«Η φάρμα των ζώων» του George Orwell

2014-12-23 13:26

 

«Η  φάρμα των ζώων»

George Orwell

Κάθε είδους επανάσταση προϋποθέτει ωριμότητα και συνειδητή συλλογικότητα

 

Τις γιορτινές μέρες, συνηθίζεται να ανταλλάσσουμε μικρά και μεγάλα δώρα με αυτούς που αγαπάμε και εκτιμούμε. Συνεχίζω να πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή για δώρο αποτελεί ένα βιβλίο. Χρήσιμο, διαχρονικό, απελευθερωτικό.

Θυμάμαι, πριν λίγα χρόνια, ένα  Χριστουγεννιάτικο πρωί, οι γονείς μου μου δώρισαν το βιβλίο «Η φάρμα των ζώων» του George Orwell. Από τότε, το έχω διαβάσει αμέτρητες φορές, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μου και κάθε στιγμή μου προσφέρει κάτι άλλο. Ή εγώ απλά αλλάζω.

Aπό την αρχή κιόλας σε αυτό το βιβλίο, τα ζώα-πρωταγωνιστές, παίρνουν ανθρώπινες φωνές και διεκδικούν τα δικαιώματα τους για ένα καλύτερο αύριο. Την απαλλαγή από την ανθρώπινη και βάναυση εξουσία και την κατάκτηση της αυτονομίας τους. Η επιλογή των ζώων, ως δράστες στην ιστορία δεν είναι τυχαία. Ο συγγραφέας George Orwell επιλέγει τα ζώα της φάρμας (γουρούνια, άλογα, πάπιες, κατσίκες, πρόβατα) για να αναφερθεί σε εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους. Δεν είναι ο λύκος ο κακός και η πονηρή αλεπού (όπως τοποθετούνται στα παραμύθια  και στους μύθους τα  ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά) αλλά είναι τα «αγαθά» ζώα που εξαρτώνται από τον άνθρωπο και τελικά επαναστατούν εναντίον του, αφού ο εξουσιαστής δεν υφίσταται χωρίς τον εξουσιαζόμενο. Δεν είναι πλάσματα της φαντασίας του, που έχουν τρομερές δυνάμεις. Αναπαριστούν μια ανθρώπινη κοινωνία που μέσα σε αυτήν συναντάς τον καχύποπτο, τον ηθικό, τον λιγότερο ή περισσότερο έξυπνο, τον αδιάφορο κ.ά.

Στην πορεία όμως και μετά την επανάσταση των ζώων εμφανίζονται και οι πρώτες ανησυχητικές συμπεριφορές της πρώιμης και ανώριμης εξέγερσης. Η ομαδικότητα και τα συλλογικά κίνητρα μετατρέπονται σε δίψα για καταστροφή, ατομική ανύψωση και αφανισμό της διαφορετικότητας. Η ελευθερία της γνώμης ενώ είναι δικαίωμα, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από στρατιωτικούς σχεδόν κανόνες. Και η γλώσσα σπάει κόκαλα. Τα γουρούνια που στο βιβλίο παρουσιάζονται ως οι εξουσιαστές, αγορεύουν και «αγοράζουν» τα υπόλοιπα ζώα, σε σημείο που αυτά στρέφονται εναντίον αναμεταξύ τους. Έτσι απομακρύνονται από τον αρχικό και ουσιαστικό σκοπό τους, την απόκτηση της ελευθερίας τους.

Τώρα γίνονται δέσμιοι αυτής της «ελευθερίας» και η έννοια της ισότητας φαίνεται να αποκτά μια σχετική διάσταση: «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα».

Η πραγματικότητα, πλέον, των γεγονότων και των συναισθημάτων προσαρμόζεται σε έναν δογματισμό -τόσο των δυνατών όσο και των αδύναμων μελών-ζώων της φάρμας- που γεννά φόβο και ακινησία «Κανένα ζώο δεν μπορεί να σκοτώσει άλλο ζώο χωρίς αιτία»-έναντι του αρχικού Νόμου: «Κανένα ζώο δεν μπορεί να σκοτώσει άλλο».

Σε όλο το χρονικό φάσμα της ιστορίας μας αναδύονται έντονα οι έννοιες εμπιστοσύνη, κατανόηση, αλληλεγγύη, υποχώρηση, ανταγωνισμός, ζήλια, κακία. Έννοιες με τις οποίες παλεύουμε και τις βιώνουμε ως συναισθήματα καθημερινά. Ως άτομα και μέλη της κοινωνίας και του κόσμου.  Πως η δημοκρατία μπορεί να μετατραπεί σε αναρχία και δογματισμό; Με ποιον τρόπο η αναζήτηση της ελευθερίας- αν δεν στηρίζεται σε βαθιά γνώση, ωριμότητα και θεμελιωμένη ηθική-είναι δυνατό να μαζικοποιήσει την πνευματικότητα του ανθρώπου και να στοιχίσει την αυτογνωσία του; Γιατί επιλέγουμε ρόλους και τους υιοθετούμε προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τις ρήσεις των άλλων;

Ένα βιβλίο που αναφέρεται στις επαναστάσεις χωρίς αιτία. Τις προσωπικές και τις κοινωνικές. Οι οποίες δεν μπορούν να στηριχτούν σε σαθρά θεμέλια ή να οριστικοποιηθούν εν μια νυκτί. Οι οποίες δεν απαιτούν μόνο φωνές αλλά και λογική μέσα σε αυτές τις φωνές. Που μιλάνε για πολλές αλήθειες και όχι μια και χρειάζεται να τις επικοινωνήσουμε με τον εαυτό μας και μεταξύ μας για να φέρουμε αλλαγές. Για την πραγματική ελευθερία.

Για να απαλλαγούμε και να απαλλάξουμε. Αλλιώς, «θα κοιτάμε από γουρούνι σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε γουρούνι, χωρίς καμία διαφορά...»

 

Για το BOOK TOUR, Καλυψώ Τόττη.

http://kalypsototti.blogspot.gr/

 

Πηγή εξωφύλλου του βιβλίου: Η Φάρμα των Ζώων-Τζόρτζ Όργουελ, εκδόσεις Γράμματα.

Πηγή εικόνας: http://www.picturemechanics.com/

 

Ζητήστε τα σε όλα τα φυσικά 

και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το "Σουβέρ".

Η παρούσα σπονδυλωτή ποιητική συλλογή ξετυλίγεται σαν ταινία μικρού μήκους και ακολουθεί το χρονικό μιας σχέσης. Αν την μελετήσεις διεξοδικά θ’ αντιληφθείς πως και η ίδια η ζωή είναι φιλμάκι. Αψεγάδιαστο έργο τοπίων, ερμηνειών και ονειρικών συναισθημάτων.

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/8wdzma

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210-7511395  και στο 699.75.11.395.

✉ info@alloste.gr

Ανανεωμένη.
Παιχνιδιάρικη όσο ποτέ.
Η παιδική ποίηση φόρεσε τα γιορτινά της!

 Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 11 το πρωί 

ως τις 3 μετά το μεσημέρι 
στο 210 82 23 574 και στο 211 0123 834.
 anemosekdotiki@yahoo.gr

"Μια τρυφερή, μελωδική και παιχνιδιάρικη συλλογή ποίησης. Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις να συγχωρείς, πώς να μη χάνεις το κουράγιο και το θάρρος σου όταν όλα γύρω σου συννεφιάζουν. Πώς να δίνεις αξία στ’ ασήμαντα για πολλούς και πώς να κερδίζεις ό,τι επιθυμείς έχοντας δόρυ κι ασπίδα το καλό. Ποιήματα που γίνονται τραγούδι. Ποιήματα πλημμυρισμένα με πινελιές σκανταλιάς. Ποιήματα που, αν τα ενώσεις, θα έχεις αποκτήσει έναν ακόμη πιστό φίλο.

Μην αργείς, δώσε μου το χέρι σου. Ο χρόνος κυλά…

Περιλαμβάνονται 25 ποιήματα και 

παιχνιδοασκήσεις για παιδιά σχολικής και 

προσχολικής ηλικίας."

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

  • Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου - Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Βιβλίο της χρονιάς 2018 - Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων 
  • Βραχεία λίστα κρατικών βραβείων Κύπρου / Κατηγορία: Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους 

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Αθηνά Μιχοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

Διάστ.: 14,5 x 21 εκ. - 50 σελ.
ISBN 978-618-5253-33-2
Θα το βρείτε εδώ:
 https://goo.gl/oWUUqo

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" 

του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Από τη μια στιγμή στην άλλη,
απρόσμενη χαρά μεγάλη!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου.

εκδόσεις Άλλωστε

"Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική.
Ένα μέρος όπου έχουν κυρίαρχη θέση τα λουλούδια και τ’ αξιολάτρευτα έντομα. 

Σας περιμένουν τόποι μαγικοί, αντικείμενα αξίας και ζωάκια που κολυμπούν, φτερουγίζουν και τρέχουν ώσπου να ενωθούν με τον άνεμο και να βρουν το ξέφωτο…"

alloste.gr/Alloste/147-Haiku-Stigmi-Theofanous.html

 

Να το, να το, να το,

Φλουρί Κωνσταντινάτο!

Ποίηση: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικόνες εξωφύλλου-οπισθοφύλλου: 

Ιωάννα Αθανασοπούλου

εκδόσεις Άλλωστε

"Ποιήματα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά. Ποιήματα φλουριά, ποιήματα πολύτιμα, από απλές λεξούλες που τραγουδούν, που παίζουν κρυφτό, που χορεύουν, που γελούν και δακρύζουν από χαρά. Ποιήματα φτιαγμένα με περίσσια στοργή και φροντίδα, ποιήματα από ατόφιο χρυσάφι.

50 και 1 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας"

https://alloste.gr/…/148-flouri-konstantinato-theofanous.ht…

 

Επαφή

book tour (e-magazine) Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση συνεργασίας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. booktourmagazine@gmail.com

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στον διαχειριστή και δημιουργό του περιοδικού: Θεοφάνη Θεοφάνους.
theofanis_theofanous@yahoo.gr