(2015) Ρόζα ο ροζ δράκος, εκδόσεις Οσελότος

2017-02-01 18:22

Ρόζα ο ροζ δράκος

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ρόζα ο ροζ δράκος

Συγγραφή: Μαρία Καλτσή

Εικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας
Εκδόσεις Οσελότος, 2015

24 σελίδες

ISBN 978-960-564-278-5

Τιμή € 7,00

 

Η Μαρία Καλτσή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Το 1999 έφυγε για σπουδές στο Μεσολόγγι, όπου και τελείωσε το Τ.Ε.Ι. Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας. Μετά τις σπουδές της, επέστρεψε για πολύ λίγο στην πόλη της αλλά τελικά η ζωή την έφερε στα Ιωάννινα όπου και κατοικεί μόνιμα από το 2003. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, ενός 6χρονου αγοριού και ενός 4χρονου κοριτσιού, τα οποία κάθε βράδυ θέλουν να τους πει μια ιστορία για να κοιμηθούν αν δεν έχουν κοντά ένα βιβλίο. Τα παιδάκια της είναι και η έμπνευσή της!

 

Ο Διονύσης Καραβίας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δοξιάδη. Έχει πολύχρονη πείρα στον σχεδιασμό δεκάδων παιδικών βιβλίων και παιχνιδιών.

 

 

Στοπι και φι!

 Η Ρόζα είναι ένας ροζ δράκος που γεννιέται ανάμεσα σε άλλους δράκους και όλοι από την πρώτη μέρα της ζωής της τη σχολιάζουν για τη διαφορετικότητα του χρώματος και της συμπεριφοράς της και δεν μπορούν να την αποδεχτούν. Απογοητευμένη και φοβισμένη τους εγκαταλείπει όλους. Θα καταφέρει άραγε να νικήσει τους φόβους της και να επιστρέψει στο βουνό των δράκων πάλι για να ζήσουν όλοι μαζί;

 

Τα συν και τα πλην.

+ Σε μια εποχή όπου όλοι δοκιμάζουν το ταλέντο τους στη γραφή, προβάλλουν ξαφνικά κάποιοι συγγραφείς και καταφέρνουν να σε κάνουν να νιώσεις ξανά παιδί. Η συγγραφέας Μαρία Καλτσή ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Στο παρθενικό της ταξίδι στη λογοτεχνία, άφησε μέσα μας έναν γλυκό και τρυφερό απόηχο. Το παραμύθι μού έφερε στο νου μου παραβολές -κρύβει επίσης στα σπάργανά του ίχνη κλασικών παραμυθιών – από αυτές που μαζεύονταν πλήθος ψυχών να τις ακούσουν. Με τις συμβουλές και τα βαθιά νοήματα τα οποία θέλει να μοιραστεί ένας γονιός με το παιδί του αλλά δεν βρίσκει τη σωστή δίοδο επικοινωνίας. Οι μικροί αναγνώστες αφομοιώνουν κάτι πιο εύκολα αν τους το πεις με τη μορφή μιας ιστορίας δράσης, παρά με ξερές κουβέντες που θα τις αισθανθούν ως διδαχή. Μια ιστορία καλά δομημένη, με γλώσσα απόλυτα κατανοητή, με γρήγορη πλοκή, σε μια περιπέτεια που θα θυμίσει σε όλους μας πως η αλήθεια τούτου του κόσμου κρύβεται στη διαφορετικότητά του. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική δομή και πολυπλοκότητα. Πολλοί μαθητές βιώνουν τον φόβο και πρωτόγνωρα συναισθήματα χωρίς να ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα διαχειριστούν. Η δημιουργός εξηγεί μέσα από τα λόγια της πως υπάρχουν τρεις λύσεις και αυτές είναι: ο διάλογος, ο διάλογος, ο διάλογος… Ας αφουγκραστούμε τα παιδιά. Αν δυσκολευόμαστε να τους πούμε κάποια πράγματα, αν ντρεπόμαστε να συζητήσουμε κάτι μαζί τους… ας τους διαβάσουμε απλώς αυτό το παραμύθι! Σίγουρα θα κυλήσουν δάκρυα ανακούφισης και θα σταθούν αφορμή για μεγάλες συζητήσεις-τις οποίες μπορεί να μην έχουμε ποτέ άλλοτε την ευκαιρία να κάνουμε. Της ευχόμαστε να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά όπως ξεκίνησε - με την ελπίδα κάθε φορά να ξεπερνά τον εαυτό της και εμείς να παραμυθοσκοντάφτουμε πάνω της.

Ο εικονογράφος Διονύσης Καραβίας κατάφερε μέσο της ψηφιακής εικονογράφησης να δημιουργήσει αυτό το μαγικό απόκοσμο που έχει τη δύναμη να μας ρουφήξει σε μια άλλη διάσταση. Η εικονογράφησή του ακολούθησε πιστά το κείμενο. Το υπέροχο σκοτάδι του δημιούργησε ένα ευοίωνο κλίμα το οποίο κατόρθωσε ν΄ ανεβάσει στιλιστικά το βιβλίο. Υπέροχη η σκιά της μάγισσας και οι κινήσεις των ηρώων, ωραία προσθήκη η υφή στο χορτάρι και σωστή η αναλογία του φωτός σε κάθε σελίδα. 

Κανένα πλην από πλευράς εκδοτικού οίκου το οποίο να επηρεάζει την αρχική ιδέα. Μπράβο για την επιλογή σχήματος, την ποιότητα φύλλου και τα γραφιστικά του όλου λογοτεχνικού εγχειρήματος.

 

Αγαπημένες λεπτομέρειες από τις εικόνες του παραμυθιού.

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.politeianet.gr/books/9789605642785-kaltsi-maria-oselotos-roza-o-roz-drakos-248585

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη