(2018) Στο Άγιον Όρος προσκυνητής ή επισκέπτης;, Ελληνοεκδοτική

2018-05-28 16:10

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

 

Στο Άγιον Όρος

Συγγραφή: Αδαμαντία Αλατάρη 

Εικονογράφηση: Σέργιος Παπαϊώάννου 

Ελληνοεκδοτική, 2018

135 σελίδες
ISBN 9789605631970

Τιμή € 9,00

 

 Αδαμαντία Αλατάρη - Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακό στη Γενική Παιδαγωγική και στην Ψυχολογία. Ασχολήθηκε με την Αγιογραφία και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις δήμων και σε πνευματικά κέντρα εκκλησιών. Σήμερα, εργάζεται σε δημόσιο Ελληνικό δημοτικό σχολείο και είναι πολύτεκνη μητέρα. Μέσα στον καθημερινό αγώνα της πολυτεκνίας και της διδασκαλικής ενασχόλησης αναδύθηκε το συγγραφικό της ταλέντο, ξεχειλισμένο από τα ταξίδι της ζωής της ανάμεσα σε πολλά παιδιά. Στόχος της είναι να εκμυστηρευτεί στις αγνές παιδικές ψυχούλες το μυστικό της αγάπης για το καλό βιβλίο, τη φύση, τον συνάνθρωπο, τον Ουρανό! Μεταξύ των χαρούμενων καλαίσθητων βιβλίων της είναι: Η γιαγιά μου... Η Μικρά Ασία, Η κοιμωμένη Σταχτο χιονάτη, Τρεις μέρες... με τους Αγίους, Άγιο Τόποι Εκεί που ο ουραμός... χαμηλώνει, Μια μέρα στη Μεγαλόχαρη. Βραβεύτηκε από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης η ποιητική της συλλογή Πάντα θυμάμαι και από τη Μητρόπολη Πειραιώς το έργο της Τα βήματά μου στους Αγίους Τόπους. Αλλά η μεγαλύτερη διάκρισή της στη ζωή είναι όταν βλέπει τη χαρά στα μάτια των παιδιών που απολαμβάνουν τα βιβλία της. Κι η ευχή που απευθύνει πάντα: "Χαρά να έχετε!". 

 

Σέργιος Παπαϊωάννου - Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη ζωγραφική και την αγιογραφία δύο δεκαετίες περίπου. Είναι η ζωή του, ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να του συμβεί. Έζησε δύο χρόνια στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Γρηγορίου, όπου εργαζόταν παράλληλα πάνω σε δικές του αγιογραφίες αλλά και του μοναστηριού. Πρώτη φορά εικονογραφεί παιδικό βιβλίο και αισθάνεται ιδιαίτερα συγκινημένος για την ευτυχή συγκυρία. Θεωρεί πως η δημιουργία που απυθύνεται σε παιδιά υπερτερεί όλων των άλλων, γιατί φέρει την ευθύνη της παιδαγωγίας, σπέρνει τα μηνύματα εκεί όπου υπάρχει γόνιμο έδαφος να βλαστήσουν. 

 

Στο πι και φι!

Μερικές μέρες στο περιβόλι της Κυρά Παναγιάς... Όπου γυρίσει το μάτι σου, τη βλέπεις παντού! Πορταΐτισσα στην Ιβήρων, Γερόντισσα στην Παντοκράτορος, Γλυκοφιλούσα στη Φιλόθεου, Κουκουζέλισσα στη Λαύρα...
Μια γαλήνη, γεμάτη Χάρη κι ευωδιά, ανακατεύεται στον αέρα. Το καταλαβαίνεις κι εσύ μαζί με τους άλλους προσκυνητές.
Οι έγνοιες καταλαγιάζουν, οι σκέψεις γαληνεύουν... Άλλωστε ο εσπερινός, το απόδειπνο, η βραδινή ακολουθία βάλσαμο ρίχνουν στην ψυχή σου.
Βαδίζοντας στα αγιορείτικα μονοπάτια, προσκυνώντας μοναστήρια και μακρινά κελιά, πλησιάζεις πιο κοντά σ' Αυτόν που αναζητάς, στον Κύριο και Πλάστη σου, στον Δημιουργό σου.
Ελπίζοντας, όταν έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα κι αφήσεις αυτόν τον κόσμο και πας σε κόσμο... ομορφότερο, να σε αναγνωρίσει, γιατί ήδη Του είσαι γνωστός, σαν διαβάτης των μονοπατιών του Αγίου Όρους, των μονοπατιών... του Ουρανού!
Θυμήσου με...

 

Τα συν και τα πλην.

Ένα οδοιπορικό το οποίο ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και κρύβει μέσα του μεγαλειώδης πανανθρώπινες αξίες. Η συγγραφέας Αδαμαντία Αλατάρη, με ύφος και γλώσσα απόλυτα κατανοητή και θελκτική σε παιδιά κι εφήβους, ξεδιπλώνει ένα κουβάρι το οποίο ξεκινά απ΄ τις καρδιές μας, φτάνει στα μονοπάτια των μοναστηριών και καταλήγει στο ουράνιο βλέμμα της Παναγιάς. Συντροφιά με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας γνωρίζουμε σημαντικές μονές του Αγίου Όρους ως επισκέπτες και στην τελευταία σελίδα αφήνουμε πίσω μας τα κτίσματα, που ξεχειλίζουν απλότητα και γαλήνη, ως προσκυνητές. Σιγά σιγά καλλιεργείται η αγάπη στα Θεία και στον εαυτό μας. Βήμα βήμα οδηγούμαστε στην προσωπική μας ελευθερία. Πολλά τα μηνύματα του βιβλίου. Αρκετά και τα θέματα που θίγονται σε σημεία, τα οποία πολύ εύστοχα λύνει η δημιουργός με τη χρήση μιας φράσης ως απάντηση. Ο λόγος της σαφής, σύντομος, περιεκτικός. Τη συγχαίρουμε γι΄ αυτό της το εγχείρημα και περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία έργα της για τις χαμένες πατρίδες. Παρόλο που στις μέρες μας εύκολα ξεθωριάζει η μνήμη και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις αλλοιώνεται, εκείνη με τη δύναμη της γραφή της έχει τον τρόπο να βάζει τα πράγματα στη θέση τους και να επαναφέρει την αλήθεια.


+ Θαυμάσια σκίτσα και εικόνες από τον Σέργιο Παπαϊωάννου. Τα σχέδιά του εκπέμπουν την αγνότητα και την τρυφερότητα των σκέψεων της συγγραφέως. Οι καθαρές φόρμες, η αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, η επιτυχημένη αποτύπωση των εκφράσεων των ηρώων και το παιχνίδισμα της σκιάς με το φως, επισφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη του εικονογράφηση. Ξεχωρίσαμε τη σελίδα 38. Η κίνηση του περιστεριού λειτούργησε ως αντίβαρο στην απραξία της ύλης. Έδεσε όσο πιο αρμονικά γινόταν τ΄ αντίθετα, ένωσε το μέσα μας με τον έξω κόσμο. Το περιστέρι ως σύμβολο του Αγίου Πνεύματος σκόρπισε χαμόγελα ανακούφισης και ικανοποίησης. 

 

 Κανένα πλην. Ιδανικό δώρο για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και απαραίτητος πνευματικός οδηγός για τα γυμνασιόπαιδα. Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην Ελληνοεκδοτική. Επενδύει χωρίς δεύτερη σκέψη στις ρίζες τούτου του τόπου. Να σημειώσουμε, επίσης, πως η σχεδίαση, εκτύπωση, βιβλιοδεσία κτλ. έγιναν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.


 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.politeianet.gr/books/9789605631970-alatari-adamantia-ellinoekdotiki-sto-agion-oros-282643

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη