(2016) Ο μπαμπάς μου ο ήρωάς μου, Ελληνοεκδοτική

2017-03-02 16:12

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ο μπαμπάς μου ο ήρωάς μου

Συγγραφή: Παναγιώτης Δημητρόπουλος

Εικονογράφηση: Αγγελική Δρακάκη
Ελληνοεδοκτική, 2016 

64 σελίδες

ISBN 978-960-563-129-1

Τιμή € 8,35

 

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Δημητρόπουλος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Πατέρας του είναι ο Ευάγγελος Δημητρόπουλος απο το Λιμνοχώρι Αχαΐας. Μητέρα του είναι η Καλλιόπη Παπαδομανωλάκη από τα Κοντόπουλα Κεραμειών.

Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σεραφειμίδου, υπάλληλο του Πνευματικού κέντρου Χανίων και πτυχιούχο του Τ.Ε.Ι Σερρών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχουν ένα κοριτσάκι, την Καλλιόπη, 9 ετών.
Μεγάλωσε στην Αμαλιάδα της Ηλείας μιας και ο πατέρας του υπηρετούσε εκεί στην Ελληνική Αστυνομία, όπου ολοκλήρωσε και τις Λυκειακές σπουδές του με άριστα, ενώ παράλληλα διετέλεσε και πρόεδρος του δεκαπενταμελούς (1993-1994). Το 1997 μετά από πανελλαδικό διαγωνισμό κατατάσσεται με το βαθμό του λοχία στον Ελληνικό Στρατό, όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα, πλέον με το βαθμό του Επιλοχία (ΠΖ).
Έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κόσσοβο και για την προσφορά του αυτή έχει τιμηθεί με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ, το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ.
Από το 2010 έχει εισαχθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στον τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού, ευρισκόμενος στο τρίτο έτος της φοίτησής του.
Γνωρίζει Αγγλικά.
Στο διάστημα 2012-13 διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Νηπιαγωγείου Χανίων, ενώ το 2013-14 έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, και για το ίδιο διάστημα επίσης Μέλος της Ένωσης Γονέων του Ν. Χανίων.
Πλούσια είναι και δραστηριότητά του όσον αφορά το αντικείμενο των σπουδών του και πρόσφατα εκλέχθηκε στο Δ.Σ του Πολιτιστικού Σύλλογοι Κοντοπούλων Κεραμειών Χανίων με τα καθήκοντα του Γεν. Γραμματέα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αγγελική δρακάκηΗ Αγγελική Δρακάκη γεννημένη στα Χανιά της Κρήτης όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, ασχολείται με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου, χρώματος και σύνθεσης με δασκάλους γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης. Είναι μέλος σε μια εικαστική ομάδα από το 2006 με ενεργό δράση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου και ως μητέρα δίδυμων κοριτσιών αντλεί από αυτά την έμπνευσή της. 

 

Στοπι και φι!

«- Κοίτα, μπαμπά, κοίτα!

- Τι συμβαίνει, κορίτσι μου; Δεν βλέπω τίποτα περίεργο.

- Δες το παιδάκι στο απέναντι πεζοδρόμιο. Είναι ο Στέφανος, ο συμμαθητής μου.

- Ο κύριος που βαδίζει στο πλάι του είναι ο μπαμπάς του. Μα είναι αλλιώτικος. Όχι σαν κι εσένα.

- Αλλιώτικος; Γιατί;

- Να... αυτός ο κύριος -όλα τα παιδιά το λένε- δεν είναι ο αληθινός μπαμπάς του.»

Μια συναρπαστική ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία των οικογενειακών δεσμών και την πατρική αγάπη.

Ένα θαυμάσιο βιβλίο που καταδεικνύει πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του.

Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς να προβληματιστούν και να συζητήσουν με τα παιδιά για την υιοθεσία και τον ρόλο της οικογένειας, προβάλλοντας έτσι το αληθινό νόημα της αγάπης.

 

Τα συν και τα πλην.

Ένα πραγματικά ιδιαίτερο βιβλίο. Kατάφερε να τρυπώσει στην καρδιά μου, για την αμεσότητα του λόγου του, για τη σημαντικότητα των μηνυμάτων του και τη γλαφυρότητά του στο ζήτημα του πατριού-μη βιολογικού γονιού. Ο συγγραφέας και στρατιωτικός Παναγιώτης Δημητρόπουλος ξέρει να προκαλεί συγκινησιακή φόρτιση, να πλάθει εικόνες, να χτίζει χαρακτήρες και να χαρίζει απλόχερα σε μικρούς και μεγάλους απολαυστικές αναγνώσεις. Μια ιστορία με σασπένς. Ως και την τελευταία σελίδα της κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και υπενθυμίζει σε όλους μας πως η αγάπη, η στοργή, η φροντίδα προς τα παιδιά, δεν έχει μέτρο και συγκεκριμένο προορισμό-καλό είναι να διοχετεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις: oφείλουμε να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά το ίδιο, είτε είναι κομμάτι από τη σάρκα μας είτε όχι. Όσο δύσκολο είναι να κατανοήσει και να αποδεχθεί το περιβάλλον μας την ύψιστη πράξη μιας υιοθεσίας, τόσο δύσκολο είναι να αγκαλιάσει και να "υιοθετήσει" ένα νέο μέλος το οποίο θα συμπληρώσει το παζλ της οικογένειας παίρνοντας τη θέση του πατέρα. Μην ξεχνάμε πως "Υποτίθεται πως κάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει “μπαμπάς”" και τα λόγια της θρυλικής Anne Sexton "Δεν έχει τόση σημασία ποιος ήταν αληθινά ο πατέρας μου, αλλά ποιος θυμάμαι εγώ πώς ήταν." Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Θεωρώ πως θα σταθεί μία πολύ καλή αφορμή για μεγάλες και ουσιώδεις συζητήσεις με τους μαθητές τους.

+ Η εικονογράφος Αγγελική Δρακάκη πολύ σωστά έδωσε βαρύτητα στην αποτύπωση της έκφρασης των συναισθημάτων των ηρώων μια και το βιβλίο απευθύνεται και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά από αυτά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Οι φιγούρες και τα αντικείμενα σε κίνηση. Kαμία στατική εικόνα. O πιστός αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας και η όμορφη, ζεστή αίσθηση της ζωγραφικής στο χέρι, ήταν μερικά από τα στοιχεία τα οποία πλαισίωσαν επάξια το κείμενο. 

- Κανένα πλην που να επηρεάζει την αρχική ιδέα των βασικών συντελεστών του. Η γνώμη εκείνων όπου το γνωστικό τους αντικείμενο (παιδοψυχολογία, παιδαγωγική, ειδική αγωγή) επαφίεται στον κόσμο του παιδιού αποτελεί ουσιαστικά ένα πολύτιμο εργαλείο για την παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού από γονείς και εκπαιδευτικούς -πολύ σωστά οι συγκεκριμένες προτροπές και τα εγκώμια μπήκαν στο τέλος του λογοτεχνικού πονήματος και όχι στην αρχή. Ένα μεγάλο συγχαρητήρια γιατί η Ελληνοεκδοτική και ο κύριος Δημητρόπουλος προσφέρουν τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου στον σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "Φλόγα". 

 

Μια μικρή γεύση από το κείμενο του παραμυθιού.
 
"Τα παιδιά τα αγαπούν
κι εκείνοι που τα μεγαλώνουν.
Όχι μονάχα αυτοί που τα γεννούν.
Είναι αλήθεια.
Σας το λέει ένα παιδί μικρό 
και ας διαβάζει παραμύθια."
 
 
 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.politeianet.gr/books/9789605631291-dimitropoulos-panagiotis-ellinoekdotiki-o-mpampas-mou-o-iroas-mou-261627

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη