ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ τους "The Slow Readers Club"

2015-02-11 20:30

Πριν περίπου ένα χρόνο, είχα την απίστευτη τύχη  να με ακολουθήσει ο Kurtis Starkie, κιθαρίστας των The SlowReaders Club, στο twitter(πόσους εξαιρετικούς μουσικούς έχω ανακαλύψει με αυτόν τον τρόπο!!!).  Ομολογώ πως δεν τους γνώριζα και άρχισα να ψάχνω. Ποιοι είναι, τι μπορώ να ακούσω ακόμη από αυτούς… Πάντα είναι ευλογία να ανακαλύπτω νέα μουσική, αλλά όταν πρόκειται για τόσο σπουδαίο συγκρότημα που ήδη πρωταγωνιστεί στη Βρετανική σκηνή και πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα αναγνωριστεί διεθνώς, η χαρά είναι ακόμη μεγαλύτερη!

 

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα συγκρότημα με έδρα το Μάντσεστερ που αυτοχαρακτηρίζεται ως Indie/Electro band. Η πρώτη τους δουλειά με τίτλο The Slow Readers Club βγήκε τον Δεκέμβριο του 2011 και έτυχε  θετικότατης υποδοχής στη Μεγάλη Βρετανία. Αποτελούνται από τους Aaron Starkie- τραγούδι, πλήκτρα και στίχοι, Kurtis Starkie- ηλεκτρική κιθάρα, James Ryan – μπάσο, καιNeil Turvin – ντραμς.
 
 
Το πρώτο τραγούδι των Slow Readers Club που άκουσα ήταν το Forever inyour debt. Πώς χαίρεται ένα παιδί όταν ανοίγει ένα δώρο και δεν ξέρει τι θα δει, αλλά τελικά του αρέσει πάρα πολύ; Έτσι ένιωσα! Ενθουσιάστηκα! Ευφυής ερωτικός στίχος, ζωντανός ρυθμός, ξεκίνημα με μπάσο, ωραίες κιθάρες, μελωδικότατα πλήκτρα, πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή η φωνή του τραγουδιστή, και αυτός ο μοναδικός ηλεκτρικός ήχος που βρίσκουμε μόνο στην Brit pop!

Μετά έψαξα και βρήκα το Days like this will break your heart, το οποίο και συνόδεψε το Forever in your debt  σε ένα CD για το αυτοκίνητο. Και αυτό το κομμάτι έχει όλα τα συστατικά της καλής μουσικής και είναι εξαίρετο ενορχηστρωτικά (προσέξτε το ρυθμικό γρατζούνισμα της ηλεκτρικής κιθάρας!). Όμως με αυτό το κομμάτι ουσιαστικά συνειδητοποιείς πόσο απίστευτη φωνή έχει ο τραγουδιστής. Και πόσο ωραία δένει τις ψεύτικες ψηλές του με τις κανονικές ψηλές του. Αν το Forever in your debt με έκανε να προσέξω τους Slow Readers Club, το Days like these will break your heartμε έκανε να τους αγαπήσω!

Στη συνέχεια, ανακάλυψα το Sirens και σκέφτηκα πως μάλον η κρίση (μέσης;;;) ηλικίας με ωφέλησε. Ο τελευταίος επαλαμβανόμενος στίχος του κομματιού: «I’ve had enough, someday it’s got to stop” με εκφράζει απόλυτα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Εννοώντας ότι πλέον έχω ξεσκαρτάρει τους πάντες και τα πάντα, φιλίες και παρέες, τι θέλω και τι δε θέλω στη ζωή μου, σε όλα τα επίπεδα. Και ήρθε το Sirens να με κάνει να το συνειδητοποιήσω (και να το χορέψω κιόλας!).

Το πιο δραματικό τραγούδι των The Slow Readers Club είναι χωρίς αμφιβολία το Block out the Sun. Γλυκόπικρο. Σε συνεπαίρνει η ήρεμη κραυγή του τραγουδιστή και η όλη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο μελαγχολικός στίχος σε συνδυασμό με την ενορχήστρωση-ειδικά οι εύστοχες παρεμβολές βιολιού. Και μήπως όλοι μας κάποτε δεν είχαμε ανάγκη κάποιον να μας πάει "σπίτι"; “Someone save me, someone take me home”.

Και συνεχίζω:
-Feet on fire: Ακούστε το συγκεκριμένο τραγούδι και πείτε μου αν και τα δικά σας πόδια «έχουν πάρει φωτιά» και χορεύετε στον υπέροχο ρυθμό του, όπως εγώ κάθε φορά που το ακούω. Ο έντονα ξεσηκωτικός ρυθμός που δίνουν τα ντραμς και η κιθάρα, δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσει α(συγ)κίνητη!

-Start again: Από τα πιο καινούρια κομμάτια τους, με το γνώριμο πια (σε μένα) ήχο, αλλά με πολύ πιο γεμάτη τη φωνή του τραγουδιστή-αυτός ο άνθρωπος δεν έχει φωνή, έχει μουσικό όργανο και ενισχυτή στις φωνητικές του χορδές. Συν ότι λίγο μετά τη μέση του τραγουδιού υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον σόλο της ηλεκτρικής κιθάρας. Και καμιά φορά,  “Wish I couldstart again”…

-Don’t mind: Με σαφείς αναφορές στην δεκαετία του ’80, ένα πιο ήρεμο τραγούδι, αλλά εξίσου υπέροχο. Και με αρκετά ενδιαφέρον βίντεο κλιπ! Αυτό που ξεχωρίζει είναι το ελαφρώς μυστηριώδες μουσικό τελείωμα του κομματιού και φυσικά το εύρος των φωνητικών δυνατοτήτων του frontman(για άλλη μια φορά).

Όταν αποφάσισα να γράψω στο ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ για τους The Slow Readers Club, σκέφτηκα πόσο θα ήθελα να μου απαντήσουν γιατί ονομάστηκαν έτσι. Είχα και 1-2 ερωτήσεις ακόμη, οπότε επικοινώνησα με τον Kurtis  μέσωtwitter (God bless technology που λέμε και Ελληνιστί) και τον ρώτησα αν θα μπορούσαν να μου απαντήσουν 2-3 ερωτήσεις. Εκείνος δέχτηκε αμέσως (αλήθεια, ήταν τόσο απλό!) και ιδού οι απαντήσεις, που έδωσε ο αδερφός του ως στιχουργός/δημιουργός των περισσότερων τραγουδιών τους:

-Πώς προέκυψε το όνομα “The Slow Readers Club”?
-Aaron: Θυμάμαι ξεκάθαρα να έχω πάει σε μια ανοιχτή εκδήλωση (open evening) στο γυμνάσιο όπου φοίτησα. Περάσαμε από όλους τους χώρους του σχολείου, καθώς μας έδειχναν τις αίθουσες Μαθηματικών, Αγγλικών, και Σχεδίου, και τα εργαστήρια Τεχνολογίας και Επιστημών. Φτάσαμε σε ένα δωμάτιο που λεγόταν «ειδικές ανάγκες», όπου περνούσαν το χρόνο τους παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Μου φάνηκε παράξενο ότι κατηγοριοποιούνται τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο και τοποθετούνται σε μια τέτοια ομάδα. Το όνομα The Slow ReadersClub (Η λέσχη των Αργών Αναγνωστών) έχει σκοπό να απορρίψει με χλευασμό την παραπάνω κατηγοριοποίηση. Είναι μια γιορτή για τον πιο αδύναμο, μια γιορτή για το αουτσάιντερ!

-Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;
-Aaron: Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε:μουσική, ταινίες, τέχνη και πιθανώς συχνότερα από τις εμπειρίες μας. Κάνουμε συχνά χιουμοριστικές αναφορές σε ταινίες της δεκαετίας του ’80 όπως το Lost Boys και το Rocky.

-Ποια συγκροτήματα/μουσικοί σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;
-Aaron: Μεγαλώσαμε ακούγοντας πολλή μουσική, αυτήν που άρεσε στους γονείς μας: Beatles, Elvis, Bob Marley και πληθώρα καλλιτεχνών της Motown, καθώς και καλή και κακή μουσική των 80’s. Οι Beatles είναι ισχυρή επιρροή για εμάς, όπως και  για πολλούς άλλους. Παρ’όλα αυτά, μας αρέσουν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής ως συγκρότημα.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδερφούς Aaron και Kurtis Starkie πάρα πολύ, για το χρόνο τους μέσα στο πολύ πιεσμένο πρόγραμμά τους και για την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Εκτός από σπουδαίοι μουσικοί, είναι λοιπόν ωραίοι τύποι, ακομπλεξάριστοι, ανοιχτοί, και σεμνοί. 
 
Το καινούριο άλμπουμ τους με τίτλο Cavalcade αναμένεται τον Απρίλιο του 2015! Αν διαβάζει κάποιος που έχει σχέση με εταιρίες διοργάνωσης συναυλιών, να ένα συγκρότημα άξιο προσοχής/πρόσκλησης στη χώρα μας. Άραγε να ελπίζουμε;;; 
 
Υ.Γ. Εδώ: https://www.theslowreadersclub.co.uk/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των επερχόμενων εμφανίσεων του συγκροτήματος και να παραγγείλετε τη μουσική τους.
 
 
Για το BOOK TOUR, Μαίρη Σκόρδια.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη