CLOUDS OF SILS MARIA: Η ΖΥΛΙΕΤ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ!

2015-05-14 09:32

Έχοντας κλείσει τους  50 Μάρτηδες η Ζ. Μπινός, με πάνω από 50 ταινίες στο ενεργητικό της και βραβευμένη σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, αλλά κα μ’ ένα όσκαρ στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, είναι από τις λίγες ηθοποιούς που μπορεί να περηφανευτεί ότι δεν έχει τίποτα ν’ αποδείξει σε κανέναν!

 Οι  συνεργασίες της με σκηνοθέτες όπως ο Ζ.Λ. Γκοντάρ, ο Κ. Κισλόφσκι ο Μ. Χάνεκε και ο Α. Κιαροστάμι, της επιτρέπουν να κάνει επιλογές που κάποιος θα χαρακτήριζε αλλοπρόσαλλες… η σωστή έκφραση είναι ότι επιλέγει «ότι της κάνει κέφι»! Μετριότατες ταινίες έχουν σώσει την παρτίδα λόγω του σπουδαίου ταλέντου της, όπως καλή ώρα το «Clouds of Sils Maria» του Γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Ασαγιάς.

Η ταινία πραγματεύεται την δύσκολη σχέση της γυναίκας με το πέρασμα του χρόνου από πάνω της, όπως τα σύννεφα περνούν πάνω απ’ τα βουνά… και κάπου εκεί στις φυσιολατρικές βόλτες, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα! Ο Ασαγιάς φορτώνει μ’ ένα σωρό αντιπαραθέσεις την ταινία όπως «εμπορικό σινεμά εναντίον καλλιτεχνικού», «θέατρο εναντίον σινεμά», «νιότη εναντίον ωριμότητας», «ζωή εναντίον θανάτου» και για να τα προλάβει όλα, τ’ αγγίζει απλά κι επιδερμικά. Η Μπινός όμως παίρνει απ’ το χέρι την Κ.Στιούαρτ και της δείχνει πως μεταμορφώνεις μια ταινία με την υποκριτική δεινότητά σου. Αποτέλεσμα;…Και οι δυο πήραν τα βραβεία Σεζάρ απ’ την γαλλική Ακαδημία για τις ερμηνείες τους!

Unifrance

 

Ας μνημονεύσουμε τώρα και τις 3 αγαπημένες μας ερμηνείες της Ζυλιέτ, μιας και βρήκαμε ευκαιρία! Δεν συμπεριλαμβάνεται ο «Άγγλος ασθενής»… γούστα είναι αυτά!!

 

«ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ: Η ΜΠΛΕ ΤΑΙΝΙΑ» (1993)

Koinotopia

Η Μπινός μας χαρίζει μια παλέτα συναισθημάτων, που ξεκινούν απ’ τη ασημαντότητα της ύπαρξης ως την συνειδητοποίηση της μοναδικότητας. Ο Κ. Κισλόφσκι παίρνει το μπλε χρώμα της γαλλικής σημαίας, που συμβολίζει τον ουμανισμό, για να μας οδηγήσει στο μεγάλο ταξίδι της ζωής. Άξιος συμπαραστάτης του ο Ζ. Πράισνερ μ’ ένα απ’ τα καλύτερα σάουντρακ όλων των εποχών…

 

«ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΑΘΟΣ» (1992)

Movieposters

Μοιραία γυναίκα η Μπινός, παρασύρει τον Τ. Ιρονς μέσω του ερωτικού πάθους στην καταστροφή. Ο Λ. Μαλ επιμένει στις σιωπές και στα βλέμματα των εραστών και αφήνει τους θεατές με μικροαστικές αναστολές έξω απ’ την αίθουσα! Σκηνή - ανθολογία για το σινεμά, το ξέσπασμα της απατημένης συζύγου (Μ. Ρίτσαρσον) στο φινάλε της ταινίας…

 

«CHOCOLAT» (2000)

Imdb

Πιο γλυκιά κι απ’ την σοκολάτα η Μπινός, ενώ οι μυρωδιές που ξεχύνονταν απ’ τις κατσαρόλες  της, μας οδήγησαν άπαντες μετά το τέλος της ταινίας στο περίπτερο για μια lacta…είπαμε, γούστα είναι αυτά! Ο Λ.Χάλστρομ δημιούργησε μια πανέμορφη κι ανάλαφρη κομεντί για την απόλαυση που κρύβεται στα πιο απλά πράγματα…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη