Ρήσεις του Γιάννη Ρίτσου-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (του Γιώργου Λιάνη), εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη

2014-11-11 17:23

 

Ρήσεις του Γιάννη Ρίτσου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ: Έχω ένα αίσθημα δέους και ενοχής απέναντι στη νεολαία. Μου προσφέρει πάντα πολύ περισσότερα απ’ όσα εγώ της δίνω.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αν λείψω δυο-τρεις μήνες από την Ελλάδα νιώθω αποκομμένος από τον εαυτό μου.

ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙ: Γράφω από ανάγκη, όπως αναπνέω.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η γενική στάθμη της ποίησης στη χώρα μας είναι αρκετά ψηλή. Είναι σε άνοδο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: Αντλώ υλικό στην επαφή μου με τους ανθρώπους και το κίνημα και όχι στις συναναστροφές.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ: Τα προβλήματα της αισθητικής λύνονται με καθημερινή εργασία και άσκηση και όχι με συμμετοχές σε παγκόσμια συνέδρια ποίησης. Η ποίηση δεν επιδέχεται τα ημίμετρα. Θέλει θρησκευτική αφοσίωση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: Έχω τρομακτικές εμπειρίες από τη ζωή όπου γνώρισα τις σχέσεις, τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, Οι άνθρωποι που συναντώ δεν φορούν προσωπεία, είναι αυτοί που είναι κι όχι αυτοί που θα’ θελαν να φαίνονται. Στη Λέρο εξόριστος, έζησα ένα μεγάλο διάστημα μαζί με άλλους διακόσιους εξήντα ανθρώπους. Τους είδα να τρώνε, να ροχαλίζουν, να παραμιλάνε, κι όχι φορώντας τα κυριακάτικά τους. Παλιά, στις εξορίες, έζησα δίπλα σε ανθρώπους απογυμνωμένους από κάθε προμελετημένη κοινωνική συμπεριφορά, τους είδα μπροστά στον κίνδυνο, στο φόβο, στον πανικό, στον πόνο, στο θάνατο, στο χρέος, εκεί που διάλεξαν ανάμεσα στο χρέος και στην αυτοσυντήρηση. Άκουγα το αληθινό μέταλλο της φωνής τους τις ώρες της αδυναμίας και των αποφάσεων, χωρίς κανένα στοιχείο συμβιβασμού.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δεν νομίζω ότι βρίσκεται σε ύφεση. Πολλές φορές σπεύδουμε να κρίνουμε τα γεγονότα μόνο από ορισμένα επιφανειακά συμπτώματα. Η έξαρση δεν είναι εμφανής κάθε στιγμή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ: Μια πράξη αισθητική που περικλείει τα πάντα. Πάει πολύ πιο πέρα από αυτό που ορίζει. Η σημασία ενός ποιήματος δεν βρίσκεται σ’ αυτό που λέει αλλά σ’ αυτό που είναι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε κρίσιμες περιόδους σταματάει η αναπνοή της χώρας. Εδώ είμαστε σήμερα. Δεν κόπηκε η αναπνοή μας, είναι μια στάση αναμονής και προετοιμασίας. Παρόλο που οι Σάμιοι δεν πήγαν φέτος στη Σάμο και πολύ λίγοι ξένοι την επισκέφθηκαν, εγώ πήγα γιατί είναι η πατρίδα της γυναίκας μου και του παιδιού μου. Δεν με φόβιζε τίποτα. Πιστεύω ότι περνάμε μια τεχνητή ατμόσφαιρα οξύτητας. Πολύ πέρα από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι μια τεχνητή στάση ανησυχίας, δημιουργημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θερμοπολεμική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή. Δεν πιστεύω στο παιχνίδι υπερέντασης – οξύτητας.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ: Η γλώσσα μας έχει μια τρομακτική πυκνότητα. Τεράστιες αρετές. Είναι εύπλαστη και ευλύγιστη. Η γλώσσα για τον ποιητή είναι η αιώνια σπουδή του και το μοναδικό του όργανο.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: Σκέφτομαι να γράψω μια μελέτη με τίτλο “Tι είναι το ποίημα”. Πάντα ξαναγυρίζω στους κλασικούς. Κάθε χρόνο ξαναδιαβάζω τον Όμηρο. Χρειάζεται απέραντος μόχθος και μεγάλη πείρα για να χρησιμοποιήσεις σωστά μία μόνο λέξη. 

 

Περισσότερα στις σελίδες του βιβλίου.

 

Πηγή κειμένου εξωφύλλου του βιβλίου: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-Γιώργος Λιάνης, εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη. 

Πηγή φωτογραφίας του συγγραφέα (Γιάννη Ρίτσου): 

https://archipelagobooks.org/the-silence-settling-within-us-nina-maclaughlin-on-yannis-ritsos-in-the-tls/

 

Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους. 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη