομο που κοιτάζει απευθείας τον φωτογράφο, προκειμένου να εμπλακεί με επιτυχία το θέμα με τον θεατή.

Όμως η κάθε φωτογραφία εκπέμπει διαφορετικά συναισθήματα και νοήματα ανάλογα με τη γωνία λήψης της φωτογραφίας αλλά και με το βλέμμα του προσώπου που φωτογραφίζεται.

Οι ακόλουθες φωτογραφίες προέρχονται από ένα προσωπικό μου πρότζεκτ με όνομα Inez στο οποίο φωτογράφισα την ίδια κοπέλα σε διαφορετικές τοποθεσίες και κάθε φωτογραφία εκπέμπει διαφορετικό νόημα και συναίσθημα.

Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου τα οποία προδίδουν το νόημα της φωτογραφίας και τα συναισθήματα που νιώθει εκείνη τη στιγμή η κοπέλα που φωτογραφίζεται.

 

Η πόζα του μοντέλου, φυσικά,παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά η στάση του σώματος. Δημιουργώντας γωνίες με το σώμα του μοντέλου προσδίδεται έμφαση στα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο φωτογράφος να τονίσει.


 

Όταν στο επιτρέπει ο φωτισμός αλλά και η τοποθεσία αποδίδει πολύ καλό αποτέλεσμα όταν «παίζεις» με τις σκιές και τις χρησιμοποιείς για να εμπλουτίσεις την φωτογραφία με παραπάνω στοιχεία εκτός από την έκφραση του μοντέλου.

 

 

 

Τα πορτραίτα τα διαβάζουμε όπως ένα κείμενο με πολλές λέξεις.Η παρατήρηση κάθε φωτογραφίας οδηγεί στην οπτική ανάγνωση κάθε στιγμής που έχει ήδη περάσει.

Οι φωτογραφίες πορτραίτων προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να μετατρέψουν την εμπειρία σε εικόνα, σε ενθύμιο και να βιώσουν στιγμές και συναισθήματα, ίσως και να ανά-βιώσουν.

Τέλος, κάθε φωτογράφος σε συνδιασμό με το μοντέλο που επιλέγει να φωτογραφίσει αποδίδει διαφορετικό νόημα και υπόσταση στην κάθε φωτογραφία. Οι λήψεις πορτραίτων αποτελούσαν και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της φωτογραφίας λόγω των ποικίλων συναισθημάτων που προσφέρουν, επομένως αποτελούν μια καλή πρακτική επιφέροντας πάντα ένα μοναδικό και ξεχωριστό αποτέλεσμα καθώς κάθε φωτογράφος αποτυπώνει την κάθε στιγμή διαφορετικά.

 

Για το BOOK TOUR, Μαρία Μέρκου.

H σελίδα της αρθρογράφου στο facebook

https://goo.gl/1g4w8a

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη