(2017) Ρόζα ο ροζ δράκος (Συνάντηση με έναν γίγαντα), εκδόσεις Οσελότος

2018-05-22 14:48

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

 

Ρόζα ο ροζ δράκος (Συνάντηση με έναν γίγαντα)

Συγγραφή: Μαρία Καλτσή

Εικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας

Οσελότος, 2017

40 σελίδες
ISBN 978-960-563-205-2

Τιμή € 9,00

 

Η Μαρία Δ.Καλτσή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος στο Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Μετά τις σπουδές της εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Ιωάννινα, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. 

 

 

Ο Διονύσης Καραβίας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δοξιάδη. Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό κόμικς, γρήγορα όμως τον κέρδισαν τα παιχνίδια. Για τριάντα και πλέον χρόνια σχεδίασε επινόησε και εικονογράφησε επιτραπέζια παιχνίδια και παζλς. Συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες εταιρίες παιδικών ταινιών Disney, Warner Bros, Nickelodeon, Fox κ.ά. Το 2002 βραβεύτηκε από την Disney για την καλλιτεχνική του δουλειά. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει ήδη κοσμήσει πάνω από εκατό παιδικά παραμύθια και εκπαιδευτικά βιβλία για μικρά παιδιά. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με κείμενα και εικονογράφηση δική του, "Οι Άθλιοι του Ηρακλή" και "Ομήρου Ιλιάδα", από τις εκδόσεις Λιβάνη. 

 

Στο πι και φι!

Τι γίνεται όταν ένα δρακάκι μεγαλώνει και νιώθει την ανάγκη να ανοίξει τα φτερά του και να ανακαλύψει τον κόσμο; Η Ρόζα ο ροζ δράκος, χρησιμοποιώντας τα εφόδια από το προηγούμενο δύσκολο ταξίδι της, ξεκινά για μια νέα περιπέτεια! Πού θα την οδηγήσει το πέταγμά της; Ποιους νέους φίλους θα γνωρίσει και πόσο φιλικός μπορεί να είναι τελικά ένας γίγαντας που συναντά; Δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε στον πολύχρωμο κόσμο της και να τον εξερευνήσετε μαζί της...

 

 

Τα συν και τα πλην.

 H Μαρία Καλτσή στο δεύτερο συγγραφικό της εγχείρημα επιβεβαιώνει πως η γραφή για εκείνη δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση αλλά κάτι βαθύτερο. Κίνητρό της η ψυχαγωγία των παιδιών και η απομάκρυνσή τους από την εφήμερη διασκέδαση και αποξένωση την οποία προσφέρουν οι άψυχες ηλεκτρονικές κονσόλες παιχνιδιών. Μια δροσερή περιπετειώδης ιστορία με αίσιο τέλος. Η κινηματογραφική γραφή και οι λεπτομερείς αναφορές έδωσαν μυθιστορηματική χροιά στο κείμενο. Ακολουθήθηκε η ροή των κλασικών παραμυθιών. Η δημιουργός έχει βρει τον τρόπο, με απλό –αλλά όχι απλοϊκό- λεξιλόγιο, να κάνει ένα σύντομο ανάγνωσμα να φαντάζει τεράστιο, χορταστικό, απολαυστικό. Αυτό θεωρώ πως είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Έδωσε κίνηση στους ήρωες οπτικοποιώντας τη φαντασία μας. Οι σκέψεις των πρωταγωνιστών μετέφεραν μηνύματα συγχώρεσης κι αισιοδοξίας. Άγγιξε στο βάθος και όχι επιδερμικά το θέμα της τύχης και της ατυχίας και είπε ξεκάθαρα πως όλα διορθώνονται, για όλα υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Ευρηματικό το σημείο στ΄ οποίο η πατημασιά του γίγαντα γεμίζει νερό και γίνεται μια μικρή λιμνούλα. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις νέες φωνές να κάνουν μεγάλα άλματα στον χώρο της λογοτεχνίας, προσθέτοντας το δικό τους λιθαράκι στα παιδικά χαμόγελα. Αν η δημιουργός βελτιώσει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες –που δεν αφορούν άμεσα το κοινό αλλά τη δική της συγγραφική εξέλιξη και τελειοποίηση- είμαστε πεπεισμένοι πως θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ο ενθουσιασμός και οι φρέσκες ιδέες της!

 

Ο εικονογράφος Διονύσης Καραβίας ξέρει πως να κεντρίζει το βλέμμα του αναγνώστη. Έντονα χρώματα, αληθοφανείς εικόνες διανθισμένες με δεκάδες λεπτομέρειες που έχουν τη δύναμη να σε τραβούν προς το παραμύθι, να γίνεσαι μέρος του και ταυτόχρονα να σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα ζώντας όμως στο παραμύθι. Ολότελα μαγικός! Καθαρές φόρμες, κίνηση και εκφράσεις τόσο πετυχημένες που νομίζεις πως οι φιγούρες θα σου μιλήσουν. Θαρρείς κι ακούς: τα τιτιβίσματα των πουλιών και το φτερούγισμα από τις μέλισσες “βρέφη”. Με αυτές τις ζωηρές και τρυφερές σκηνές μάς αποχαιρέτησε όλους στωϊκά και με αξιοπρέπεια. Ο εικονοπλάστης άφησε την τελευταία του πνοή πριν λίγες εβδομάδες. Άφησε όμως πίσω του πλούσιο έργο και τα ίχνη του: των αστεριών το ασήμι και του φεγγαριού το φως. Οι άνθρωποι του βιβλίου θα τον θυμόμαστε ως μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα.

 

 Κανένα πλην. Προσεγμένο από την αρχή ως το τέλος. Ο πρόλογος της λογοθεραπεύτριας Ευαγγελίας Σούπη ήταν εύστοχος, σωστά δομημένος και εμπεριστατωμένος. Τα παιχνίδια στο τέλος του πονήματος έδωσαν μια ευχάριστη νότα και αποτέλεσαν μια καλή αφορμή για συζήτηση.

 

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.bookworld.gr/gr/book/bkid/219739/roza-o-roz-drakos-sunantisi-m-enan-giganta

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη