5 + 1 εικονογραφημένες νουβέλες που λατρεύουν οι σινεφίλ!

2016-03-24 07:31

Με την μονομαχία Σούπερμαν εναντίον Μπάτμαν να βρίσκεται πλέον στις ελληνικές σκοτεινές αίθουσες θα θυμηθούμε σήμερα τις 5 εικονογραφημένες νουβέλες που μας ενθουσίασαν όταν μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη… η 6η έχει μεταφερθεί στην μικρή, αλλά την παρακολουθούμε οι περισσότεροι φανατικά, οπότε δικαιωματικά παίρνει κι εκείνη μια θεσούλα!

Υ.Γ.: Οι χρονολογίες αφορούν την αρχική έκδοση των νουβελών.

 

«V FOR VENDETTA» (1982)

Wikipedia

Η καταπολέμηση κάθε είδους τυραννίας έχει ονοματεπώνυμο: Guy Fawkes! Η μάσκα έχει γίνει σύμβολο των Anonymous και των ακτιβιστών που την φορούν σε πορείες και διαδηλώσεις. Ο εικονογράφος D. Lloyd επισκέφτηκε την χώρα μας και παρουσίασε την δουλειά του σε φεστιβάλ κόμικς πριν μερικά χρόνια κι όσοι τυχεροί βρεθήκαμε εκεί τον γνωρίσαμε από κοντά… το πιο εντυπωσιακό αυτόγραφο που έδωσε ήταν σ’ ένα τραπουλόχαρτο (Άσσο μπαστούνι)!

Υ.Γ.: «Remember, remember the 5th of November»… δεν ξεχνιέται!

 

«Sin City» (1991)

Comicvine

Νέο – νουάρ κόμικ του F. Miller που μεταφέρθηκε μ’ εντυπωσιακό τρόπο στην μεγάλη οθόνη απ’ τον R. Rotriguez. Τρεις ιστορίες που μπλέκονται αριστοτεχνικά και αποτυπώνουν ασπρόμαυρες εικόνες μ’ έντονο κοντράστ, έντονες πινελιές κόκκινου χρώματος και ζωντανεύουν τους καταραμένους χαρακτήρες του Miller μ’ εντυπωσιακό τρόπο σε μια πόλη που υπάρχει για να ζει μόνο τη νύχτα…

Υ.Γ.: « A city is like a woman or a casino. Somebody’s going to win it» (Sin City: A dame to kill for)

 

«Addam’s family» (1938)

Flickriver

O καρτουνίστας Charles Addam, δημιουργός της πιο μακάβριας οικογένειας στην ιστορία έμαθε τον κόσμο τι σημαίνει «μαύρο χιούμορ» και καμάρωσε το δημιούργημα του να μεσουρανεί για 50 συναπτά έτη. Ενδιάμεσα το έργο του μεταφέρθηκε 2 φορές με τρομερή επιτυχία στο σινεμά, έγινε τηλεοπτικό σήριαλ, παιδικό καρτούν, video game και μιούζικαλ!

Υ.Γ.: «Don’t torture yourself, Gomez. That’s my job.» (Morticia)

 

«Old Boy» (1996)

rightstufanime

Ένα απ’ τα πιο αγαπημένα manga της Ιαπωνίας εικονογραφημένο απ’ τον N. Minegishi. Μέσα στα δύο χρόνια παρουσίας του παρουσιάστηκαν 79 κεφάλαια και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο μ’ επιτυχία απ’ τον Κορεάτη Park Chan - wook το 2003 χαρίζοντάς μας μια σοκαριστική  εμπειρία. Η αμερικάνικη εκδοχή του απ’ τον S. Lee ήταν παταγώδης αποτυχία…

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει ατάκα… ο ήρωας κόβει τη γλώσσα του!

 

«Persepolis» (2000)

Wikipedia

Αυτοβιογραφική νουβέλα της Ιρανής  M. Satrapi γύρω απ’ την ζωή της μετά την ιρανική επανάσταση. Μεταφράστηκε αρχικά στα γαλλικά, γνωρίζοντας  μεγάλη επιτυχία και το 2007 συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή κόμικ V. Paronnaut όταν και δημιούργησαν την αριστουργηματική του μεταφορά στον κινηματογράφο.

Υ.Γ.:  «Πόσο χειρότερα μπορεί να είναι από το καθεστώς του Σάχη;»… χειρότερα δεν γινόταν Μαριάν!

 

«THE WALKING DEAD» (2003)

Comicbookrealm

Η αποκάλυψη με τα ζόμπι βρίσκεται στην 6η σεζόν στην τηλεοπτική σειρά που σπάει τους δείκτες τηλεθέασης, σκορπίζοντας αμέτρητες ανατριχίλες στους απανταχού λάτρεις των κόμικ τρόμου! Ο Ρικ, η Μισόν, ο Ντάριλ και οι υπόλοιποι της παρέας κρατούν καρφωμένους τα βράδια τους τηλεθεατές με τις περιπέτειές τους ενάντια στα αιμοβόρα ζόμπι. Οι φανατικοί του κόμικ έχουν στα χέρια τους τα 24 τεύχη και γνωρίζουν ήδη την συνέχεια… αλίμονο σε μας που τρώμε τα νύχια μας από αγωνία!

Υ.Γ.:  «They’re Fucking with the wrong People»…κοινώς, ου μπλέξεις μαζί τους!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη