ΔΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ!

2016-03-17 09:00

Θυμάσαι εκείνο το ανέκδοτο που η Ελλάδα θα γινόταν «Η Δανία του Βορρά», αλλά δεν μας προέκυψε αφού είμαστε «Η Σομαλία της Ευρώπης» ; Οι εικόνες ντροπής με τους πρόσφυγες  στην Ειδομένη δεν προέκυψαν τυχαία. Αν κάποτε αποδεχτούμε την πραγματικότητα, πιθανόν να αλλάξει κάτι σ’ αυτό τον τόπο. Μέχρι τότε οι δημιουργοί του σινεμά, είτε του εμπορικού (Παπακαλιάτης), είτε του «προχωρημένου» (Λάνθιμος) , θα στηρίζονται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια κι όχι σε μια σχεδιασμένη πολιτική πολιτισμού…

Η Δανία αποτελεί παράδειγμα κινηματογραφικής κουλτούρας για ολόκληρη την Ευρώπη. Αγαπούν το σινεμά και ο ιδιαίτερος τρόπος αντίληψης τους έχει πλέον αναγνωριστεί και στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού. Μπορεί να το χαρακτηρίσεις «βαρύ» το σινεμά τους, αλλά είναι αδύνατον να μην τους αναγνωρίσεις την ποιότητα, την καινοτομία και την γνώση του πως φτιάχνουμε σπουδαίες σινεμά.

Ο σπουδαίος  Carl Theodor Dreyer αποτελεί τον γκουρού και πρωτοπόρο του δανέζικου κινηματογράφου. Αναζητήστε σε κινηματογραφικές λέσχες  την βωβή ταινία «Jeanne d'Arcs Lidelse og Død» (1928) ή το Vampyr»  (1932) για να καταλάβετε πως ξεκίνησαν όλα.  Σήμερα οι συνεχιστές του σαρώνουν ευρωπαϊκά βραβεία κι όσκαρ επειδή εκείνος άνοιξε τον δρόμο. Αριστουργήματα γεμάτα πνευματικότητα από ένα χαρισματικό δημιουργό που παραδίδει μαθήματα κινηματογράφου.

Οι νέοι τους εκπρόσωποι όπως ο Nicolas Winding Refn, ο Thomas Vinterberg, η Susanne Bier και ο Lars von Trier, συγκεντρώνουν τα βλέμματα με τις δημιουργίες τους και πολύ συχνά βραβεία και θυελλώδεις συζητήσεις περί νεωτερικότητας. Ας ρίξουμε μια ματιά στον καθένα ξεχωριστά…

 

Nicolas Winding Refn

Avclub

Ο σκηνοθέτης που μας χάρισε το καλύτερο νέο – νουάρ φιλμ των τελευταίων ετών (Drive), έχει ήδη στην προθήκη του ένα βραβείο σκηνοθεσίας απ’ τις Κάννες (2011) κι αναμένουμε αγωνιωδώς το νέο του θρίλερ «The Neon Demon» με τον K. Reeves, ελπίζοντας σε λιγότερους τόνους στυλιζαρίσματος απ’ ότι στο «Only God Forgives».

 

Thomas Vinterberg

Radiocinema

 

Εμπνεύστηκε μαζί με το Τρίερ το «Δόγμα 95» (κανόνες κινηματογράφησης) και λίγο αργότερα παρουσίασε την ταινία «Οικογενειακή γιορτή» με την οποία έλαβε το ειδικό βραβείο στις Κάννες και τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας από τους κριτικούς Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης. Μας συγκλόνισε με το «Hunt» (2012) και αναμένουμε την νέα του ταινία «Kollektivet».

 

Susanne Bier

Vebidoo

Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας  «In the better world» (2010) κι άλλα 35 βραβεία για την Bier που μας είχε ενθουσιάσει με τις ταινίες «Μετά τον γάμο» και «Αδέλφια». Είναι η πρώτη Δανή σκηνοθέτης που έχει προταθεί δύο φορές για όσκαρ και το όνειρο της για μια ρομαντική κωμωδία που έχει γράψει για να πρωταγωνιστήσει ο H. Grant, παραμένει όνειρο…

 

Lars von Trier

Whatculture

Συνδεδεμένος μεν με το «Δόγμα 95» , με σοβαρές διαφοροποιήσεις στις ταινίες του δε. Διχάζει με τα έργα του τους κριτικούς μεν, θεωρείται ένας απ’ τους πιο ολοκληρωμένους σκηνοθέτες παγκοσμίως δε. Έχει κατακτήσει τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία «Dancer in the Dark» και το βραβείο της καρδιάς μου με το «Δαμάζοντας τα κύματα»!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη