“Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του”: Καλώς ήρθατε στο κινηματογραφικό σύμπαν του Ρόι Άντερσον…

2015-11-13 19:56

Η μονομαχία των auteur Άντερσον – Λάνθιμου  στα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία προκαλεί σπασμούς στους απανταχού σινεφίλ… περιστέρι εναντίον αστακού! Θα το έπαιζα «Χ» ,αν έμπαινε στο στοίχημα, καθώς δεν βλέπω νικητή στην αναμέτρηση!!

Η αλήθεια είναι ότι το περιστέρι έρχεται στο πεδίο της αναμέτρησης κουβαλώντας περήφανα στα φτερά του το βαρύτιμο τρόπαιο του φεστιβάλ της Βενετίας κι έτσι αποκτά αυτόματα την θέση του φαβορί. Ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι στην ταινία για περιστέρι ακούς (κυριολεκτικά) και περιστέρι δεν βλέπεις! Κυρίες και κύριοι καλώς ήλθατε στο κινηματογραφικό σύμπαν του Ρ. Άντερσον…

 

Imdb

Κλείνουν τα φώτα και αρκούν 10 λεπτά για ν’ αναρωτηθείς αν η αίθουσα είναι κινηματογράφου ή θεάτρου. Ο Σουηδός παρουσιάζει μια συρραφή θεατρικών μονόπρακτων που δεξιοτεχνικά δένει μεταξύ τους συνήθως μέσω ενός τηλεφωνήματος. Υποψιάζομαι ότι αυτό πρέπει να ήταν η τελευταία σπουδαία πινελιά στο πανέμορφο σουρεάλ έργο του. Ένας ιδιόρρυθμος σουρεαλισμός που σε βουτάει απ’ το λαιμό απ’ την 1η κιόλας σκηνή και σε παρασύρει σε διαφορετικά κάδρα, με τα επεισόδια να διαδέχονται το ένα τα’ άλλο, προκαλώντας άλλοτε το πικρό γέλιο κι άλλοτε σφίξιμο στο στομάχι. Ο Άντερσον αποδίδει μ’ αυτό τον τρόπο τον καλύτερο φόρο τιμής στους καλλιτέχνες που λατρεύει… ειδικά  στους Μόυντυ Πάιθονς και τον Σάμιουελ Μπέκετ! Το κορυφαίο μονόπρακτο στο σαλούν θα σας θυμίσει  «Ιππότες της ελεεινής Τραπέζης» , ενώ το δίδυμο των πλανόδιων πωλητών το θεατρικό «Περιμένοντας τον Γκοντό». Ασφαλώς και δεν υπάρχει παρθενογένεση… όμως τα εμπλουτίζει με χρώματα ξεθωριασμένου εφιάλτη , απογειώνοντας τα με φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες  ενός κόσμου που ζει στο μεταίχμιο της παρακμής.

Ο θάνατος είναι συνεχώς παρών… αναφορά στον Μπέργκμαν! Η σάπια αστική κι άρχουσα τάξη επίσης… αναφορά στον Παζολίνι!! Είπαμε όμως… ο Άντερσον το πάει ένα βήμα παρακάτω, στα όρια «Πολύ αργά για δάκρυα»!!!

Δεν είναι ένα εύκολο έργο…  είναι ένα έργο για απαιτητικούς θεατές που αναζητούν κάτι έξω από φόρμες. Δεν είναι κακό ν’ αναζητάμε και κάτι διαφορετικό που και που βρε αδερφέ! Ακόμα κι αν απλά προβληματιστείς για την ματαιότητα και την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, έχεις ήδη κερδίσει το αντίτιμο του εισιτηρίου σου…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη