(2017) ΔΑΦΝΗ Η μονακριβούλα, Ελληνοεκδοτική

2017-05-19 19:53

Δάφνη η μονακριβούλα

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

ΔΑΦΝΗ Η μονακριβούλα

Συγγραφή: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Ελληνοεκδοτική, 2017 

40 σελίδες

ISBN 978-960-563-153-6

Τιμή € 12,25

 

Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε το 1967 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Ειδικεύτηκε στη μελέτη του Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 1991 έως το 2009 εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα ήταν υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του μουσείου. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

 

Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia, University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 150 τίτλους εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο "Νεράιδα στο έλατο" του Μάνου Κοντολέων και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο "Το ταλέντο του ήλιου" της Χρυσάνθης Καραΐσκου και του βιβλίου "Είναι κάτι που μένει" του Βασίλη Κουτσιαρή, το 2014.

 

Στοπι και φι!

Με λένε Δάφνη.
Με λένε και Ηλιαχτίδα και Πριγκίπισσα
και Κούκλα και Δροσοσταλίδα.
Έχω πολλά ονόματα,
όμως εσείς μπορείτε να με φωνάζετε απλά Δάφνη.
Τα άλλα είναι για τον μπαμπά και τη μαμά.
Είμαι η μονάκριβη κορούλα τους.
Η Δάφνη, η Μονακριβούλα τους!
Ό,τι κι αν συμβεί...

 

Τα συν και τα πλην.

+ Η πολυαγαπημένη συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη με το τελευταίο συγγραφικό της εγχείρημα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σ΄ ένα ονειρικό και συνάμα τρυφερό ταξίδι στην παιδική ηλικία. Με λόγο κατανοητό, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αφοπλιστική ειλικρίνεια, χρησιμοποιώντας κοφτές, σύντομες φράσεις, καταφέρνει να περάσει στους αναγνώστες την αγωνία για την επόμενη σελίδα. Αυτό το στοιχείο να μην θέλεις ν΄ αφήσεις ένα βιβλίο απ'  τα χέρια σου, να ανυπομονείς για τη συνέχεια, να ταυτίζεσαι με τους κεντρικούς ήρωες... το κατακτούν στη γραφή λογοτέχνες μετά από χρόνια προσπαθειών και εμπειρίας-η συγκεκριμένη συγγραφέας το έχει έμφυτο. 

Η Δάφνη η μονακριβούλα διηγείται την καθημερινότητά της ως μοναχοπαίδι. Μας συστήνει μέσα από τη στοργή και την αγάπη τους, τους γονείς της, το δωμάτιό της, τον δικό της κόσμο. Ώσπου ένα νέο μέλος πρόκειται να συμπληρώσει το παζλ της οικογένειας. Απορίες, εντάσεις, συναισθηματικές ανατροπές, προβληματισμοί και χαμόγελα, πολλά χαμόγελα που κρύβουν μέσα τους την αλήθεια των παραμυθιών. Από τα πιο απολαυστικά κείμενα των τελευταίων ετών. Η συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού Book Tour συγχαίρει τη Λίνα Μουσιώνη για τη μέχρι τώρα πορεία της στα ελληνικά γράμματα. Με την ελπίδα να συνεχίσει να καταθέτει κομμάτια του εαυτού της σε κάθε ιστορία της. 

+ Η εικονογράφος Κατερίνα Βερούτσου δεν σταματά να μας εκπλήσει ευχάριστα! Παρόλο που έχει δημιουργήσει τη δική της ταυτότητα, προσθέτει σε κάθε της έργο και νέα στοιχεία. Φωτεινό, χαρούμενο, με δόσεις από ευφυές χιούμορ ήταν μερικές απ΄ τις πινελιές που έδωσαν τεχνική αρτιότητα στο παραμύθι. Δεκάδες μικρές λεπτομέρειες -που όμως δεν κουράζουν στο μάτι- θα σας κεντρίσουν την προσοχή. Τα χρώματα σε πλήρη αρμονία. Υπερέχει σε κάθε δισέλιδο το πορτοκαλί δίνοντας με τη σειρά του έναν απόηχο αισιοδοξίας. Αποτύπωσε πιστά το κείμενο, σχεδίασε άψογα την κεντρική ηρωίδα και τις εκφράσεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Όμως το πιο εκπληκτικό είναι πως κατάφερε, αν κάποιος ξεφυλλίσει το παραμύθι χωρίς να διαβάσει το κείμενο, να έχει δημιουργήσει νοερά το δικό του-αφού η εικονογράφηση έχει καλά δομημένο σκελετό (αρχή, μέση και τέλος). Δικαίως συγκαταλέγεται στο πάνθεον των εικονογράφων της χώρας μας. Τα θερμά μας συγχαρητήρια.

- Κανένα πλην. Πολυτελής έκδοση. Αληθινό, κλασικό παραμύθι. Από εκείνα με το σκληρό εξώφυλλο, μεγάλα σε μέγεθος που χωρούν στο άνοιγμα της αγκαλιάς τους γονείς και παιδιά. Κατά τη γνώμη μας θα άξιζε να μεταφραστεί.

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του βιβλίου.
 
 


 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.politeianet.gr/books/9789605631536-mousioni-lina-ellinoekdotiki-dafni-i-monakriboula-270391

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη